Komunitní energetika: Jak na sdílení elektřiny chytře a překonat překážky

David Nebor
29 srpna, 2024 in Know How

Komunita vyrábí vlastní elektřinu a následně ji sdílí mezi členy. Může to být jednotlivec, který si přetoky z fotovoltaiky (FVE) posílá na chatu, může to být bytový dům, jehož obyvatelé těží z panelů na střeše… Ale může to být i celé město, kde energii sdílí veřejné budovy, firmy a domácnosti. Přínosy? Nezávislejší spotřebitelé, zdravější příroda a nižší výdaje za energie. Jaký je stav komunitní energetiky v Česku a jaké přináší výzvy a problémy?

Přestože téma komunitní energetiky rezonuje veřejným prostorem již řadu měsíců, klíčový krok pro její start v Česku se odehrál až 1. srpna 2024. Nově spuštěné Elektroenergetické datové centrum (EDC) začalo přijímat registrace pro sdílení energie. „Začátek sdílení elektřiny je prvním velkým milníkem v našem úsilí o modernizaci české energetiky,“ zmínil ministr průmyslu obchodu a průmyslu Jozef Síkela.

Co to je komunitní energetika?

Ať už jste domácnost nebo firma, jako člen komunitní energetiky vyrábíte elektřinu z obnovitelného zdroje a tuto elektřinu ve stejný moment poskytujete jinému odběrnému místu v Česku. („Ve stejný moment“ – to je důležité a ještě se k tomu vrátíme.) Účastníkem jste i v situaci, kdy elektřinu pouze přijímáte.

Komunitní energetika

Chytrý elektroměr jako vstupenka ke sdílení elektřiny

Sdílení se můžete účastnit při splnění několika podmínek. Tou klíčovou je, že máte tzv. smart meter (získáte nejčastěji s fotovoltaickou instalací, jinak o něj musíte zažádat), který umožňuje průběhové měření. Sleduje 15minutové intervaly a tím pádem doloží, že k výrobě na jednom místě a spotřebě na jiném došlo ve stejnou dobu. Smart meter je tedy potřeba na obou místech – odkud je elektřina sdílena i tam, kde dochází k její spotřebě.

Zájemci podávají žádost o zapojení do komunitní energetiky přímo EDC, které monitoruje a uchovává data o sdílené elektřině. Po kladném vyřízení žádosti se můžete do sdílení zapojit a elektřinu předávat i napříč různými distribučními soustavami.

Dva způsoby, jak sdílet elektřinu

Aktivní zákazník

Jako „aktivní zákazník“…

…můžete sdílet elektřinu až s 11 dalšími odběrnými místy. Buď jste jednotlivec a elektřinu si „posíláte“ mezi více svými objekty. FVE máte například na střeše vaší rekreační chalupy. Tam ale máte spotřebu jen o víkendu a přes týden si tak přetoky solární energie sdílíte s vaším bytem ve městě. Nebo jste součástí rodiny, skupiny přátel, komunity sousedů a o vyrobenou energii se dělí objekty členů.

Dvojka

Jako „energetické společenství“…

…sdílíte energii v rámci většího celku na úrovni celých obcí a jejich budov, dále domácností, firem a organizací. Typickým příkladem je malý podnik, který má na výrobní hale FVE, a o víkendech, kdy nemá šanci vlastní elektřinu spotřebovat, zásobuje okolní domácnosti. Případně obec, která nechá posílat proud z fotovoltaické instalace do obecních budov jako jsou škola nebo úřad. Pozor: Pro založení energetického společenství je potřeba se nejprve registrovat u Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

A co sdílení elektřiny v bytových domech?

I to je možné a již se tak děje. Členové sdružení vlastníků jednotek (SVJ) si mohou odsouhlasit instalaci FVE na domě a následné zapojení do komunitní energetiky, kdy si jednotlivé byty sdílejí vyrobenou energii. Účastnit se nemusí nutně všechny jednotky. Stejně jako u dalších společenství, se i členové v rámci SVJ musí shodnout na tzv. alokačním klíči, který určuje, kolik vyrobené energie každé jednotce náleží. Do budoucna je v plánu i zavedení dynamických alokačních klíčů, které umožní vyšší flexibilitu přerozdělování a tím pádem i efektivnější spotřebu a rychlejší návratnost investice do FVE.

Bytový komplex

Přínos komunitní energetiky

Při současném tlaku na rozšiřování efektivních či obnovitelných zdrojů a dekarbonizaci není nijak překvapivé, že téma sdílení elektřiny začíná rezonovat stále více. „V život ho uvede náš zákon, který je jedním z nejmodernějších v celé Evropě, a věřím, že otevře komunitní energetiku co nejširší veřejnosti,“ vyhlíží ministr Síkela pozitivně. Komunitní energetika tedy výrazně napomůže decentralizaci české energetiky ruku v ruce s růstem možností využití vlastních zdrojů.

Koncové odběratele zajímají hlavně úspory. Z nejvyšších úspor se můžete těšit především jako ten, kdo elektřinu sdílí mezi vlastními objekty. Pokud ji budete za úplatu posílat sousedům, vyloženě na tom vyděláte. „Cenu“ si každý může nastavit jak chce – často bude pravděpodobně nižší než od dodavatele a tedy uspoří i ti, kdo sdílenou energii pouze odebírají. Dobrodinci pak mohou energii poskytovat za nulu nebo symbolickou cenu.

Faktura

Velcí dodavatelé do této ceny nijak nemluví, na faktuře zůstane pouze distribuční poplatek. Se založením EDC zároveň každému odběrateli přibyl na vyúčtování elektřiny nový poplatek, který jde na jeho provoz – 5,10 Kč bez DPH. Platí ho každý, ať už se sdílení účastní či nikoli.

Problém: Spotřebovat musíte hned, jinak platíte plnou sazbu

To všechno má ale jeden poměrně zásadní háček. Energii na jedné straně sdílenou je potřeba na druhé straně ve stejný moment spotřebovat. Ve stejný moment znamená ve stejném 15minutovém intervalu. Ne za hodinu, ne večer, ne o víkendu.

A když ne? Distributor první straně vyúčtuje standardní cenu za prodej do sítě, odběratel na druhé straně naopak platí standardní cenu za dodávku.

Představte si situaci. Je slunečný den a fotovoltaika velmi rychle nabije baterie a pokryje aktuální spotřebu. A tak začne sdílet přetoky. Jenže jelikož je pracovní den, v druhém objektu ještě není doma nikdo, kdo by zapnul patronu pro výhřev bojleru, nabíjení elektromobilu a podobně. Pokud si energii sdílíte samy sobě, pravděpodobně nemáte čas mezi objekty pendlovat a ručně spínat spotřebiče s vysokými odběry.

Částečná cesta ven je, pokud i domácnost či budova přijímající elektřinu bude mít baterii. To však znamená další náklad v desítkách až stovkách tisíc a finance ušetřené z komunitní energetiky budou ještě dlouho hradit investici.

Žena nabíjí elektromobil

Uživatelé Loxone mají vyhráno

Tento problém odpadá uživatelům Loxone. Domácnosti a budovy vybavené jejich malou zelenou krabičkou – Miniserverem – automatizují své technologie. Jeden Miniserver dokáže dát na dálku vědět o přetocích. Miniserver na druhé straně to zaznamená a v pravý čas automaticky zapne spotřebu a rozhodne, na kolik stupňů nahřát bojler, na jaký výkon nabíjet elektromobil, sepne tepelné čerpadlo… Všechna tato zařízení totiž dokáže integrovat do řízení domácnosti.

Energie v aplikaci

Systém sám vyhodnotí, zda vyrobená energie již plně pokryla spotřebu „hlavního“ objektu a nabila baterie. Poté začne pokrývat spotřebu i dalšího objektu tak, aby přetoky na maximum, ale zároveň smysluplně využila. Takhle funguje moderní, inteligentní energetický management, s nímž dává sdílení elektřiny ten největší smysl.

Pro Loxone Partnery: Ukázka konfigurace

Pro více informací o konfiguraci programu navštivte naší technickou dokumentaci.

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách