Thuisbioscoop maken: de ultieme gids
In deze ultieme gids leer jij hoe je een thuisbioscoop kan maken. Van het afstemmen van het scherm en de speakers tot de akoestiek, ontdek alle nodige informatie om jouw home cinema tot in de puntjes te perfectioneren.
​
Kies je voor een televisie of projector?
Om je thuisbioscoop compleet te maken, moet je beginnen met het kiezen van het juiste beeldscherm, dat het middelpunt van je setup zal zijn. Er zijn twee opties: een televisie of een projector met projectiescherm. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van beide opties af te wegen om de beste keuze te maken.
Waarom een televisie?
Een televisie heeft verschillende voordelen ten opzichte van een projector. Zo is het grootste pluspunt de helderheid, waardoor televisies ideaal zijn voor bioscoopkamers die niet helemaal donker zijn. Bovendien is het veel goedkoper om een goede 4K-televisie te kopen dan een high-end 4K-beamer. En als je helemaal weg bent van de hoogste resolutie die mogelijk is, kun je zelfs een 8K-tv aanschaffen, iets wat momenteel nog niet mogelijk is met projectoren.
Ten slotte is er het gebruiksgemak. Een televisie is gemakkelijk te installeren in je thuisbioscoop. Alle kabels worden rechtstreeks op het toestel aangesloten en je bedient alles met één afstandsbediening.
Tips voor je home cinema tv
- Let bij het kiezen van een televisie voor je home cinema op het paneeltype. OLED biedt het hoogste contrast, terwijl LED en QLED televisies uitblinken in helderheid.
- Voor een bioscoopervaring thuis wil je waarschijnlijk een groot scherm, dus kies voor een 4K resolutie. Hoewel 8K nog scherper is, is er momenteel weinig video beschikbaar in deze resolutie.
- Overweeg een televisie met HDR (High Dynamic Range) voor een extra kleurboost.
Waarom een projector?
Als je op zoek bent naar een echte bioscoopervaring met grote beelden, dan is een projector de juiste keuze. Met een projector kun je een beelddiagonaal van meer dan 100 inch bereiken en een grotere schermoppervlakte creëren dan met een televisie mogelijk is. Bovendien is een geprojecteerd beeld aangenamer voor je ogen dan het licht dat een televisie uitstraalt, waardoor je minder snel last krijgt van vermoeide ogen bij het kijken van een lange film.
Tips voor je home cinema projector
- Zorg ervoor dat je een projector kiest met een helderheid van minstens 2.000 ANSI Lumen om een helder beeld te krijgen.
- ‘Ultra short throw’ projectoren zijn een goede optie als je beperkte ruimte hebt, omdat je deze op enkele centimeters van het scherm kunt plaatsen.
- Overweeg een oprolbaar projectiescherm als je de thuisbioscoop ook voor andere doeleinden wil gebruiken.
- Voor de beste audiokwaliteit is een akoestisch scherm ideaal, omdat je dan de luidsprekers achter het scherm kunt plaatsen.
Luidsprekers
Een complete thuisbioscoop ervaring vereist de juiste audio set-up. Geluid is net zo belangrijk als beeld.
Er zijn tal van opties beschikbaar voor thuisbioscoop luidsprekers. Voor een budgetvriendelijke upgrade kan je kiezen voor een soundbar. Voor enkele honderden euro’s kan je al een flinke verbetering krijgen ten opzichte van de ingebouwde luidsprekers van je televisie.
Voor audiofielen die op zoek zijn naar meer kwaliteit, raden we aan om te investeren in een hoogwaardige home cinema set in een 5.1 of 7.1 opstelling. Quadral speakers zijn hierbij een uitstekende keuze vanwege hun superieure kwaliteit en Duitse vakmanschap.
Welke luidsprekers heb je nodig?
Voor een volledige thuisbioscoop set-up met 5.1 surround sound heb je vier verschillende soorten luidsprekers nodig:
- 1x Centerspeaker: deze luidspreker is ontworpen om dialogen helder en duidelijk weer te geven en wordt vaak onder of boven de televisie geplaatst.
- 2x Luidsprekers voor: deze speakers leveren het meeste vermogen en zijn van groot belang voor het bepalen van het geluidsbeeld. Het is daarom aan te raden om te investeren in kwalitatieve frontspeakers.
- 2x Luidsprekers zij/achter: deze kleinere luidsprekers worden aan de zijkanten of achterkant van de ruimte geplaatst en creëren een ruimtelijk surroundeffect.
- 1x Subwoofer: deze luidspreker zorgt voor de allerlaagste frequenties en levert de krachtige bas die nodig is voor het creëren van een realistische en meeslepende geluidservaring.
Positie van luidsprekers voor surround sound
5.1 Luidspreker opstelling
- Centerspeaker: recht voor je luisterpositie, boven of onder het scherm.
- Subwoofer: vrij te kiezen door het omnidirectioneel geluid, maar meestal links of rechts naast het scherm.
- 2 Stereospeakers voor: in een hoek van 22 tot 30 graden t.o.v. je zitpositie
- 2 Stereospeakers achter: in een hoek van 110 tot 120 graden t.o.v. je zitpositie
7.1 Luidspreker opstelling
- Centerspeaker: recht voor je luisterpositie, boven of onder het scherm.
- Subwoofer: vrij te kiezen door het omnidirectioneel geluid, maar meestal links of rechts naast het scherm.
- 2 Stereospeakers voor: in een hoek van 22 tot 30 graden t.o.v. je zitpositie
- 2 Stereospeakers midden: in een hoek van 90 graden t.o.v. je zitpositie
- 2 Stereospeakers achter: in een hoek van 135 tot 150 graden t.o.v. je zitpositie
Akoestiek
Een belangrijke factor bij het creëren van de perfecte thuisbioscoopervaring is de akoestiek. Naast het hebben van een goede surround set, zijn er andere manieren om je geluidservaring te optimaliseren.
Galm voorkomen
Het vermijden van galm is cruciaal in een home cinema ruimte. Om reflecties van geluid te minimaliseren, kunnen zachte materialen worden gebruikt. Denk hierbij aan een groot hoogpolig vloerkleed op de grond, stoffen gordijnen aan de wanden en accessoires zoals kussens en vilten opbergdozen.
Geluidsisolatie
Geluidsisolatie is ook belangrijk om te voorkomen dat geluid van je home cinema set doordringt in andere delen van je huis. Door akoestische panelen aan de muren te bevestigen en tochtstrips onder binnendeuren te plaatsen, kan de geluidsisolatie verbeterd worden.
Verlichting
Je thuisbioscoopverlichting is essentieel om de juiste sfeer te creëren. Functionele verlichting zoals plafondlampen moeten worden aangevuld met sfeerverlichting, zoals met tafel- en vloerlampen. Je kan zelfs overwegen om indirecte verlichting toe te voegen, zoals een LED strip achter het tv-meubel. Zorg er ook voor dat je verlichting dimbaar is, zodat je de juiste sfeer kunt creëren voor elke gelegenheid.
Smart home toepassingen voor je thuisbioscoop
In een Loxone smart home haal je nog meer uit je persoonlijke thuisbioscoop. Onze Miniserver automatiseert allerlei taken om je comfort te verhogen en energieverbruik te verlagen. Hier zijn alvast enkele voorbeelden om je te inspireren:
Een Loxone smart home biedt extra voordelen voor je thuisbioscoop. De Miniserver van Loxone automatiseert verschillende taken om je comfort te verhogen en het energieverbruik te verlagen. Hieronder staan enkele voorbeelden ter inspiratie.
Automatisch de lampen doven en zonwering laten zakken wanneer je de projector aanzet.
Snel wisselen tussen verschillende lichtstemmingen: zachte sfeerverlichting voor de tv-serie modus, alles uit voor de filmmodus.
Televisie, versterker en Blu-ray speler van het stroomnet halen wanneer je de woning verlaat om sluipverbruik te voorkomen.
Bedrijfsteller voor het aantal branduren van de beamerlamp, om die tijdig te vervangen.
Verwarming en ventilatie automatiseren voor het perfecte binnenklimaat in je thuisbioscoop.
Tijdens het kijken van een film het geluid van de deurbel vervangen door een knipperende tafellamp, omdat je de bel anders toch niet hoort.
Heb je nog vragen?
Wij staan klaar om jou verder te helpen.