Balansventilatie: 4 feiten die niemand je vertelt
Balansventilatie is populairder dan ooit. Veel mensen beschouwen het als een must-have om het juiste energielabel te behalen. Maar het systeem biedt nog andere voordelen.
Wat is balansventilatie?
Balansventilatie dankt haar naam aan de twee luchtstromen. Het systeem trekt evenveel zuivere buitenlucht aan als de hoeveelheid vervuilde binnenlucht die het verwijdert. Er is dus een ‘balans’.
Beide luchtstromen ontmoeten elkaar bij de warmtewisselaar.
Die zorgt ervoor dat de koele buitenlucht verwarmd wordt door de warme uitgeblazen lucht. Zo dalen je verwarmingskosten.
Feiten en mythen over balansventilatie
Ja, de leidingen worden vuil
Na verloop van tijd worden de leidingen vuil door stof, bacteriën en vocht. Hier bestaat maar één oplossing voor: een regelmatig onderhoud. Laat de leidingen van je ventilatiesysteem type D elke 6 à 8 jaar reinigen. De roosters en ventielen maak je minstens 1 keer per jaar schoon.
Ja, je moet filters vervangen
Een balansventilatie bevat filters om een gezonde binnenlucht te garanderen. Die vragen ook onderhoud. Je kan ze regelmatig stofzuigen en jaarlijks vervangen. De meeste toestellen geven een melding wanneer het tijd is om de filters te verwisselen.
Nee, het systeem is niet luidruchtig
Er bestaan heel wat misverstanden over balansventilaties. Zoals de geluidsoverlast. Er kunnen storende geluiden optreden wanneer je geld bespaart met goedkope leidingen met veel scherpe bochten en het systeem verkeerd instelt. Bij een correcte installatie met hoogwaardig materiaal is een balansventilatie vrijwel geruisloos.
Nee, balansventilatie werkt niet automatisch
De meeste ventilatiesystemen met warmteterugwinning hebben vier modi: 1, 2, 3 en ‘afwezigheid’. De eerste modus is voldoende voor normaal huishoudelijk gebruik. Deze is het grootste deel van de tijd actief. Op momenten van slechte luchtkwaliteit verhoog je de ventilatie-intensiteit naar niveau 2. Denk bijvoorbeeld aan een verjaardagsfeestje met veel gasten. De 3e stand is nuttig wanneer je krachtig wil ventileren.
De stand van je balansventilatie moet je handmatig selecteren. Dat gaat via een drukknop of de smartphone app van de producent.
Moet ik de ventilatieregeling overlaten aan het ventilatiesysteem of mijn smart home?
Sommige balansventilaties zijn uitgerust met een sensor om de luchtkwaliteit te meten. Doorgaans is dit slechts één sensor in het hele huis. Dat is niet ideaal. Een sensor in de woonkamer is nutteloos wanneer je in de slaapkamer slaapt.
Bovendien heeft elke kamer op verschillende tijdstippen andere behoeften. Wat als je kookt? Wat als je doucht? Wat als je de ramen opent? Bij een standaard balansventilatie moet je in deze situaties handmatig ingrijpen.
Een smart home automatiseert alles.
De Loxone Miniserver gebruikt veel meer inputs om de ventilatie aan te sturen. Naast sensoren voor de luchtvochtigheid en CO2 wordt informatie verzameld via aanwezigheidsmelders, raam- en deurcontacten, rookmelders…
Dit maakt een paar interessante functionaliteiten mogelijk:
- Ventilatiekracht automatisch verhogen bij slecht luchtkwaliteit
- Toevoer afsluiten wanneer er een raam openstaat
- Bij brand de ventilatie stoppen om te voorkomen dat giftige rook in de kamer wordt geblazen
- Afwezigheidsmodus activeren bij het verlaten van de woning
- Bypass voor de balansventilatie gebruiken om te koelen in de zomer
Nog een voordeel: de ventilatieregeling wordt naadloos geïntegreerd in je Loxone app. Je hebt dus geen aparte apps nodig om de ventilatie, airco, verwarming, verlichting… te bedienen.
Nu gratis aanvragen
Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!
Gratis projectaanvraag
Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.
Loxone Partner worden
Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.