Een Loxone Smart Home beschermt tegen inbraak
Joepie, de vakantie is gestart. Velen onder ons kunnen weldra genieten van een welverdiende time-out. Helaas is het tijdens deze periode niet alleen maar rozengeur en maneschijn, het is jammer genoeg ook het ideale moment voor inbrekers om toe te slaan. Iedereen heeft familieleden, vrienden of kennissen die het slachtoffer werden van een inbraak of inbraakpoging. Het belang van een goede inbraakbeveiliging is dus niet te onderschatten. Gelukkig worden hier steeds meer en meer mensen zich van bewust.
Volgens een Nederlands onderzoek door Smart Home Monitor is de vraag naar een slimme beveiliging op slechts twee jaar tijd gegroeid met maar liefst 36%. Er werd geïnvesteerd in slimme beveiligingssystemen, beveiligingscamera’s, melders, slimme deurbellen en zoveel meer. Dit zijn echter vaak allemaal stand-alone oplossingen. Gelukkig biedt een Loxone Smart Home dankzij haar unieke totaaloplossing niet alleen een ongeëvenaard wooncomfort, maar ook een inbraakbeveiliging om u tegen te zeggen.
En maar goed ook, want wist je dat er meer dan 144 woninginbraken per dag worden gepleegd? Maar maak je geen zorgen, een slim beveiligingssysteem kan inbraken voorkomen. Een Loxone Smart Home heeft speciale verdedigingsmechanismen om ongewenste gasten op afstand te houden. Zo worden jouw geliefde gezinsleden het klokje rond beschermd!
Wie wordt geviseerd?
Elk huis, elk appartement kan het doelwit zijn van een inbraak. Deze kans hangt af van verschillende factoren:
- Gunstige mogelijkheden: een raam op kiepstand, een balkondeur die openstaat, een ladder die buitenstaat …
- Verborgen toegang: een woning die omgeven is door een hoge haag, een onopvallende keldertrap …
- Aanwezigheid van bewoners: positie van de rolluiken, auto op de oprit, licht in de woning …
- Kostbare spullen: rondslingerende tablets, juwelen …
- Andere informatie: bijvoorbeeld vakantiefoto’s op sociale media …
Kortom:
- Niets of niemand is veilig voor een inbraak. Er zijn verschillende soorten daders die min of meer georganiseerd zijn en bereid zijn risico’s te nemen.
- Inbrekers denken aan hun tijd. Zijn ze na 3 Ã 5 minuten niet geslaagd om de woning binnen te dringen, gaan ze op zoek naar een ander doelwit.
Waar en hoe wordt ingebroken?
Alle buitendeuren en ramen vormen een belangrijk doelwit voor inbrekers, zowel in huizen als in appartementen.
Wie dacht dat een doorsnee inbreker met een glassnijder à la James Bond inbreekt, is verkeerd. Slechts 0,3% van alle inbraken gebeurt op deze manier.
77% van alle feiten gebeurt door ramen of deuren te forceren. Vaak heeft men hiervoor minder dan 8 seconden nodig! Bovendien gebeurt dit meestal erg stil, waardoor het niet opgemerkt wordt door de bewoners – in een klassieke woning tenminste.
Een minder gebruikte methode is een inbraak via glasbreuk. 12% van de inbrekers sloeg een glas kapot om zo een raam of deur te openen.
Hoe kan je jezelf beschermen tegen inbraken?
In de beveiligingssector worden mechanische en elektronische systemen gecombineerd. Mechanische systemen hebben hun limiet bereikt, waardoor een elektronische beveiliging d.m.v. bewegingsmelders en raamcontacten een belangrijke aanvulling zijn.
Mechanische beveiligingen
- Inbraakwerende ramen en deuren: hoe hoger de veiligheidsklasse, des te professioneler materiaal de dader nodig heeft
- Veiligheidssloten: voorkomt dat men het slot forceert
- Vergrendelbare raamgrepen: zodat men ze niet kan losdraaien
- Veiligheidsglas: beter resistent tegen glasbreuk
- Hekwerk: bijvoorbeeld voor kelderramen
Elektronische veiligheidssystemen
Elektronische veiligheidssystemen schrikken inbrekers af, of doen hen op de vlucht slaan. Denk bijvoorbeeld aan een alarmsysteem. In een Loxone Smart Home kunnen bestaande componenten gebruikt worden als elektronisch veiligheidssysteem.
Loxone Smart Home als elektronische inbraakbeveiliging
In een Loxone Smart Home bewaakt de Miniserver jouw woning via bewegingsmelders, raam- en deurcontacten, vensterhandvaten en andere sensoren (bv. een glasbreuksensor, afhankelijk van het gewenste veiligheidsniveau). De Miniserver registreert de inbraak en reageert automatisch met een knipperlicht, luide muziek, een alarmmelding, enz.
Deze Loxone veiligheidsmaatregelen kunnen zowel in een nieuwbouw als renovatie toegepast worden.
Drie alarmniveaus in een Loxone Smart Home
Stil alarm
Melding en indien gewenst een oproep op jouw smartphone. Je kan dankzij de activatie van de bewegingsmelders het pad van de indringer volgen.
Optisch alarm
Lichten beginnen te knipperen en de zonwering gaat omhoog. De woning trekt de aandacht van de omgeving. Buren en voorbijgangers zijn op de hoogte dat er iets niet pluis is.
Akoestisch alarm
De Loxone Music Server speelt op volle sterkte. Luide muziek door de boxen of text-to-speech boodschappen die de inbreker afschrikken.
Vier andere veiligheidsfuncties in een Loxone Smart Home
- De panniekknop: heb je het gevoel dat er iemand in huis is? Druk op de paniekknop naast jouw bed en het alarm gaat af: lichten knipperen en de jaloezieën gaan omhoog.
- Alarmzones: je kan in jouw Loxone Smart Home verschillende alarmzones definiëren: afhankelijk van de verdieping, buiten of een volledige dekking.
- Aanwezigheidssimulatie: het grootste deel van de inbraken gebeurt wanneer de bewoners niet thuis zijn. Met de aanwezigheidssimulatie van Loxone worden inbrekers afgeschrikt. Het systeem leert jouw gewoontes kennen en bedient de verlichting, zonwering, … alsof je thuis bent. Zelfs jouw buurman zal niet merken dat je weg was.
- Alarm automatisch actief: verlaat je de woning, dan schakelt jouw Smart Home na verloop van tijd automatisch de veiligheidsmodus in. Verder worden stroomvreters uitgeschakeld om zo energie te besparen. Als dat niet handig is?
Klaar om jouw woning te beveiligen?
Contacteer nu een Loxone Partner bij jou in de buurt om jouw woning nog veiliger te maken!