7+1 tip: Jak správně naplánovat elektroinstalaci?

Tomáš Ponec
30 května, 2024 in Know How
Projekt elektroinstalace rodinného domu je dnes mnohem náročnější, než když domy stavěli naši rodiče či prarodiče. Je potřeba důkladně plánovat dopředu, více přemýšlet, jaké požadavky od domu máme a pravděpodobně budeme mít v budoucnu. Na co si dát při návrhu pozor a co nepodcenit? 

„Sem a sem zásuvku, tady bude lustr, dvě žárovky do chodby…“ 

V minulosti byla elektroinstalace zkrátka o světlech a zásuvkách. Co dalšího taky řešit.
V moderní době plánujeme domy s více technologiemi. Elektrické žaluzie, audiosystémy, klimatizace… Rozmanité možnosti zároveň potřebují více kabelů a elektroinstalace je komplikovanější. Tím však roste i cena elektroinstalace.
Jakmile se dráty schovají pod omítku, budoucí zásahy sekáním do zdí jsou prakticky vyloučené, leda byste se rozhodli pro generální rekonstrukci. 

Klasická elektroinstalace zásuvek
Přinášíme několik tipů, na co myslet při projektu elektroinstalace, aby váš vysněný, moderní dům nedostal rozvody elektřiny vhodné pro minulé století.

1) Audio jako pevná součást domácí pohody

Kvalitní ozvučení domácnosti dávno není jen pro audiofily, hudební podkres v každé místnosti se stal běžnou součástí dnešních domů. Už není otázkou, zda audio bude nebo ne, ale spíš, jak pohodlné bude, co bude umět a jak zapadne do interiéru. Pokud s audiosystémem počítáte od začátku, snadno ho zapracujete do projektu elektroinstalace a zvolíte například populární variantu zapuštěných reproduktorů do stropu. Nemusíte pak vymýšlet, kam reproduktory postavit, tahat k nim kabely a utírat z nich prach. 
Reproduktory Quadral
Je váš rozpočet momentálně napjatý a audio musí počkat? Neznamená to, že se musíte zbavit možnosti si tzv. multiroom dopřát v budoucnu. Jen důkladně zvažte, v jakých pokojích dává ozvučení smysl, jejich velikost a podle toho připravte kabely, které, až přijde čas, jednoduše vyvedete do příložného boxu s reproduktory.
V pokoji do 15 m² postačí jeden stropní reproduktor, do 20 m² můžete přidat i druhý. Místnost o 20–40 m² bude dva reproduktory potřebovat určitě a nad 40 m² udělejte přípravu na čtyři kusy.
 
A nezapomeňte v rozvaděči nechat místo na zesilovač! (Dnes opravdu nepotřebujete obrovské a energeticky náročné skříně RACKy na zesilovače. Existují i mnohem kompaktnější řešení bez kompromisů v kvalitě zvuku, např. Audioserver.) 

2) Klimatizace: Rovnou, nebo dodatečně? 

Letní teploty v poslední době atakují rekordy a kvůli nesnesitelným vedrům se klimatizace stává běžnou výbavou nových domů. Buď můžete od začátku vestavět systém ventilace a klimatizace do domu, nebo využít klasické jednotky aktivního chlazení na zeď.
Ty samozřejmě můžete pořídit i dodatečně, s touto možností však raději počítejte dopředu již při projektu elektroinstalace. Jinak pak budete muset sekat poměrně širokou drážku do zdi nejen pro kabel, ale i plastovou trubku na odvod kondenzátu. Případně ji schováte do lišty, ve vašem vytříbeném interiéru však bude působit jako pěst na oko. 

 

Tip: Ke klimatizaci si můžete pořídit malou krabičku AC Control Air. Diskrétně se schová přímo do jednotky a dodá chlazení inteligentní funkce včetně propojení s dalšími technologiemi v domácnosti. 
Zařízení AC Control Air

3) Kabel na zahradu je must-have 

Příprava kabelu a rozvaděče v zahradě bude jistě příjemnější během samotné stavby, než později rozkopávat vaši kultivovanou zahradu a přemisťovat trpaslíky z jejich oblíbeného místa. Nikdy totiž nevíte, kdy se vám zachce elektricky ovládané pergoly, venkovního ozvučení nebo nových zdrojů osvětlení. 

Lepší a jednodušší je kabel natáhnout a pak ho nevyužít, než se připravit o budoucí možnosti a přání. Projekt elektroinstalace v okolí domu se vám bude hodit i pro bazénové technologie či automatické zavlažování. 

4) Jak na elektroinstalaci pro stínění 

Při stavbě bývá rozpočet napnutý a majitelé domů tak někdy odkládají pořízení elektrických žaluzií či rolet na později. To je v pořádku, ale protažení kabelů k oknům je jedna z hlavních věcí, na co nezapomenout při elektroinstalaci. Budete je potřebovat pro pohony stínicí techniky i integrační moduly. 
Ukázka automatického stínění
Tip: Když elektrické stínění, tak inteligentní. Zdlouhavé držení tlačítka s šipkou je minulostí, moderní stínění se řídí hlavně automaticky na základě polohy slunce, vnitřní teploty, povětrnostních podmínek a v koordinací s aktivním chlazením (klimatizací). 

5) Nabíječka na elektroauto? Raději buďte připraveni 

U wallboxu vás možná napadne, že ten určitě nepotřebujete. Ale výhledy jsou jasné – Green Deal bude stále více tlačit na přechod k elektromobilitě. A ať už zákaz prodeje bude platit od roku 2035 či o něco později, jednou spalovacím motorům v Evropě určitě odzvoní. Pokud teď máte nové auto, je možné, že další už budete kupovat elektrické. Trh vás donutí. 
Nabíjené auto pomocí Loxone Wallboxu
Proto nedává v dnešní době smysl opomenout nabíječku v novostavbě. Její pořízení podpoří dotace. Případně alespoň koukejte dopředu tím, že pro wallbox uděláte kabelovou přípravu a samotné zařízení pořiďte, až (a pokud) bude potřeba. Pokud počítáte i s fotovoltaikou, můžete například chytře využívat přebytky solární energie pro levné nabíjení. S tím souvisí i další bod… 
Více nabíječek v jednom objektu

6) Navrhujte elektro tak, abyste měli z FVE maximum 

Prakticky každý, kdo dnes staví, minimálně zavadí o myšlenku pořídit i FVE. Česko zažilo v posledních letech boom na poli domácích fotovoltaik, lidé si od nich slibují úspory a nižší závislost na distribuční síti kvůli rostoucím cenám energií. 
Pokud jste se pro fotovoltaiku nakonec rozhodli, její potenciál úspor a rychlost návratnosti investice určí systém pro řízení energie – energetický management. Inteligentní systém umožní optimálně nakládat s přebytky (pro nabíjení wallboxů, natápění užitkové vody apod.), efektivně spínat technologie v domě a bude vaší branou na spotový trh cen, pokud byste chtěli využít dynamických tarifů. Jinak řečeno – pro vaše úspory není rozhodující panel na střeše, ale nakládání se získanou energií. 
Střešní FVE
Návratnost investice do FVE je významný faktor při jejím pořízení

Tip: Pro dokonalou symbiózu vašeho domu, FVE i wallboxu využijte jednotku Loxone Miniserver umístěnou do rozvaděče. Její energetický management v některých projektech šetří až desítky procent provozních nákladů. Zdarma k němu získáte i mobilní aplikaci s vizualizací toků energií ve vašem domě a možnost nastavovat priority napájení apod. 

7) V rozvaděči mějte dostatek místa 

V moderních domech je nezbytné vyhradit speciální technickou místnost, která usnadní přístup k různým systémům jako jsou vytápění, elektrorozvaděč a síťová technika. Taková místnost vám umožní centralizované a efektivní umístění všech klíčových technologií domu. 
Miniserver v rozvaděči
Myslete na budoucnost při návrhu a vybavení domácího rozvaděče, a to i v případě garáže nebo zmíněné zahrady. Běžně se doporučuje vytvořit alespoň 20% rezervu v kapacitě rozvodů, aby bylo možné snadno přidat nové technologie, jako je například právě střešní FVE nebo nabíjecí stanice pro elektromobil, což vám dá vysokou flexibilitu při pozdějším rozšiřování. 

Rada na závěr: Okenní kontakty v kování 

Malé, ale šikovné. Okenní kontakty vám mohou pomoci řadu věcí automatizovat. Dnešní moderní domy vybavené inteligentním řídicím systémem (třeba zmíněným Miniserverem) dokáží například blokovat topení, pokud je delší dobu otevřené okno a v zimě by teplo létalo ven. Obdobně to funguje v létě s chodem klimatizace. Stínění zároveň ví, kdy je otevřeno a tedy nelze žaluzie sesunou dolů. Okenní kontakty mají v neposlední řadě i bezpečností funkci. 

Abyste v budoucnu nemuseli pořizovat příložné kontakty, které budou vidět, nechte při výrobě oken zabudovat kontakty do kování. Je to bezproblémové a v budoucnu nemusíte čidla řešit. 
Zabudování okenních kontaktů

Loxone: Projekt elektroinstalace chytře hned od začátku 

Zmíněná inteligentní elektroinstalace Loxone eliminuje nástrahy klasických, konvenčních elektroinstalací. Technologie propojuje do jednoho řídicího systému, který je celkově mnohem pohodlnější a snazší na ovládání, než jednoúčelové, ostrovní systémy. Díky tomu zvládne elektroinstalaci jediný elektrikář – na stavbě se vám nemusí střídat několik odborníků na elektro a jednotlivé značky zařízení, což zvyšuje náklady. 

Loxone - Vše v jednom systému

Možná vás překvapí, že cena obou řešení je srovnatelná. Klasická elektroinstalace však za tuto cenu zdaleka nevyužívá potenciál vašeho domu, zato inteligentní vám dá mnohem více funkcí a možností včetně snadné budoucí rozšiřitelnosti. Investice se vám navíc rychleji vrátí, protože vám pomůže stlačit náklady na energie. Naplánujte si skutečně chytrý, nikoli pseudochytrý dům. 

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách