Introductie: Hoe kan ik het energieverbruik van een multiroom audio-installatie verminderen?
De meeste klasse A- en B-versterkers verbruiken een aanzienlijke hoeveelheid stroom wanneer ze in gebruik zijn. Ze genereren ook veel warmte tijdens dit proces en het grootste deel van het vermogen gaat naar deze koellichamen. Dit maakt klasse A- en B-versterkers erg inefficiƫnt vanwege de onnodige hoeveelheid energie die wordt verbruikt. Klasse A-apparaten werken naar schatting met slechts 25-30% efficiƫntie. Klasse B versterkers zijn iets zuiniger, maar in ruil daarvoor voegen ze veel vervorming toe aan het geluid.
Bovenop al die verspilde energie tijdens het gebruik, verbruiken klasse A- en klasse B-versterkers ook een aanzienlijke hoeveelheid stroom in stand-by. Dit loopt na verloop van tijd op en resulteert in hogere elektriciteitsrekeningen door apparaten die niet eens aan staan.
Als we kijken naar de gebruikerservaring, wordt klasse A beschouwd als de industrienorm, maar hier hangt een prijskaartje aan: kwaliteit gaat ten koste van een aanzienlijk energieverbruik, zoals hierboven besproken. Klasse B versterkers verbruiken misschien minder stroom, maar ze staan bekend om hun mindere geluidskwaliteit. Zonder een mooie middenweg tussen deze twee opties – geweldige prestaties en hoge energie-efficiĆ«ntie – kan het gemakkelijk aanvoelen alsof er een offer moet worden gebracht.
Dus … als we nog steeds een geweldige geluidskwaliteit willen en multiroom audio-installaties steeds populairder worden in zowel residentiĆ«le als commerciĆ«le installaties, hoe kunnen we dan blijven genieten van de ambiance van audio zonder de energierekening drastisch te verhogen?
Oplossing: De Audioserver minimaliseert het energieverbruik van elke luidsprekerinstallatie zonder afbreuk te doen aan de geluidskwaliteit
De Loxone Audioserver is een klasse D-versterker met een veel hoger rendement in een kleinere behuizing. Het belangrijkste voordeel van klasse D versterkers is hun hoge efficiĆ«ntie. Ze kunnen een efficiĆ«ntie bereiken van meer dan 90%, vergeleken met ongeveer 50-70% voor klasse B en ongeveer 30% voor klasse A. Deze efficiĆ«ntie is te danken aan het feit dat de klasse D versterkers transistors snel aan- en uitschakelen om de tijd die ze doorbrengen in het gebied met hoge vermogensdissipatie te minimaliseren. Luidsprekers die zijn aangesloten op de Audioserver verbruiken in ruststand bijna niets – dit is aanzienlijk minder dan de honderden watt die klasse A- en klasse B-versterkers verbruiken in stand-by.
De Audioserver genereert ook minder warmte, waardoor het verdelen en plannen van panelen eenvoudiger wordt.
Laten we Ć©Ć©n van onze Loxone kantoren als voorbeeld nemen. 6 luidsprekers in onze trainingsruimte zijn aangesloten op de Audioserver. Als deze luidsprekers uit staan, gebruikt de rest van het kantoor 40W om muziek af te spelen. Als we ze aanzetten, verbruiken de 6 luidsprekers in de kamer ongeveer 1-2 watt per luidspreker voor het afspelen op achtergrondniveau op ongeveer 20% volume. Het verbruik is zelfs nog indrukwekkender als ze op 100% volume staan – dankzij de efficiĆ«ntie van de Audioserver verbruiken we nog steeds maar ongeveer 2-4 watt per luidspreker terwijl het volume in de ruimte tussen 86-92 dB ligt. Dit is vooral gunstig voor commerciĆ«le gebouwen zoals winkels, restaurants of kantoren waar de muziek dagelijks minstens 12 uur aanstaat.
Bovendien verbruikt de Audioserver minder stroom om meerdere luidsprekers gedurende lange tijd op een redelijk volume te laten werken dan Ć©Ć©n kanaal in ruststand. In de onderstaande schermafbeelding kun je bijvoorbeeld zien hoeveel stroom de Audioserver verbruikt als hij meer dan 20 luidsprekers tegelijk aanstuurt. Er zijn genoeg klasse A, B of AB versterkers op de markt die tussen de 20-300W verbruiken als ze inactief zijn, maar maximaal 8 kanalen gebruiken.
De Audioserver is niet alleen verantwoordelijk voor de muziek, het is een echt multiroom audiosysteem met veelzijdig gebruik. Het kan geluid leveren voor alarmen, aankondigingen, herinneringen en meer omdat het deel uitmaakt van het Loxone gebouwbeheersysteem. Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik van de Audioserver met de aanwezigheidssensoren. Met een automatische basisconfiguratie kunnen jouw klanten extra voordelen verwachten, zoals muziek die wordt ingeschakeld wanneer ze de ruimte binnenlopen en die wordt uitgeschakeld wanneer ze weggaan, zodat er geen muziek wordt afgespeeld zonder dat daar een reden voor is. Dit zorgt voor nog meer energie-efficiĆ«ntie. De Audioserver werkt ook met de “Alles uit” en de Nachtmodus om ervoor te zorgen dat alle apparaten, inclusief de luidsprekers, worden uitgeschakeld als er niemand in de buurt is om ze te gebruiken.
Het gebruik van minder energie gaat niet ten koste van de gebruikerservaring doordat de geluidskwaliteit wordt opgeofferd om minder stroom te verbruiken. De Audioserver vormt de basis voor een rijk en helder geluid, of het nu gaat om ontspannende achtergrondmuziek of een krachtige afspeellijst voor feestjes.
Hardware:
- Miniserver (kan zijn: Miniserver, Miniserver Compact of Miniserver Go)
- Audioserver
- Stereo Extension
Configuratie:
Download het voorbeeldconfiguratiebestand:
Video: