Nieuw: Loxone Config & App 15.1

Steffi De Graaf
augustus 6, 2024 in Technology
Zomer, zon, oververhitte kamers? Niet met Loxone! We hebben intensief gewerkt aan het intelligent koelen van ruimtes. Het resultaat? Een kwantumsprong in de intelligente besturing van airconditioningsystemen! Deze en vele andere innovaties zijn nu beschikbaar in versie 15.1 van de Loxone Config & App – zoals altijd gratis.

Update 22.08.2024: Release Versie 15.1.8.20

De update 15.1.8.20 is vanaf nu beschikbaar voor alle klanten en verhelpt kleinere bugs in de release-versie (zie changelog).

In onze Config Deep Dive over versie 15.1 leer je uit eerste hand alles over de nieuwste update.

Live video op 06/08/2024 om 12u00:

Perfect binnenklimaat dankzij kunstmatige echte intelligentie

De term kunstmatige intelligentie is alomtegenwoordig. In de klimaatregeling van Loxone is echte intelligentie al jaren een realiteit. Gegevens van de binnenklimaatsensoren, het weer en nog veel meer worden door de Miniserver verwerkt. Vervolgens neemt hij op basis van voortdurend groeiende ervaringswaarden en complexe berekeningen precies die beslissingen die zorgen voor het perfecte binnenklimaat. De Miniserver leert hierdoor voortdurend bij en optimaliseert deze processen continu verder zonder dat de gegevens ooit het gebouw verlaten.  

Airconditioning:
Comfort en energie-efficiëntie maximaliseren

Sinds vorig jaar bieden we met de AC Control Air de mogelijkheid om airconditioners in recordtijd naadloos in de gebouwautomatisering te integreren. Met versie 15.1 leveren we een reeks vernieuwingen voor de AC Binnenunit Controller bouwsteen om het comfort en de energie-efficiëntie van airco‘s aanzienlijk te verbeteren.  

Slimme airconditioners aansluiten in minder dan 3 minuten

Dit is de AC Control Air

AC Control Air
  • Compatibel met toonaangevende fabrikanten (Gree, Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy Industries, Daikin, Fujitsu, Sinclair, Toshiba) 
  • Onzichtbare Plug & Play-montage in minder dan drie minuten
  • Eenvoudige, intuïtieve bediening van de airco via de app – ook op afstand 
  • Vraaggestuurd verwarmen en koelen
  • Kostenefficiënt verwarmen en koelen dankzij PV-integratie en/of Spot Price Optimizer 

Exclusief voor Loxone Partners: help jouw klanten in de zomer het hoofd koel te houden en profiteer in augustus van onze speciale actie voor de AC Control Air. Alle informatie vind je in het Loxone Partner Portaal.

De verbinding van AC Control en intelligente ruimteregeling voor meer comfort en energie-efficiëntie 

Vanaf nu kan de airco worden verbonden met de intelligente ruimteregeling. Hierdoor wordt het integraal onderdeel van een geautomatiseerd HVAC-systeem. 

AC Control en intelligente ruimteregelaar

Aangenaam comfort & efficiënte bescherming tegen oververhitting

Uit de verwarmingsregeling kennen we al ons concept van inbedrijfstelling met Eco en Comfort. Dit wordt nu ook toegepast in de regeling van airconditioners.  

Eco-modus en Comfort-modus

Eco-modus

In de Eco-modus draait de airconditioning zo energiezuinig mogelijk en beschermt tegelijkertijd de ruimte tegen oververhitting. Zodra de ruimte tot de ingestelde hysterese is afgekoeld, schakelt de airconditioning automatisch weer uit. De Eco-modus is bedoeld voor tijden waarin niemand in het gebouw aanwezig is.

Comfort-modus

In de Comfort-modus zorgt de airconditioning voor de gewenste temperatuur met minimale geluidshinder. Zodra de comforttemperatuur wordt overschreden, begint het systeem automatisch te koelen. Wanneer de gewenste temperatuur is bereikt, blijft de airconditioning op een lage stand draaien om de temperatuur te behouden. De Comfort-modus is bedoeld voor de tijden wanneer er iemand in het gebouw aanwezig is.

Stille modus:

Met de nieuwe mogelijkheid om een “Stille Modus” in te stellen, werkt de airco onopgemerkt verder op de achtergrond. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor de slaapmodus of voor een presentatie in een vergaderruimte.  

Standaardwaarden

Standaardwaarden in manuele modus:

In de nieuwste versie van de Loxone Config kunnen standaard startwaarden worden ingesteld voor de ventilatorsnelheid, de luchtstroom en de gewenste temperatuur. Deze functie maakt het bijvoorbeeld mogelijk om standaarden in een hotelkamer te definiëren. Indien gewenst kunnen ook de laatste waarden worden overgenomen waarop de airconditioner eerder was uitgeschakeld.  

Nieuwe bouwsteen:
AC Controller Centraal

De buitenunit van een airconditioningsysteem kan ofwel verwarmen of koelen, maar niet beide tegelijkertijd. Daarom moeten alle binnenunits in dezelfde modus worden bediend. De AC Controller Centraal detecteert de koel- of verwarmingsbehoefte van de verbonden intelligente ruimteregelaars en zorgt zo voor een storingsvrije en efficiënte werking van de airconditioning.

Airconditioningsregeling in multi-split-systemen

Energie opslaan in de ruimte:
Overmatige koeling & overmatige verwarming

Om goedkope koel- of verwarmingsenergie zo efficiënt mogelijk te benutten, kan een ruimte “overgekoeld” of “oververhit” worden. Deze functie is bijvoorbeeld ideaal in combinatie met de Energie Manager voor de optimalisatie van eigen verbruik van een PV-installatie of met de Spot Price Optimizer.

Nu nieuw: intelligente weersvoorspelling

De belangrijkste basis voor efficiënte verwarming en koeling is het weer. De Loxone Weerservice levert al jaren betrouwbare weergegevens voor uw gebouwbeheer. De verwarmings- en koelregeling en de AC Central Controller zullen deze gegevens in de toekomst nog intelligenter gebruiken. Beslissingen worden vanaf nu standaard genomen op basis van de weersvoorspelling voor de komende 48 uur.

Nieuwe visualisatie:
de Klimaat Controller Centraal wordt de verwarmings- en koelregeling

Om ervoor te zorgen dat gebruikers het gedrag van zowel de verwarmings- en koelregeling als de AC verwarmings- en koelregeling beter kunnen begrijpen, hebben we de visualisatie in de app vernieuwd.

AC verwarmings- en koelregelaar in de Loxone App

Nu nieuw:

  • Visualisatie van de behoefte aan verwarming of koeling
  • Visualisatie van de temperatuurlimieten voor automatisch schakelen tussen verwarmings- en koelmodus 
Loxone Wallbox

Afrekening van Wallboxen:
OCPP (Open Charge Point Protocol)
– Beta

OCPP heeft zich gevestigd als standaard voor de afrekening van laadstations voor elektrische voertuigen. Het verbindt laadstations met de bijbehorende afrekensystemen.

Vanaf nu is de Loxone Wallbox OCPP-compatibel (versies 1.6 en 2.0.1) en ondersteunt in combinatie met een NFC Code Touch alle gangbare RFID-laadkaarten, zoals Shell Recharge, Allego of Smatrics. Welke RFID-laadkaarten worden ondersteund, is te vinden in het gegevensblad van de NFC Code Touch. Hetzelfde geldt voor andere laadstations die in Loxone kunnen worden geïntegreerd.

Dankzij talrijke functies en mogelijkheden is het nu mogelijk om deel te nemen aan laadnetwerken, de kosten te verrekenen wanneer het bedrijfsvoertuig thuis wordt opgeladen, of zelfs een ad-hoc afrekening zonder laadkaart uit te voeren met Loxone.

Afrekening van laadpalen: OCPP

NFC, RFID en meer

NFC Code Touch:
Laadkaarten slim lezen

NFC Code Touch

De NFC Code Touch is de ideale interface tussen de Wallbox en het afrekensysteem. Betrouwbaar en veilig leest hij talrijke gangbare RFID-kaarten. Maar dat is niet alles één apparaat, talloze mogelijkheden! Met de NFC Code Touch kun je bijvoorbeeld ook de toegang tot jouw laadlounge beheren.

  • Eenvoudige, risicovrije en sleutelloze toegangsoplossing voor alle gebieden
  • Elegant design
  • Maximale veiligheid
  • Naadloze integratie in de Loxone Wallbox

Verbeterd systeemdiagram

Met een systeemdiagram kunnen installaties, plattegronden en nog veel meer worden gevisualiseerd in de Loxone App. In versie 15.1 hebben we de bouwsteen voorzien van extra nuttige functies: 

  • Individuele tekstvelden
  • Aanpasbare prefix-teksten
  • Acties direct uitvoeren zonder naar de app bouwsteen te hoeven schakelen
  • Overzichtelijk ontwerp dankzij vaste groottes, raster en snap-functies

Nieuwe bouwsteen:
Dauwpunt Calculator

Nieuwe bouwsteen: Dauwpunt Calculator

Om zo eenvoudig mogelijk het dauwpunt te berekenen, bijvoorbeeld voor de minimale aanvoertemperatuur van de koeling, hebben we een nieuwe bouwsteen ontwikkeld. Het kennen van het dauwpunt helpt om schimmelvorming en vochtschade te voorkomen. 

Nieuw: Binary Encoder &
Waarde Validator

Nieuwe bouwsteen: Binary Encoder

Nieuwe bouwsteen: Binary Encoder

Codeert digitale toestanden in analoge waarden. Dit maakt communicatie mogelijk met apparaten van derden die alleen via binaire waarden communiceren. 

Nieuwe bouwsteen: Waarde Validator

Nieuwe bouwsteen: Waarde Validator

Valideert een analoge waarde. Dit is bijvoorbeeld praktisch bij de temperatuurmeting in de leidingen van een zwembad: de gemeten temperatuur is alleen geldig wanneer de pomp draait niet wanneer het water in de leidingen stilstaat.

Min/Max functie
voor de Formule bouwsteen en Spot Price Optimizer

De nieuwe Min/Max functie is nodig om bijvoorbeeld vaste prijsverhogingen tijdens piekuren eenvoudig in de berekening op te nemen. 

Nieuwe parameter:
een comforttemperatuur gebruiken

We raden aan om je eigen comforttemperaturen in te stellen voor verwarming en koeling. In sommige gevallen – zoals in een hotelkamer – is het echter zinvol om slechts één comforttemperatuur in te stellen. Dit maakt de bediening eenvoudiger voor de eindgebruiker.

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Partner worden

      • Sleep bestanden hierheen of
        Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
        • Hidden
        • Hidden
        • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

      Ik wil meer over LOXONE weten