Novinky: Loxone Config & App 15.1

David Nebor
6 srpna, 2024 in Technologie

Letní parno a přetopené interiéry, kde je k nevydržení? Ne s Loxone! Zaměřili jsme se na inteligentní chlazení místností. Výsledkem je skokový posun v řízení klimatizací. Tyto novinky a mnoho dalších inovací přináší nový Loxone Config a aplikace Loxone ve verzi 15.1 – jako vždy zdarma.

Update z 22. 8. 2024: Verze 15.1.8.20

Aktualizace na verzi 15.1.8.20 je nyní k dispozici a opravuje drobné chyby v releasové verzi (viz changelog).

Ponořte se do nejnovější verze softwaru a získejte všechny novinky z první ruky.

Perfektní vnitřní klima díky umělé skutečné inteligenci

Pojem umělá inteligence je všudypřítomný. Systém řízení vnitřního klimatu s Loxone disponuje inteligencí již léta – skutečnou inteligencí. Data ze senzorů, o počasí a další hodnoty zpracovává Miniserver. Na základě složitých výpočtů pak činí přesně ta rozhodnutí, která zajišťují dokonalé vnitřní klima. Miniserver se neustále učí a podle toho optimalizuje – aniž by data o vaší budově někam posílal.

Funkční blok Klimatizace:
Komfort a energetická účinnost na maximu

Od loňského roku nabízíme prvek AC Control Air pro bezproblémovou, bleskovou integraci klimatizací do systému automatizace budov. Verze 15.1 vám přináší řadu nových funkcí bloku Klimatizace, které výrazně zlepší komfort a energetickou účinnost systému klimatizace.
Jak na inteligentní klimatizaci do tří minut

To je AC Control Air

AC Control Air
  • Kompatibilní s předními výrobci (Gree, Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy Industries, Daikin, Fujitsu, Sinclair, Toshiba)
  • Skrytá Plug & Play instalace do klimatizační jednotky hotová do tří minut
  • Jednoduché a intuitivní ovládání klimatizace v aplikaci – i na dálku
  • Vytápění a chlazení podle potřeby
  • Nákladově efektivní vytápění a chlazení díky integraci fotovoltaiky a/nebo Optimalizátoru spotových cen

Exkluzivně pro Loxone Partnery: Pomozte svým zákazníkům zachovat v létě chladnou hlavu a využijte naší speciální srpnovou akci na AC Control Air. Veškeré informace naleznete v Partner Portalu.

Kombinace Klimatizace a Inteligentní regulace pokojové teploty – pro vyšší komfort a energetickou účinnost

Od této chvíle může být klimatizace propojena s blokem Inteligentní regulace pokojové teploty. Díky tomu se stane nedílnou součástí automatizovaného systému HVAC.

Config

Tichý komfort, účinná ochrana proti přehřátí

Náš koncept řízení pomocí režimů Eco a Komfort znáte z řízení vytápění. Nyní jsme ho aplikovali i na systém klimatizace.
Graf s režimy
Režim Eco
Pokud je v režimu Eco překročena nastavená teplota, blok se zapne. Cílová teplota je Eco teplota-hystereze. Jakmile dosáhneme této teploty klimatizace se vypíná. Režim Eco se může aktivovat například v době, kdy v budově nikdo není.
Režim Komfort
V režimu Komfort udržuje požadovanou komfortní teplotu. Pokud je překročena komfortní teplota, automaticky se začne chladit. Jakmile je dosaženo požadované teploty, klimatizace se přepne do chodu v nízké úrovni, aby stupně udržovala a zároveň nerušila hlukem. Režim Komfort je určen například pro chvíle, kdy se někdo nachází v budově.

Tichý režim:

Díky nové možnosti Tichého režimu běží klimatizace nadále na pozadí v tichém chodu. To je ideální například během spánku nebo prezentace v konferenční místnosti.

Config

Výchozí hodnoty:

V nejnovější verzi Loxone Configu lze nastavit výchozí hodnoty pro rychlost ventilátoru, průtok vzduchu a cílovou teplotu. Tato funkce umožňuje například definovat standardy v hotelovém pokoji. Personál se tak nemusí starat o to, v jakém nastavení host pokoj nechal. V případě potřeby lze také použít hodnoty zaznamenané při posledním vypnutí klimatizace.

Nový funkční blok:
Centrální ovládání klimatizací

Venkovní jednotka systému klimatizace může buď topit, nebo chladit, ale ne obojí současně. Všechny vnitřní jednotky proto musí být provozovány ve stejném režimu. Blok Centrální ovládání klimatizací zaznamenává požadavky připojených pokojových regulátorů na chlazení a vytápění a zajišťuje tak inteligentní a efektivní řízení klimatizace.

Schéma

Uložení energie v místnosti:
Vytápění/chlazení z přebytků

Aby bylo možné co nejefektivněji využívat levnou energii na chlazení nebo vytápění, lze nyní místnost „podchladit“ nebo „přetopit“. Tato funkce je vynikající například v kombinaci s Energetickým manažerem pro optimalizaci vlastní spotřeby fotovoltaického systému nebo s Optimalizátorem spotových cen.
graf

Nově: Inteligentní předpověď počasí

Počasí je jedním z nejdůležitějších faktorů pro inteligentní řízení HVAC. Miniserver může ve svých výpočtech zohledňovat data o počasí pro následujících 48 hodin a podle toho rozhodnout o vytápění nebo chlazení.

Nová vizualizace:
Ovládání klimatu se mění na Ovládání vytápění a chlazení

Pro větší přehlednost jsme Ovládání klimatu přejmenovali na Ovládání vytápění a chlazení. Abychom uživatelům pomohli lépe porozumět chování Ovládání vytápění a chlazení a Centrální ovládání klimatizací, upravili jsme vizualizaci v aplikaci.

Aplikace
Nově:

  • Vizualizace požadavků na vytápění nebo chlazení
  • Vizualizace teplotních limitů pro automatické přepínání mezi režimem vytápění a chlazení

Nový parametr:
Nastavení jedné komfortní teploty

Doporučujeme nastavit vlastní komfortní teploty pro vytápění a chlazení. V některých případech – například v hotelovém pokoji – má však smysl zadat pouze jednu komfortní teplotu, což usnadňuje obsluhu koncovému uživateli.
5
Loxone Wallbox

Fakturace wallboxů:
OCPP (Open Charge Point Protocol)
– Beta

OCPP se etablovalo jako standard ve fakturaci dobíjecích stanic pro elektromobily. Propojuje wallboxy a jejich účtovací systémy mezi sebou. Díky tomu je používání a správa nabíjecích stanic jednodušší a flexibilnější.

Loxone Wallbox je nyní kompatibilní s OCPP (1.6 a 2.0.1) a ve spojení s NFC Code Touch podporuje všechny běžné nabíjecí karty RFID, jako třeba Shell Recharge, Allego nebo Smatrics. Totéž platí pro ostatní wallboxy, které lze integrovat do Loxone.

Loxone nyní umožňuje i další funkce, jako je účast v nabíjecích sítích nebo účtování při nabíjení služebního vozidla doma.

OCPP
NFC, RFID a další

NFC Code Touch:
Chytré čtení dobíjecích karet

NFC Code Touch
NFC Code Touch je ideálním prostředníkem mezi wallboxem a fakturačním systémem. Spolehlivě a bezpečně čte řadu běžných karet RFID. Ale nejen to. Pomocí NFC Code Touch můžete například řídit i přístup do nabíjecí místnosti.

  • Jednoduchá digitální autorizace místo klíčů
  • Elegantní design
  • Maximální bezpečnost
  • Bezproblémová integrace do Loxone Wallboxu
6

Vylepšené Schéma systému

Pomocí Schématu systému lze v aplikaci Loxone vizualizovat celé systémy, půdorysy a další. Ve verzi 15.1 jsme do funkčního bloku přidali další užitečné funkce:

  • Individuální textová pole
  • Přizpůsobitelné textové prefixy
  • Přímé akce bez přepínání do funkčních bloků
  • Přehledný design díky pevným velikostem, mřížkám a funkci přichycení
7

Nový funkční blok:
Výpočet rosného bodu

Config
Vyvinuli jsme nový funkční blok, abyste co nejjednodušeji vypočítali rosný bod například pro minimální výstupní teplotu chlazení. Hodnota rosného bodu pomáhá zabránit růstu plísní a poškození vlhkostí.
8

Nově: Binární kodér
a Validátor hodnot

Config
Funkční blok: Binární kodér
Kóduje digitální stavy do analogové hodnoty. To umožňuje komunikaci se zařízeními třetích stran, která mohou komunikovat pouze prostřednictvím binárních hodnot.
Validátor
Funkční blok: Validátor hodnot
Ověří analogovou hodnotu. To je praktické například při měření teploty v potrubí bazénu: Naměřená teplota platí, když je čerpadlo v chodu – ale ne, když v potrubí stojí voda.
9

Optimalizátor spotových cen:
Zohlednění vysokého a nízkého tarifu

Blok Optimalizátor spotových cen má nyní dva nové vstupní parametry, které je možné použít v interním vzorci. Parametry jsou na bloku a je možné na ně připojit libovolnou logiku. V interním vzorci dále přibyla možnost počítat s minutami od půlnoci. Kombinací těchto parametrů je tak nyní možné v bloku zohlednit nízké a vysoké tarify.

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách