5 Tips voor beveiligingsverlichting
Praktisch of esthetisch, verlichting heeft verschillende functies. Het speelt ook een belangrijke rol bij een bescherming tegen inbraken. Met de juiste beveiligingsverlichting schrik je inbrekers af.
Wat is beveiligingsverlichting?
Beveiligingsverlichting omvat alle lampen die gericht zijn op het voorkomen van inbraken. Het gaat om binnen- én buitenverlichting.
De meeste inbraken gebeuren in de winter. En dat is geen verrassing. Tijdens deze korte dagen met relatief weinig zonlicht zijn inbrekers beter beschermd door het donker. Ze kunnen ongestoord hun gang gaan, zonder dat iemand ze opmerkt.
Daarom wijzen politiediensten op het belang van een goede verlichting. Beveiligingsverlichting in en rondom een gebouw zal potentiële dieven afschrikken.
Beveiligingsverlichting tips
1) Verlicht de juiste plaatsen
Voor een optimale inbraakbeveiliging is het belangrijk om de juiste plaatsen te verlichten. Je moet sowieso lampen installeren bij toegangen, zoals de voor- en achterdeur. Verlicht ook gevels met ramen op het gelijkvloers. Dat kan door middel van wandlampen of plafondlampen in een dakoversteek.
Heb je een vrijstaande garage of een tuinhuis dat je wil beschermen tegen inbraken? Voorzie hier de nodige tuinverlichting. Dat kan eventueel met een floodlight of verstraler.
2) Denk na over de positie van bewegingssensoren
Bewegingssensoren zijn een essentieel onderdeel van anti-inbraakverlichting. Deze sensoren activeren één of meerdere lampen wanneer een persoon wordt gedetecteerd.
Uiteraard is het belangrijk dat deze aanwezigheidsmelders op de juiste plaats hangen:
- Let erop dat ze niet geblokkeerd worden door takken, parasols of andere obstakels.
- Controleer de detectieradius van de sensor.
- Je kan de sensor deels afplakken om de detectiezone te verfijnen.
Opgelet: bewegingssensoren zijn niet altijd het antwoord. Vaak is het beter om sommige lampen permanent te laten branden wanneer het donker is. De Loxone Miniserver kan ze automatisch activeren bij zonsondergang.
3) Integreer de beveiligingsverlichting in het alarmsysteem
Beveiligingsverlichting is een goed startpunt. Maar wat als dieven effectief inbreken?
In dat geval heb je een alarmsysteem nodig. Loxone zorgt voor een slimme beveiliging aan de hand van verschillende componenten, waaronder raamcontacten en een alarmsirene.
- Raam- en deurcontacten en aanwezigheidsmelders binnen detecteren inbraken
- De alarmsirene jaagt inbrekers weg en maakt de omgeving alert voor het gevaar
- Knipperende lampen fungeren als lichtalarm
- De Loxone Caller Service brengt je op de hoogte wanneer je niet thuis bent
- Stel eenvoudig meerdere alarmzones in
4) Stel een aanwezigheidssimulatie in
Inbrekers slaan vaak toe tijdens vakantieperiodes. Ze wachten tot de bewoners op reis vertrekken en hun huis onbewaakt achterlaten.
Beveiligingsexperts raden aan om een aanwezigheidssimulatie in te stellen. Die zorgt ervoor dat lichten op bepaalde momenten aangaan, net alsof er iemand thuis is.
Met Loxone ga je nog een stapje verder. Integreer de zonwering in de aanwezigheidssimulatie. Doe de rolluiken of screens automatisch naar beneden wanneer het donker wordt en haal alles omhoog de volgende ochtend. Je kan zelfs audio gebruiken als afschrikkingsmiddel. Laat af en toe de radio spelen of het geluid van een blaffende hond wanneer er buiten beweging wordt gedetecteerd.
5) Voorzie noodstroom
Beveiligingsverlichting is nutteloos zonder stroom. Zo’n stroomuitval kan per ongeluk ontstaan (bijvoorbeeld door een blikseminslag of storing in het net) of opzettelijk (door toedoen van inbrekers).
Daarom is een backup stroomvoorziening in de vorm van een batterijopslag een goede oplossing. Dit soort toepassing zien we voornamelijk bij commerciële gebouwen. Toch kiezen steeds meer particulieren ervoor om een thuisbatterij te installeren.
Slimme verlichting en beveiliging met Loxone
Loxone beschermt jouw woning of bedrijfsgebouw in elke situatie. Leer meer over onze slimme verlichting en ons beveiligingssysteem.
Nu gratis aanvragen
Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!
Gratis projectaanvraag
Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.
Loxone Partner worden
Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.