Koelen met vloerverwarming: zo werkt het
De leidingen van je vloerverwarming dienen niet alleen om je woning te verwarmen. Ze kunnen ook koelen. Daarmee is het een goed alternatief voor een airconditioning. Ontdek in dit blogartikel hoe koelen met vloerverwarming werkt en waarop je moet letten.
Kan vloerverwarming ook koelen?
Het antwoord op deze vraag is: JA!
Verwarmen met vloerverwarming kennen we en is eigenlijk vrij simpel. Het verwarmingstoestel pompt water met een temperatuur tussen 35 en 55 °C doorheen de buizen in de vloer, waardoor de ruimte opwarmt.
Maar je kan je woning ook koelen met vloerverwarming. In dat geval loopt er koel water (16°C) door de leidingen. Op warme dagen is dit kouder dan de omgevingstemperatuur. Resultaat: de temperatuur binnenshuis daalt.
Hoe effectief is vloerkoeling?
Met vloerkoeling daalt de temperatuur circa 10 °C ten opzichte van de buitentemperatuur. Is het buiten 33 °C, dan is een binnentemperatuur van ongeveer 23 °C mogelijk. Dit verschil lijkt klein in absolute cijfers, maar het voelt wel als een wereld van verschil.
Vloerkoeling met warmtepomp
Koelen met vloerverwarming is enkel mogelijk als je een warmtepomp hebt. Met een cv-ketel op aardgas of stookolie is dit niet mogelijk.
Het systeem werkt met volgende types, die zowel kunnen verwarmen als koelen:
- Omkeerbare lucht-water warmtepomp: deze warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht via een buitenunit.
- Geothermische warmtepomp: deze warmtepomp haalt energie uit de bodem via een captatienet of een diepteboring.
Passieve koeling
Het voordeel van een geothermische warmtepomp ten opzichte van een omkeerbare lucht-water warmtepomp, is dat het toestel een passieve koeling via de vloerverwarming toelaat. Dit wil zeggen dat enkel de circulatiepomp actief is. Daardoor ligt het energieverbruik veel lager dan de actieve koeling van een lucht-water warmtepomp. Wil je energiezuinig koelen? Dan is geothermie een goede oplossing.
Goed om te weten
Zet de temperatuur van de vloerverwarming niet lager dan 18 °C om condensvorming te voorkomen.
Vloerkoeling is relatief traag. Activeer de koeling tijdig en voorkom dat de temperatuur te hoog oploopt.
In Vlaanderen is een passieve koeling (vloerverwarming met geothermische warmtepomp) een goede manier om een lager E-peil te bereiken.
Bedrijfsteller voor het aantal branduren van de beamerlamp, om die tijdig te vervangen.
Deze koelmethode is compatibel met wandverwarming.
Voor een optimaal koelrendement liggen de vloerverwarmingbuizen op 10 cm van elkaar.
Slim koelen met Loxone
In een Loxone smart home wordt de vloerkoeling geautomatiseerd. De Miniserver stuurt niet alleen de warmtepomp en vloerverwarming aan, maar ook andere zaken die een invloed hebben op de temperatuur, zoals de zonwering en ventilatie. Op deze manier geniet je het hele jaar door van een aangenaam binnenklimaat.
Enkele highlights
- Volledig automatische koeling
- Instelbaar per ruimte (per vloerverwarmingskring)
- Minimaal energieverbruik
- In harmonie met zonwering, ventilatie…
- Geschikt voor woningen en bedrijfsgebouwen
Heb je nog vragen?
Wij staan klaar om jou verder te helpen.