CO2 sensor: een must-have voor een gezond binnenklimaat
Waarom CO2-sensoren belangrijk zijn? Een goede kwaliteit van de binnenlucht heeft een grote invloed op ons welzijn en onze prestaties. Dit wordt sterk beïnvloed door het CO2-gehalte. Dankzij een geïntegreerde CO2-meting kan de luchtkwaliteit worden bepaald met onze Ruimteklimaat Sensor Tree. Zo zorg je voor het perfecte ruimteklimaat in elke Loxone installatie. Het maakt niet uit of dit nu in een Smart Home is, op kantoor, in een school of ergens anders.
CO2-sensor inclusief – Loxone Ruimteklimaat Sensor Tree
Dankzij de geïntegreerde CO2-sensor* levert de Ruimteklimaat Sensor Tree naast temperatuur en vochtigheid betrouwbare gegevens over het CO2-gehalte in het gebouw. Kortom: de luchtkwaliteit kan worden gemeten.
Dankzij de exacte meting van temperatuur, vochtigheid en CO2 kan je in een handomdraai zorgen voor het perfecte binnenklimaat.
*De CO2 sensor is alleen inbegrepen in de Tree variant.
Waarom CO2-meting zo belangrijk is
Een gezond binnenklimaat, d.w.z. aangename temperaturen in combinatie met ideale binnenlucht, heeft een aanzienlijke invloed op ons welzijn. De kwaliteit van de ruimtelucht wordt, naast de luchtvochtigheid, sterk beïnvloed door de CO2-concentratie.
CO2 – of koolstofdioxide – is een kleur- en reukloos gas dat, in een concentratie van ongeveer 400 ppm, een natuurlijk en belangrijk bestanddeel van onze omgevingslucht is. Bij hogere concentraties heeft CO2 echter negatieve effecten op onze gezondheid.
Bij niveaus zo laag als 1000 ppm kunnen symptomen van ongemak zoals hoofdpijn en slechte concentratie optreden. En vooral in gesloten ruimtes levert een CO2-meting vaak hogere waarden op.
© Motorwerk Berlin – Loxone referentieproject
CO2-meting thuis, op kantoor …
Wij mensen stoten van nature een aanzienlijke hoeveelheid CO2 uit met de lucht die we inademen. Gemiddeld 40 milliliter CO2 per liter lucht. Zelfs één enkele persoon kan de CO2-concentratie in een ruimte in korte tijd tot 1.000 ppm doen stijgen.
Scholen, kantoren, vergaderzalen, enz. – vooral op plaatsen waar veel mensen samenkomen in een relatief kleine ruimte, detecteren CO2-sensoren vaak verhoogde CO2-niveaus.
Maar ook thuis meten CO2-sensoren steeds vaker verhoogde waarden. Dit is te wijten aan het feit dat de bouwschil van moderne huizen nu zo dicht is dat er bijna geen “natuurlijke” luchtuitwisseling meer plaatsvindt.
Hoe CO2-sensoren kunnen helpen
Thuis, op school of op kantoor: dankzij de Ruimteklimaat Sensor Tree en de geïntegreerde CO2-sensor kan je de binnenluchtkwaliteit op elk moment meten.
De DIN-norm EN 13779: 2007-09 (DIN 2007-09) helpt bij de juiste indeling van deze CO2-meting:
CO2 meting ≤ 800 | Hoge binnenluchtkwaliteit |
CO2 meting > 800-1.000 | Middelmatige binnenluchtkwaliteit |
CO2 meting > 1.000-1.400 | Matige binnenluchtkwaliteit |
CO2 meting > 1.400 | Lage binnenluchtkwaliteit |
PS: Met het CO2-gehalte neemt ook de virusbelasting in de ruimte toe en dus het risico op infectie. CO2-sensoren kunnen dus actief bijdragen tot infectiebestrijding.
CO2-sensor naadloos geïntegreerd in het intelligente gebouw
Of het nu via een pushmelding op uw smartphone is, via e-mail, text-to-speech aankondiging, CO2 stoplicht of … Dankzij de volledige integratie in het Loxone systeem, informeert de Ruimteklimaat sensor je op betrouwbare wijze over verhoogde CO2-waarden. Via de app heb je de huidige waarden op elk moment in beeld.
Bovendien kan een Loxone installatie actief maatregelen nemen om de binnenlucht te verbeteren en bijvoorbeeld ramen openen of het ventilatiesysteem hoger zetten. Talrijke interfaces maken het mogelijk.
Ideale positionering van de CO2-sensor
Voor een optimale meting van het CO2-gehalte bevelen wij een montagehoogte van één tot twee meter aan. Bovendien moet de lucht op de plaats van installatie de werkelijke luchtkwaliteit zo dicht mogelijk benaderen. Vermijd daarom installatie direct naast deuren, ramen en luchttoevoerleidingen.
Melding voor te hoge CO2-waarden
Wil je eenvoudig en snel een CO2 stoplicht voor binnen realiseren met Loxone? Geen probleem. Onze nieuwe videoserie Loxone Explained laat zien hoe het werkt. Het is de perfecte bron van inspiratie voor technologiefanaten, Loxone Partners en al wie dat wil worden. In deze video’s belichten we de technische achtergrond van huis- en gebouwautomatisering. Laten we beginnen met een eenvoudige functie voor coronapreventie: het CO2 stoplicht voor klaslokalen, kantoren, appartementen en co.
Deskundigen zijn het erover eens: het regelmatig verluchten vermindert het risico van corona-overdracht. Het is zelfs belangrijker dan je handen wassen! De aanbeveling: minstens één keer per uur verluchten om een goede luchtkwaliteit te garanderen.
Helaas wordt regelmatig verluchten maar al te vaak vergeten. Dankzij ons CO2 stoplicht voor binnen, behoort dit nu tot het verleden.
CO2 stoplicht voor binnen – zo kan je het realiseren:
De lijst van vereiste hardware is vrij kort: naast een Loxone Miniserver heb je alleen een Ruimteklimaat Sensor Tree en een RGBW LED Strip of een andere RGBW LED-lichtbron nodig.
En ook de implementatie in de Loxone Config is super eenvoudig en gebeurt met slechts een paar functiebouwstenen en muisklikken:
Ben je elektricien?
Je wilt jouw klanten de unieke automatisering met de Loxone Miniserver aanbieden? Neem contact met ons op en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider in gebouw- en huisautomatisering.
Ben je een woningbouwer, ondernemer …?
De Loxone Miniserver is de perfecte
tool voor de eenvoudige sturing en intelligente automatisering van allerlei soorten projecten.
Smart Home, commercieel project of andere toepassing.