Klimatizace v komerčních budovách je často rozladěný orchestr

David Nebor
11 září, 2024 in Know How

Kancelář, hotelový pokoj nebo prodejna bez chlazení… V parných létech jen těžko představitelná věc jak pro zaměstnance, tak návštěvníky. Klimatizace zároveň platí za velkého žrouta energie a na bedrech správců komerčních budov a facility managerů často leží povinnost dbát na efektivitu chlazení. Do toho vstupuje tlak na udržitelnost, různé potřeby a vytížení místností, vlastní výroba energie, spotové ceny… a zejména lidský faktor. Jaké jsou výzvy chlazení budov a lze jim efektivně čelit?

Komerční budovy mohou mít klidně nejnovější klimatizační jednotky, ale přesto se očekávané úspory nedostavují. Proč? Problém není v tom, že by neuměly chladit – může za to jejich ovládání.

Stačí se podívat na budovy „ověšené“ venkovními jednotkami klimatizace, které jsou samostatné, nikoli multisplitové. Budova má na patře několik zařízení, ke každému nějaký ovladač (ať už nástěnný nebo „do ruky“), avšak toto samostatné ovládání vede k neefektivnímu provozu. Často jsou ovladače v řadě na jednom místě, takže nemohou reflektovat teplotu v místnosti, kterou řídí. O tom, že by braly v potaz využití dané místnosti lze leda tak snít. Když je třeba něco změnit, je potřeba stejný úkon provést několikrát na každé krabičce. Systém zkrátka nelze centrálně ovládat a optimalizovat a náklady rapidně rostou.

Spoléhat na lidský faktor je zrádné

Decentralizované ovládání vede nejen k tomu, že správce nemůže provoz a teploty klimatizací snadno kontrolovat. Zároveň uživatelům nemůže omezit nastavitelná maxima a minima. Pak dochází k situacím, kdy někdo nechá běžet jednotku na 16 stupňů, do toho pak otevře okno… Tohle vidět facility manager, rozdával by pohlavky.

Klimatizační jednotka (ilustrační obrázek)

Ale on to nevidí. Vyřešit to může návaznost chlazení na otevření okna – když se tak stane, klimatizace se vypne „natvrdo“ přes stykač. To však zařízení vůbec nedělá dobře a krátí jeho životnost.

Stejnou neefektivitu znamená nulová návaznost na přítomnost osob v pokoji. Většinou se každý stará o to, aby si udělal v kanceláři chládek, ale na vypnutí při odchodu se zapomene snáz.

Další běžnou bolestí ovládání chlazení v komerčních budovách je, že se tluče s dalšími systémy – vytápěním, vzduchovou clonou… Jen těžko se uhlídá, aby technologie neběžely souběžně, přestože je to neúsporné a nesmyslné.

Klimatizace je dnes běžnou součástí i třeba hotelových pokojů. Pro objekt je obrovská zátěž, když běží většina jednotek najednou.

Zbytečně nadhodnocený rezervovaný příkon

Představte si slunný den v hotelovém resortu. Hosté se příjemně naobědvají a zpravidla se jdou na hodinku zašít do chládku na pokoj, třeba si zdřímnout. Během dopoledne se pokoj sluncem docela vytopil, proto zapnou klimatizaci. Nárazový odběr elektřiny objektu je v tu chvíli velmi vysoký. Aby nedošlo k přetížení a hotel dokázal tyto špičky vykrýt, musí velmi nadhodnocovat rezervovaný příkon zpoplatněný paušálem.

Samostatnou kapitolou jsou pak různé ovládací krabičky. Často nepřehledné a pustit k nim běžného uživatele, lámal by si s tím hlavu, případně chod klimatizace rozladil.

Typickým příkladem je vetší otevřená prodejna s více jednotkami klimatizace. Někde v jejím rohu pak naleznete skládačku několika displejů, každý je potřeba nastavit úplně stejně, ale personál to musí zdlouhavě dělat zvlášť. A proč vlastně platit za více ovládacích panelů, když ovládám teplotu v jedné místnosti? A proč je krabička umístěna v menší místnosti vedle, kde měří teplotu, přestože potřebuje znát reálnou teplotu na prodejně? Samé otázky.

Zástup nepřehledných ovládacích krabiček dnes není potřeba, stejně jako štelování každé zvlášť.

Klíč k efektivitě a komfortu: Inteligentní klimatizace

Tyto a mnohé další problémy vyplívající z provozu dokáží vyřešit inteligentní systémy řízení. Netřeba si pod pojmem „inteligentní budova“ představovat stavby z budoucnosti. Může to být novostavba, ale i 30leté kanceláře nebo městský úřad ve staré zástavbě. Inteligentní budova zkrátka jen moderně řídí stávající technologie – včetně systémů aktivního chlazení, čímž eliminuje provozní potíže. Zajistí lepší hospodaření s energií a uleví rozpočtu.

Facility manager či správce budovy musí uhlídat spoustu procesů včetně energeticky náročného chlazení

Tohle jsou funkce a výhody, které dokáže přinést jen nevýznamný zásah do stávajícího systému klimatizace. Ocení je především provozovatelé, správci a facility manageři:

  • Centrální vizualizace a ovládání všech jednotek v jedné mobilní či desktopové aplikaci (real-time monitoring).
  • Omezení maximální a minimální nastavitelné teploty uživatelem. Místo 16 až 28 stupni budou moci volit například pouze na škále 21 až 24.
  • Standardní vypnutí chlazení, když je okno otevřené déle než například pět minut – díky propojení s okenním senzorem. Vyvětrat ano, plýtvat ne.
  • Delší nepřítomnost v místnosti chlazení vypne.
  • Jeden nástěnný panel (tablet) pro ovládání více klimatizačních jednotek, přestože nejsou multisplitové. Zástup krabiček není potřeba.
  • Chod klimatizace reaguje na zapnutí topení nebo vzduchovou clonu.
  • Funkce zátěžového manažera reguluje výkony a nárazy, a tedy netřeba obří trafo a nadhodnocený paušál rezervovaného příkonu. Místo toho se automaticky dočasně odpojí v danou chvíli nepotřebné odběry jako například nabíjení z wallboxu nebo ohřev vody v tancích.
  • Varování do aplikace, pokud nelze dosáhnout požadované teploty, což značí například otevřené dveře na chodbu. Správce přesně ví, kam jít dveře zavřít (a komu vyčinit).
  • Napojení na elektrické předokenní žaluzie ušetří ještě více nákladů – pokud je to možné, systém upřednostní pasivní chlazení před aktivním a spustí stínicí techniku. Klimatizace se sama spustí až ve chvíli, kdy žaluzie či rolety nestačí.
  • Predikce zabrání spuštění chlazení ve chvíli, kdy se očekává příjemné počasí.
  • Díky propojení s FVE či SPOTem systém dokáže předchlazovat místnosti ve výhodných časech.
  • Samozřejmostí je okamžité vypnutí všech jednotek při detekci požáru, což je legislativní požadavek.
  • V aplikaci lze nastavit servisní intervaly a nechat si posílat notifikace o blížící se potřebě údržby.
  • Hlášení chybových stavů.
  • Návaznost spouštění klimatizace na kalendář včetně svátků a dovolených.
  • Možnost propojení ovládání a dat z více lokalit do jednotné aplikace.

Jak je to v praxi?

V praxi se tyto myšlenky často setkávají s omezeními na straně ovládání dodávaného výrobci, přesto nejsou nereálné. Moderní klimatizační jednotky obvykle disponují otevřenými rozhraními, což umožňuje jejich řízení prostřednictvím nadřazeného systému.

AC Control Air

Existují dvě možnosti, jak tuto integraci realizovat. První je vývoj vlastního řešení, které je však drahé, složité na údržbu a obtížně rozšiřitelné. Druhou možností je použití univerzálního systému, jako je například Loxone. Tento systém nabízí hotové softwarové řešení s pravidelnými aktualizacemi, což zajišťuje minimální náklady na zprovoznění a údržbu.

Loxone navíc umožňuje propojení všech technologií v budově do jedné aplikace a víceúčelové využití senzorů (pro automatizaci osvětlení, alarm nebo právě chlazení na základě přítomnosti). Integruje jak multisplitové systémy včetně řízení zón pomocí Modbusu, tak i samostatné klimatizační jednotky prostřednictvím AC Control Air.

Spokojení uživatelé,
snazší získání
certifikací udržitelnosti

Nebudou uživatelům vadit zmíněná omezení? Možná ze začátku, z trucu, ale po pár dnech pochopí, že nechat chlazení na automatizaci se vyplatí. Na pracovišti či v pokoji budou mít příjemnou teplotu bez nárazů. A pokud si budou chtít teplotu přeci jen změnit, bude to mnohem snazší než ladit programy na složitých krabičkách a ovladačích.

Zacházení s energiemi v budově je v neposlední řadě i klíčovým hodnotícím kritériem pro získání certifikací o udržitelnosti, jako jsou LEED A BREEAM. Vaši efektivitu můžete komisi snadno doložit a získat plusové body.

Klimatizaci integrovanou do systému může oprávněná osoba ovládat a monitorovat pomocí aplikace (Loxone).
Facility manager má (nejen) systém vytápění pod kontrolou ve svém pracovním laptopu.

Inteligentní klimatizace zkrátka představuje klíčový prvek pro efektivní správu komerčních budov. Systém Loxone nabízí moderní přístup k řízení teploty, který zajišťuje optimální podmínky pro uživatele a přispívá k energetické udržitelnosti budov. Při správném nasazení přináší nejen úspory, ale i vyšší komfort a plnění přísných environmentálních požadavků.

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách