Chytrá města budoucnosti: Automatizace promění prostředí, kde žijeme

David Nebor
30 července, 2024 in Know How

Chytré technologie se staly nedílnou součástí našich životů. Kolikrát denně voláme Siri, či Alexu nebo Bixby… Automatizace se pevně usadila v našich domácnostech a na pracovištích, zjednodušuje jejich fungování a činí je energeticky účinnými a udržitelnými. Co je další krok? Přicházejí chytrá města.

Před několika týdny jihokorejský ministr dopravy a infrastruktury oznámil, že vývoz inteligentních měst se v nadcházejících letech stane klíčovou součástí ekonomiky země. Korea sama již několik let testuje chytrá řešení ve svých městech a nyní je připravena rozšířit tuto myšlenku do zbytku světa. O zájemce není nouze – v prvním kole programu bude realizováno 41 projektů ve 23 zemích.

Z bídy na vrchol

Noční Soul
Jak se říká – nouze naučila Dalibora housti. Společnost, která se po korejské válce ocitla v naprosté chudobě, se vzpamatovala nebývalým tempem – zemi stačilo pouhých 15 let, aby ztrojnásobila svůj HDP, a jen o trochu déle, aby se pevně usadila mezi předními světovými hráči. Co Korejci nabídli světu? Inovativní technologie v různých odvětvích. S bohatnutím společnosti se však objevily nové problémy – na přelomu století se Soul s více než 10 miliony obyvatel topil ve smogu a dopravních zácpách a obyvatelé města Daegu na jihovýchodě země žili ve strachu ze škod způsobených častými přírodními katastrofami. Při hledání řešení nově vzniklých problémů byla města svěřena do péče inteligentní automatizace.
Jak se říká – nouze naučila Dalibora housti. Společnost, která se po korejské válce ocitla v naprosté chudobě, se vzpamatovala nebývalým tempem – zemi stačilo pouhých 15 let, aby ztrojnásobila svůj HDP, a jen o trochu déle, aby se pevně usadila mezi předními světovými hráči. Co Korejci nabídli světu? Inovativní technologie v různých odvětvích. S bohatnutím společnosti se však objevily nové problémy – na přelomu století se Soul s více než 10 miliony obyvatel topil ve smogu a dopravních zácpách a obyvatelé města Daegu na jihovýchodě země žili ve strachu ze škod způsobených častými přírodními katastrofami. Při hledání řešení nově vzniklých problémů byla města svěřena do péče inteligentní automatizace.
Noční Soul

Inteligentní budova začíná inteligentním přístupem

Zámky s kódem, NFC nebo otiskem prstu si v Česku získávají oblibu a jsou jedním z pilířů přístupového systému Loxone. Skepse některých zákazníků kvůli obavám o bezpečnost takového řešení se vytrácí.

Klika se zámkem na kód
V Koreji se tento druh řešení rozšířil po přelomu milénia a dnes již nenajdete byt, restauraci nebo obchod vybavený klasickými zámky. Také hotely fungují téměř výhradně tak, že hostům zasílají přístupový kód nebo virtuální klíč na jejich telefon.

Tento typ přístupového řešení představuje obrovské zvýšení uživatelského komfortu díky jednoduchému přidávání a odebírání uživatelů, zvýšení bezpečnosti díky přesnému monitorování vstupujících osob a výrazné snížení nákladů. S přístupem Loxone nebo integrací dalších kompatibilních řešení se správa objektu stává jednodušší než kdykoli předtím.

Bezpečnost na prvním místě

V době, kdy do telefonu koukáme prakticky neustále, se objevují nová rizika. Jedním z nich je bezpečnost silničního provozu, protože v Koreji se zvýšil počet dopravních nehod způsobených chodci, kteří při pohledu na obrazovku nechtěně vstoupili do vozovky na červenou. Řešení se však našlo rychle. Nyní se světelná signalizace nezobrazuje pouze na svislých semaforech, ale také na LED pásech na okraji chodníku. Do roku 2022 jich v Soulu bylo kolem 1 200, a to především v oblastech blízko škol a nejrušnějších částech.

Toto řešení účinně zvyšuje bezpečnost a každodenní pohodlí obyvatel, které trefí do očí. I s očima připoutanýma k displeji ihned ví, zda mohou přecházet ulici. Jeho síla spočívá v jednoduchosti – s LED pásky Loxone lze toto snadno přenést i k nám. Mají nejvyšší stupeň krytí IP68, takže je lze úspěšně používat v často frekventovaných venkovních prostorách. Navíc je lze snadno integrovat do signalizačního systému, jak ukazují již realizované projekty.

LED pásky doplňují klasické semafory u přechodů pro chodce

Digitální megalopole

Jak obyvatele 25milionové metropole přesvědčit, aby přesedlali na veřejnou dopravu, zajistit jejich bezpečnost a varovat je před případnými událostmi, které by mohly negativně ovlivnit jejich životy? Projekt začal rozmístěním desítek tisíc senzorů a kamer po celém městě, které mají za úkol sbírat data. Prvky jsou propojeny prostřednictvím sítě IoT, takže informace jsou v reálném čase zpracovávány inteligentním systémem. Pokud obyvatelé potřebují být o něčem informováni, obdrží oznámení na svůj telefon. To se týká všech oblastí života – požární signalizace, dopravních kolizí nebo třeba přeplněných autobusů. Pokud je autobus skutečně přeplněný, městský dopravní podnik obdrží upozornění, aby na linku vyslal více vozidel.

Oznámení o hledané osobě
Oznámení o hledané osobě

I u Loxone jsou senzory naprosto klíčové – jsou zodpovědné za aktivaci alarmu nebo osvětlení v našich budovách a data z nich získaná lze skutečně využít jakýmkoli způsobem, záleží jen na fantazii programátora. Nic nám tedy nebrání v tom, abychom řešení, která nám usnadňují každodenní život doma nebo v práci, přenesli do širšího, městského měřítka.

Kamera CCTV

Postavit se osudu

Matka příroda se s Korejci nemazlí – od krutých zim a extrémně horkých let až po zemětřesení, záplavy a povodně. Množství obětí a destrukce po každé takové události si vynutil politickou reakci. Senzory a systém průběžně poskytují údaje o stavu vody v různých nádržích, pohybech tektonických desek nebo suchu (analýza pórovitosti a vlhkosti půdy). Zároveň vyhodnocují riziko katastrofy a informují odpovědné služby. Pokud je hladina vody příliš vysoká, systém sám aktivuje čerpadla a stavidla k vyprázdnění nádrží a určené osoby dostávají každou minutu nové údaje prostřednictvím mobilní aplikace.

Senzory navíc detekují jiskry o velikosti 40×40 pixelů ze vzdálenosti 20 metrů. Okamžitě se odešle upozornění službám a všem, kteří se nacházejí v okolí. Opět se jedná o řešení, které může vycházet z možností systému automatizace, který známe z domácnosti. Vzhledem k tomu, že senzory mohou upozornit obyvatele na kouř nebo požár v budově, lze tento systém využít i za jiných okolností. Potřebná je samozřejmě infrastruktura zahrnující hustou síť senzorů a systém, který informace analyzuje a na jejich základě činí rozhodnutí. Každý, kdo měl co do činění s Loxone, ví, že tyto možnosti již existují.

Pro lepší život

Řeka Han protéká Soulem a poskytuje obyvatelům nejen místo k odpočinku, ale také vodu. Senzory analyzují její stav 24 hodin denně a zjišťují stopové množství každé ze 163 látek, které Světová zdravotnická organizace považuje za znečišťující, a nepřetržitě monitorují pH a hladinu sedimentů. Systém nezávisle aktivuje čerpadla a aktivuje úpravu vody na základě údajů o dostupnosti a potřebě vody. Jen v roce 2013 tak město ušetřilo 2 miliardy dolarů za energii. Řešení v menším měřítku využívající senzory nabízí Loxone. V současné době je nejčastěji sledována hladina vody v oblíbených retenčních nádržích na dešťovou vodu, ale opět – rozšíření možností je otázkou programování a vhodného rozšíření infrastruktury.

Na přelomu tisíciletí jezdilo 70 % obyvatel Soulu autem. To způsobovalo obrovské dopravní zácpy, znečištění ovzduší a frustraci. Dnes vypadá tato statistika přesně opačně – 70 % obyvatel metropole hojně využívá veřejnou dopravu. Od elektrobusů přes jízdní kola až po e-taxi. Obyvatelé Soulu mají možnost dostat se z bodu A do bodu B rychle a ekologicky. Řešení se našlo i pro majitele automobilů. V zemi se prodává velké množství elektromobilů (což samozřejmě souvisí s široce rozvinutým korejským automobilovým průmyslem) a počet nabíjecích stanic je zdaleka nejvyšší na světě – na každé vozidlo připadá 563 wallboxů. Všechny nabíjecí stanice jsou vybaveny fotovoltaickými panely a zásobníky energie, takže proces nabíjení e-vozidel má nulový nebo velmi nízký negativní dopad na životní prostředí. I na evropských silnicích zaznamenáváme nárůst počtu elektrovozů, ale jednou z největších obav potenciálních kupců je, že síť dobíjecích stanic je stále nedostatečně rozvinutá.

Díky chytrým wallboxům, třeba od Loxone, je možné vytvořit fotovoltaickou nabíjecí stanici, o níž sní každý ekologicky smýšlející člověk. Kromě toho ji lze instalovat v domácnosti a integrovat do systému řízení spotřeby energie a energetického managementu pro nejefektivnější nabíjení elektroauta.

Nabíjení elektrovozu

Budoucnost je zelená

Myšlenka korejského chytrého města zahrnuje velmi vysokou míru udržitelnosti a ekologie v každodenním životě. V pilotních městech bylo díky výstavbě inteligentních čistíren dosaženo 100% recyklace vody. Tím se vyřešil i problém s odpadními vodami. Řešení je poháněno solární a vodní energií.

Kromě toho má 10 % poptávky po energii pocházet z vodních elektráren, zbytek pak z úsporných a účinných elektráren na palivové články. Do roku 2030 bude 20 % potřebné energie pocházet z obnovitelných zdrojů a do roku 2050 má země dosáhnout úplné klimatické neutrality. Do konce roku 2024 bude Soul zásobován energií z 16 geotermálních elektráren a jejich využití optimalizuje inteligentní systém. K řízení toku energie požívají systém energetického managementu a umělé inteligence. Energie dodá pouze na základě poptávky, kterou analyzuje rozsáhlá síť čidel a senzorů. Díky tomu chce země do konce letošního roku dosáhnout téměř 19% snížení spotřeby energie ve srovnání s údaji na začátku projektu. Všechny nově postavené budovy i byty procházející rekonstrukcí mají být vybaveny inteligentními zásuvkami a měřiči. Ty sníží nesmyslnou spotřebu energie a poskytnou systému cenné údaje o poptávce a spotřebě, aby elektrárny pracovaly co nejefektivněji.

Aplikace nabízí kompletní přehled o energiích v budově

Tento proces nabírá na síle i v Evropě. Díky novým směrnicím Evropské unie dopadá podobná povinnost i na investory v naší zemi. Loxone disponuje výkonným systémem energetického managementu, který na základě analýzy dat v reálném čase řídí poptávku, dodávky energie a optimalizuje provoz jednotlivých spotřebičů s využitím nejlevnější elektřiny.

Metropole jako Soul mají obrovskou spotřebu energie – miliony obyvatel, domácnosti, podniky, reklama, osvětlení celého města… To generuje monstrózní náklady, a proto bude chytré městské osvětlení fungovat podobně jako v inteligentních domech – automaticky podle množství přirozeného světla, přítomnosti lidí a dalšími naprogramovanými faktory. V kombinaci s rozvojem ekologických elektráren je plán na dosažení nulových emisí CO2 v příštích 25 letech na dobré cestě.

Automatizace budov měst

Klíčem k úspěchu projektu chytrého města jsou miliony senzorů, které komunikují mezi sebou a s mozkem systému, což je koncept, který dobře známe ze systému Loxone. Síť efektivně umožňuje spustit řetězec akcí a reakcí během několika sekund. Systém funguje na základě dat: senzor zjistí změnu podmínek, systém analyzuje, zda se vymyká normálu, a přijme rozhodnutí. Stejně jako systém Loxone se i systém chytrého města neustále učí. Jiná rizika číhají na obyvatele v létě a jiná v zimě. Zvláštní pozornost si zaslouží také hromadné akce nebo dopravní špičky. Systém však dokáže být připraven na všechny případy.

Automatizované město buducnosti

Jedním z hlavních cílů tohoto projektu je snížení spotřeby energie, přechod na obnovitelné zdroje energie a inteligentní řízení spotřeby. Díky široce rozvinutému technologickému odvětví Korejci snadno vybudovali systém skladování energie a inteligentní distribuce. Elektrárny mají systém dálkového řízení, který umožňuje zvýšit výrobu až o 10 % v období mimořádně vysoké poptávky. Velký důraz je však kladen na energeticky účinná řešení – každé odvětví každodenního života podléhá podrobným předpisům zaměřeným na snížení spotřeby, zejména ve městech. Veškerá prodávaná spotřební elektronika/spotřebiče musí splňovat přísné normy, i když zřejmě ještě nějakou dobu potrvá, než zaplní všechny korejské domácnosti. Pro projekty Loxone platí, že na rozsahu projektu nezáleží, protože možnosti inteligentní automatizace jsou neomezené. Ve skutečnosti je chytré město konglomerátem stovek tisíc chytrých domů s přidáním několika doplňkových řešení.

Koncept je jasný. Města, ve kterých se nám žije pohodlněji, jednodušeji a bezpečněji – je to jen nesplnitelný sen? Může stejná automatizace, která řídí náš domov nebo kancelář, řídit mnohamilionové město a přispět ke zlepšení klimatu, kvality života a ekologie? První chytrá města mimo Jižní Koreu budou uvedena do provozu již letos. Projekt zahrnuje také vytvoření chytrých měst například v rámci poválečné obnovy Ukrajiny. Práce již probíhají v Kuvajtu, kde korejské konsorcium buduje od základů nové chytré město. Výsledků se dočkáme brzy.

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách