Vaak alleen thuis? Loxone zorgt voor jouw veiligheid!
Ambient Assisted Living (AAL) of zorgwonen is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Hoewel zorgfuncties vooral gebruikt worden om ouderen zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen, kunnen de basisprincipes ook worden ingezet voor anderen. Denk zo bijvoorbeeld aan alleenstaanden, single moms or dads, mensen in een latrelatie, mensen waarvan de partner vaak lange zakenreizen maakt … of mensen die nu gewoon vaak alleen thuis zitten omwille van Covid-19 … Slimme sensoren zorgen voor meer veiligheid in huis, voor wie dan ook!
#1 Valdetectie bij personen die vaak alleen zijn
Of het nu gaat om alleenstaanden (met of zonder kinderen), mensen die vaak alleen thuis zijn omwille van lange zakenreizen van een partner … Loxone zorgt steeds voor meer veiligheid dankzij een intelligente valdetectie.
In een Loxone systeem wordt in elke ruimte minstens één bewegingsmelder geïnstalleerd. Die kan eenvoudig gezegd detecteren wanneer er beweging is in welke ruimte. Maar deze sensor zal ook helpen detecteren wanneer er ergens geen beweging meer geregistreerd wordt. Voor valdetectie maakt het Loxone systeem gebruik van vooraf gedefinieerde tijdspannes per ruimtetype.
Stel je voor dat je alleen woont en ’s avonds een bad laat lopen om lekker te ontspannen. Jouw smartphone blijft op tafel liggen en dat goede boek gaat mee in bad. Voor je in bad kruipt, glij je uit en je maakt een lelijke val. Je geraakt niet meer recht en jouw gsm ligt niet binnen handbereik waardoor je niemand kan contacteren. Geen nood, jouw woning zorgt voor jou! Wanneer de laatste beweging geregistreerd wordt in de badkamer en na een vooraf bepaalde tijd in geen enkele andere ruimte beweging gedetecteerd wordt of wanneer er plots nergens meer beweging wordt geregistreerd nadat de laatste beweging werd geregistreerd in de badkamer, dan slaat jouw woning alarm.
Familieleden of hulpverleners worden onmiddellijk op de hoogte gebracht via een pushmelding of oproep op hun smartphone. Zo kunnen ze jou eerst proberen te contacteren en wanneer dit niet lukt, kunnen ze passende acties ondernemen.
#2 Passieve controle
“Wat als er plots iets met mij gebeurt?” Dit is een vraag die af en toe wel eens door ieders hoofd spookt. Maar wat als er plots iets gebeurt? Of ik nu alleen in huis ben of er nog een kindje aanwezig is, als er met mij iets gebeurt, wil ik dat familieleden of vrienden dit zo snel mogelijk weten zodat er snel actie ondernomen kan worden.
Loxone technologie houdt passief controle op jouw gewoontes. Geen camera’s of actieve controletoestellen, jouw privacy blijft te allen tijde gegarandeerd! Loxone houdt passief de wacht door gewoontepatronen te controleren dankzij de inzet van sensoren.
Stel je voor dat je een vroege vogel bent, maar dat er om 10u00 ’s ochtends nog nergens beweging werd geregistreerd. Om te vermijden dat familieleden onnodig opgeroepen worden, kan er eerst een boodschap weerklinken doorheen de woning: “Het is al 10u00 en er is nog geen beweging gedetecteerd. Druk binnen de vijf minuten op een willekeurige knop om geen melding uit te sturen.” Wanneer er dan niet tijdig op een knop gedrukt wordt, worden familieleden of vrienden onmiddellijk verwittigd.
Hetzelfde kan gerealiseerd worden als je bijvoorbeeld een hond hebt die ’s ochtends en ’s avonds dient buiten gelaten te worden. Als het Loxone systeem geen enkele activiteit registreert van een raam- en deurcontact binnen een vooraf bepaalde tijdspanne, kunnen familieleden of vrienden opnieuw verwittigd worden.
#3 Beheer van potentiële risico’s
Jouw Loxone Smart Home waakt altijd over jouw veiligheid. Zo biedt een Loxone installatie standaard een inbraakbeveiliging. Bewegingsmelders en raam- en deurcontacten houden voortdurend een toezicht op de situatie thuis. Bij een (poging tot) inbraak, slaat jouw woning onmiddellijk alarm met flikkerende verlichting en indien gewenst een akoestische sirene. Je wordt direct op de hoogte gebracht via pushmeldingen of een oproep op jouw mobiele telefoon.
Naast inbraakbeveiliging zal de Loxone installatie ook ingezet worden als een echte brand- en watermeldcentrale. Te hoge temperaturen, rook of een waterlek worden onmiddellijk geregistreerd en je wordt onmiddellijk op de hoogte gebracht van het gevaar.
#4 Visuele boodschappen
Visuele boodschappen kunnen vooral nuttig zijn voor alleenstaanden met een gehoorbeperking. Stel dat je niet zo goed hoort en er staat iemand voor de deur. Je hoort de bel niet. Het Loxone systeem zal op dat moment de verlichting laten flikkeren om aan te geven dat er bezoek is. Gaat de telefoon? Dan kleurt de verlichting bv. blauw. Dit zijn functionaliteiten die voor meer wooncomfort kunnen zorgen, maar visuele boodschappen kunnen ook levensreddend zijn.
Dove personen die alleen wonen of vaak alleen zijn, hebben er alle baat bij dat noodsituaties via visuele meldingen bekend worden gemaakt. Stel dat er brand uitbreekt. Normaal reageer je snel op de luide sirene die overal weerklinkt. Wanneer je doof bent, kan je ervoor kiezen dat op dat moment alle verlichting bv. rood begint te flikkeren.
#5 Paniekknoppen
Elke drukknop in een Loxone project kan dienen als paniekknop. In welke situatie dan ook. Je kan elke knop zo instellen dat wanneer er x-aantal seconden op wordt gedrukt, een alarm afgaat. Dit kan een intern alarm zijn met flikkerende verlichting of akoestische meldingen, maar kan ook een pushmelding of oproep naar familieleden of vrienden zijn.
Kortom: met een paniekknop kan je heel snel hulp inroepen.
Nu gratis aanvragen
Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!
Gratis projectaanvraag
Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.
Loxone Partner worden
Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.