9 Veelgestelde vragen over draadloze technologie in een Smart Home of Smart Building
Meer dan zes jaar geleden stelden wij onze zelf ontwikkelde draadloze technologie, Loxone Air, voor. Uit gesprekken met klanten en rondleidingen kwamen steeds dezelfde vragen hierover naar boven. Daarom scheppen wij met deze blog klaarheid. Wij beantwoorden de veelgestelde vragen over draadloze technologie in home & building automation en over de Air technologie.
Vraag #1: Heeft deze draadloze technologie bereik in heel mijn project?
Volgens Eurostat is de gemiddelde Belgische woning 124 m² groot en de doorsnee Nederlandse woning 107 m². In commerciële projecten varieert dit van type tot type. De vraag die velen zich hierbij stellen: “Heeft deze draadloze technologie bereik in heel mijn project onafhankelijk van de grootte ervan?”
Dat hangt af van de technologie. Loxone maakt gebruik van de mesh technologie. Hierdoor ontvangt ieder draadloos apparaat gegevens en werken deze tegelijkertijd als ontvangers en doorstuurpunt. De gegevens en commando’s worden doorgestuurd tot zij bij het betreffende onderdeel aankomen. Als een doorstuurpunt uitvalt, reorganiseert het netwerk zichzelf en komen de gegevens alsnog aan. Met mesh technologie kan een groot bereik gedekt worden. Daarnaast kan een Loxone installatie willekeurig worden uitgebreid met behulp van bijvoorbeeld meerdere Air Base Extensions of een Tree to Air Bridge.
Een voorbeeld:
Stel dat de Aanwezigheidsmelder Air op de tweede verdieping te ver van de Miniserver staat en een slecht bereik heeft. In dat geval verloopt de communicatie via de andere Loxone Air producten op de tussenliggende verdieping. Commando’s van het gelijkvloers worden eenvoudig naar de bovenste verdieping gestuurd; grote en betrouwbare overdrachtsafstanden zijn mogelijk.
Heb je een draadloos gestuurde rolluikmotor? Dan kunnen deze ook het signaal herhalen als dit nodig blijkt. Zo wordt het mesh netwerk optimaal uitgebreid.
Dankzij deze mesh technologie is er voldoende bereik in elke woning, elk kantoor of restaurant.
Vraag #2: Waarom heeft Loxone een eigen draadloze technologie ontwikkeld?
Ons doel is om een gebouwautomatiseringsoplossing te bieden die niet alleen in nieuwbouw, maar ook in bestaande projecten ingezet kan worden. Aangezien de producten op de markt niet aan onze eisen voldoen, hebben we onze eigen draadloze technologie ontwikkeld.
Een woning, kantoor,… is een duurzame investering. Loxone Air is niet anders. De producten spelen, in tegenstelling tot een stand alone oplossing, perfect samen. Dankzij de gratis updates blijven ze altijd up-to-date van de meest recente techniek.
Projecten zijn uitbreidbaar of wijzigbaar. Loxone Air biedt deze flexibiliteit. Bovendien zorgt de mesh technologie voor een volledige draadloze dekking hoe omvangrijk het project ook is.
Vraag #3: Zijn draadloze systemen voor gebouwautomatisering wel veilig voor de gezondheid?
Steeds vaker horen we van klanten dat ze bezorgd zijn over de vele draadloze schakelaars en sensoren. Is draadloze gebouwautomatisering effectief gevaarlijk voor mensen?
Draadloze technologie is tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van het dagelijks leven. Mobiel internet wordt overal gebruikt en iedere woning, ieder kantoor is uitgerust met WLAN. In vergelijking met een WLAN-netwerk gebruikt Loxone Air minder dan een kwart van het zendvermogen. Onze technologie ligt dus ver onder de wettelijke maxima en duidelijk onder die van van WLAN of Bluetooth.
Als een project is uitgerust met Loxone Air werkt het hele systeem perfect samen. Communicatie tussen apparatuur is dus alleen nodig als er informatie nodig is. Dit minimaliseert de elektrosmog of e-smog en is niet mogelijk met stand alone systemen.
Een ander criterium waarop je je kan oriënteren is het stroomverbruik. Draadloze apparaten werken meestal met batterijen. Zorg ervoor dat je apparaten gebruikt die weinig stroom verbruiken. Dit maakt dat de apparaten geen constante vraag naar stroom hebben en dus niet communiceren.
Binnen Loxone Air wordt er enkel gecommuniceerd als er nood aan is. De gebruikte chips zijn speciaal ontwikkeld door ons en hebben een bijzonder laag stroomverbruik. De knop, Loxone Touch, bijvoorbeeld, is voorzien van een knoopcelbatterij die gemiddeld twee jaar meegaat.
Vraag #4: Hoe betrouwbaar is deze draadloze technologie?
Het is belangrijk dat de communicatie tussen zender en ontvanger gewaarborgd wordt. Dat is precies het geval bij Loxone Air.
Is het bijvoorbeeld in een ruimte te koud, dan stuurt de Miniserver het commando “verwarmingsventiel open” naar het Stelventiel van de radiator. Daarna stuurt het stelventiel de bevestiging dat het commando is aangekomen. Is er geen bevestiging, dan wordt het signaal opnieuw verstuurd.
Volgens dit principe werkt ook de draadloze Loxone Air technologie. Als een apparaat niet bereikbaar is, wordt dit automatisch erkend en kan jij als bewoner of jouw Loxone Partner automatisch gewaarschuwd worden.
Vraag #5: Kan ik via deze draadloze technologie ten volle genieten van alle Smart Home & Smart Building functies?
Ja. Ons gamma wordt voortdurend uitgebreid. Maar het is belangrijk om te focussen op de alomvattende oplossing. Dit betekent dat alle draadloze producten van één fabrikant of aanbieder komen. Zo is een eenvoudige en betrouwbare communicatie tussen randapparatuur gegarandeerd.
Ons Loxone Air productassortiment bestaat uit meer dan 50 apparaten: van Aanwezigheidsmelder, Plafondlamp, Smart Socket, Stelventiel en Rookmelder tot Raam- en Deurcontact. Allemaal belangrijke producten voor functies in woningen, kantoren, restaurants en veel meer. Bovendien komen er steeds nieuwe Air producten bij.
Vraag #6: Hoe veilig is draadloos gestuurde home & building automation?
Bij heel wat draadloze toestellen gebeurt de communicatie niet versleuteld. Dit brengt allerlei gevaren met zich mee. Men kan data uitlezen, meeluisteren en zelfs toestellen beheren. Let er daarom bij de aankoop van een draadloos systeem op of de fabrikant een versleuteling aanbiedt.
Afluisteren is bij de Loxone draadloze technologie niet mogelijk. De communicatie tussen alle Air apparaten verloopt versleuteld en voldoet aan de hoogste veiligheidsvereisten. Ieder Loxone project beschikt over zijn eigen encryptiesleutel. Ook aangrenzende installaties worden dus niet verstoord.
Vraag #7: Zullen mijn draadloze producten steeds up-to-date zijn ?
Hier is het sleutelwoord “updatebaar”. Een groot deel van de draadloze producten op de markt van de gebouwautomatisering zijn niet updatebaar. Je blijft dus afhankelijk aan de technologie op het moment van aankoop. Er zijn natuurlijk ook een aantal draadloze systemen die software updates aanbieden.
Bij Loxone wordt er voortdurend gewerkt aan de software en de apps voor de bediening van jouw project. Zo kunnen nieuwe functies ingebouwd worden en blijft jouw woning, kantoor, restaurant,… altijd up-to-date.
Vraag #8: Welke functies kan ik implementeren met de draadloze technologie?
Alles is mogelijk wat ook mogelijk is in een bekabelde installatie. Loxone biedt oplossingen voor het retrofitten van verlichting, verwarming & koeling, veiligheid, toegangscontrole en veel meer.
We hebben de meest geliefde producten van onze klanten voor jou opgesomd:
Touch Air
Bedien iedere ruimte met dit compacte bedienelement. Het verenigt 5 touch points in één knop en beschikt over een geïntegreerde temperatuur- en vochtigheidssensor.Â
LED Ceiling Light RGBW Air
De LED Plafondlamp maakt lichtsturing ook in renovaties mogelijk dankzij de geïntegreerde bewegingsmelder.
Stelventiel Air
Perfect geschikt om op een eenvoudige manier een intelligente temperatuurregeling per ruimte te voorzien. Het Stelventiel kan zowel via batterij als 24VDC gevoed worden.Â
Aanwezigheidsmelder Air
De Aanwezigheidsmelder behoort in elk gebouw tot een van de belangrijkste sensoren en zorgt voor functionaliteiten zoals verlichting, muziek, inbraakbeveiliging en veel meer.Â
Rookmelder Air
Dankzij de geïntegreerde Air technologie kan de Rookmelder overal geplaatst worden. Bij brand gaat het alarm af en word je verwittigd via oproep.Â
Schakel- en dimactoren
Er zijn verschillende Air actoren zoals de Nano IO Air, Nano Dimmer Air, RGBW 24V Compact Dimmer Air, Shading Actuator Air en veel meer. Nu in de shop ontdekken.
Vraag #9: Kan ik de draadloze building automation ook zelf installeren en in gebruik nemen?
Professionele oplossingen voor gebouwautomatisering kunnen alleen door deskundigen worden geleverd. We raden ook aan om de installatie en de inbedrijfstelling aan een professional over te laten. Meestal zijn er installaties op het elektriciteitsnet of in de verdeelkast nodig die alleen door een elektricien mogen worden uitgevoerd.
We helpen jou graag verder bij het vinden van een vakman. Hier vind je een Loxone Partner in uw buurt:
Nu gratis aanvragen
Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!
Gratis projectaanvraag
Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.
Loxone Partner worden
Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.