Hotel potřeboval inteligentní ovládání. Úprava se obešla bez stavebních zásahů

David Nebor
10 července, 2024 in Reference

Kořeny Hotelu Albrecht, který se nachází v malebné části Bratislavy, sahají až do prvorepublikového období. Nedávno prošel výraznou modernizací. Hlavním cílem retrofittingu bylo začlenit inteligentní technologie do stávající infrastruktury hotelu a zároveň zachovat jeho původní kouzlo a atmosféru.

Co je retrofitting?

Retrofitting je proces modernizace starších budov pomocí nových technologií a systémů. Je stále oblíbenější, protože umožňuje zvýšit efektivitu, bezpečnost a komfort bez nutnosti rozsáhlých stavebních úprav. Hotel Albrecht této modernizace dosáhl díky spolupráci se společností Floydcom s.r.o., která vsadila na technologii Loxone.

Technologie Loxone umožnila hotelu Albrecht proměnit se v moderní a inteligentní ubytovací zařízení. Srdcem hotelu je Loxone Miniserver, který řídí všechny integrované technologie a systémy a poskytuje hostům maximální komfort a zážitek. V rámci modernizace bylo implementováno několik klíčových řešení.

 

Během jednání na stavbě jsme se rozhodli nahradit starý systém osvětlení řešením od Loxone, které zjednodušilo integraci osvětlení bez nutnosti nové kabeláže. Klientovi jsme umožnili ovládat vytápění v místnostech pomocí bezdrátových hlavic a přidali jsme tři Intercomy s přístupem NFC pro řízení příchodů a odchodů zaměstnanců. Vše, včetně osvětlení a teploty, se nyní ovládá prostřednictvím aplikace Loxone, což usnadnilo práci personálu bez nutnosti speciálního školení.

Jozef Pavelka


Loxone Partner, Floydcom s.r.o.

Vstupní vestibul Hotelu Albrecht

Řízení osvětlení

Jedním z hlavních prvků modernizace bylo inteligentní řízení osvětlení. Systém Loxone umožňuje automatické řízení osvětlení na základě různých scénářů a potřeb hostů. Světla se mohou přizpůsobit denní době, přítomnosti osob nebo specifickým požadavkům, čímž se dosáhne optimální úrovně osvětlení a úspory energie. Součástí osvětlení jsou také tlačítkový standard Loxone a aplikace, které umožňují snadné ovládání bez nutnosti složitého školení personálu.

Jednoduché ovládání osvětlení přes aplikaci

Inteligentní řízení vytápění

Další důležitou novinkou byla regulace vytápění v jednotlivých místnostech. Stávající hlavice byly nahrazeny bezdrátovými hlavicemi, které umožňují měřit a regulovat teplotu v každé místnosti zvlášť. Recepce má nyní možnost nastavit teplotu podle přání klientů prostřednictvím aplikace, což zjednodušuje obsluhu a zvyšuje efektivitu hospodaření s energií.

Přístupový systém 

Bezpečnost a pohodlí hostů jsou prioritou, a proto hotel zavedl přístupový systém využívající Intercom a NFC Code Touch. Tento systém umožňuje hostům otevřít dveře pouhým přiložením karty NFC nebo zadáním kódu. Každý host tak má individuální přístup, což zvyšuje bezpečnost a zjednodušuje proces přihlášení a odhlášení.

Implementace řešení Loxone přinesla Hotelu Albrecht mnoho výhod. Moderní technologie zajistily vyšší komfort pro hosty, optimalizovaly provoz hotelu a přispěly k jeho udržitelnosti. Inteligentní systémy navíc výrazně zlepšily energetickou efektivitu a bezpečnost objektu.

Ovládání vytápění v jednotlivých místnostech v aplikaci Loxone
Klávesnice NFC zjednodušuje přístup hostům i personálu

Výhody retrofittingu s Loxone 

Kromě hotelů přináší i řadu dalších výhod v dalších oblastech. Ve skladech automatizace osvětlení a vytápění na základě přítomnosti a plánů minimalizuje spotřebu energie, zatímco monitorování pohybu a bezpečnostní kamery zvyšují bezpečnost a efektivitu. Ve školách zlepšuje automatizované řízení osvětlení a teploty prostředí pro výuku a integrované bezpečnostní systémy chrání studenty a zaměstnance a zároveň šetří náklady. V kancelářích personalizované osvětlení a teplota zvyšují pohodlí a produktivitu, zatímco monitorování obsazenosti optimalizuje využití prostoru. Restaurace šetří energii díky automatickému osvětlení a klimatizaci přizpůsobené otevírací době a počtu zákazníků, což zlepšuje zážitek zákazníků. Monitorování zásob a teploty v chladničkách pomáhá plnit hygienické standardy. Veřejné budovy zvyšují komfort a bezpečnost veřejnosti pomocí automatizovaného řízení přístupu, osvětlení a klimatizace a zároveň snižují spotřebu energie v nevyužívaných prostorách.

Hotel Albrecht

Hotel Albrecht je jedním z příkladů, jak lze přidáním moderních technologií proměnit starší, tradiční hotel v inteligentní a moderní ubytovací zařízení. Tento proces umožnil zachovat historický ráz budovy a zároveň přinést novou úroveň komfortu, bezpečnosti a efektivity. Hotel Albrecht se tak stal nejen symbolem luxusu a historie, ale také příkladem pro ostatní zařízení, která hledají způsoby, jak zlepšit své služby pomocí inovativních technologií.

Další fotografie z Hotelu Albrecht naleznete v galerii:

Restauraci hotelu zpříjemňuje automatizované osvětlení
Součástí inteligentního přístupového systému je Loxone Intercom
Automatizované osvětlení u vstupu do restaurace
Hotel Albrecht v noci
Systém Loxone spolehlivě a na míru reguluje teplotu jednotlivých pokojů

Zdroj FOTO: Floydcom s.r.o.

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách