Hoe plan je een elektrische installatie op de juiste manier?
De elektrische installatie van een eengezinswoning is tegenwoordig veel complexer dan toen onze ouders of grootouders woningen bouwden. Het is niet nodig om zorgvuldig vooruit te plannen en na te denken over de eisen die we aan een woning stellen en waarschijnlijk in de toekomst zullen hebben. Waar moet je op letten bij het ontwerp en wat mag je niet onderschatten?
„Hier een stopcontact, hier een kroonluchter, twee lampen op de gang…“
In het verleden draaide de elektrische installatie simpelweg om lampen en stopcontacten. Wat viel er verder ook te regelen?
In de moderne tijd plannen we woningen met meer technologieën. Elektrische rolluiken, audiosystemen, airconditioning… Deze diversiteit aan mogelijkheden vereist tegelijkertijd meer kabels, wat de elektrische installatie ingewikkelder maakt. Hierdoor stijgen ook de kosten van de elektrische installatie.
Zodra de kabels onder het pleisterwerk verborgen zijn, zijn toekomstige aanpassingen door in de muren te kappen praktisch uitgesloten, tenzij je besluit tot een complete renovatie over te gaan.
Hier zijn een paar tips om in gedachten te houden bij het plannen van de elektrische installatie, zodat jouw droomhuis niet eindigt met een elektrische infrastructuur die meer geschikt is voor de vorige eeuw.
1. Audio als vast onderdeel van huiselijk comfort
Kwalitatieve geluidsinstallaties zijn allang niet meer alleen voor audiofielen; muziek als achtergrond in elke kamer is een standaard onderdeel geworden van moderne woningen. De vraag is niet meer of er een audiosysteem zal zijn, maar eerder hoe gebruiksvriendelijk het zal zijn, wat het allemaal kan en hoe het in het interieur pas. Als je vanaf het begin rekening houdt met een audiosysteem, kun je het gemakkelijk integreren in het elektrische installatieplan en kiezen voor populaire opties zoals ingebouwde plafondluidsprekers. Zo hoef je niet na te denken over waar je de luidsprekers moet plaatsen, kabels te leggen of stof van ze af te nemen.
Is je budget momenteel krap en moet het audiosysteem even wachten? Dat betekent niet dat je in de toekomst de mogelijkheid voor een multiroom-oplossing moet opgeven. Overweeg gewoon zorgvuldig in welke kamers het geluid zinvol is, de grootte van de kamers, en bereid de bekabeling hierop voor. Wanneer de tijd daar is, kun je de kabels eenvoudig verbinden met een aansluitdoos voor de luidsprekers.
Voor een kamer tot 15 m² is één plafondluidspreker voldoende, terwijl je voor een ruimte tot 20 m² een tweede luidspreker kunt toevoegen. Voor een ruimte van 20 tot 40 m² zijn twee luidsprekers zeker nodig, en bij kamers groter dan 40 m² moet je voorbereidingen treffen voor vier luidsprekers.
En vergeet niet om in de verdeelkast ruimte vrij te laten voor een versterker! Tegenwoordig heb je echt geen grote en energieverslindende RACK-kasten meer nodig voor versterkers. Er zijn veel compactere oplossingen beschikbaar zonder concessies te doen aan de geluidskwaliteit, zoals bijvoorbeeld de Audioserver.
2. Airconditioning: meteen of achteraf?
Zomerse temperaturen bereiken de laatste recordhoogtes, en door de ondraaglijke hitte wordt airconditioning een standaarduitrusting in nieuwe woningen. Je kunt het ventilatie- en airconditioningsysteem vanaf het begin in jouw woning inbouwen, of gebruik maken van klassieke wandgemonteerde koelunits.
Deze units kun je natuurlijk ook achteraf installeren, maar het is verstandig om deze mogelijkheid al mee te nemen in de ontwerpfase van de elektrische installatie. Anders zul je achteraf een vrij brede sleuf in de muur moeten frezen, niet alleen voor de kabel, maar ook voor de kunststof buis voor de afvoer van condenswater. Je kunt deze buis ook in een kabelgoot wegwerken, maar in jouw verfijnde interieur zal dit een storend element zijn.
Tip: voor jouw airconditioning kun je een kleine module, de AC Control Air, aankopen. Deze kan discreet in de unit worden geplaatst en voegt slimme functies toe aan jouw koelsysteem, inclusief integratie met andere technologieën in jouw woning.
3. Een kabel voor de tuin is een must-have
Het aanleggen van een kabel en verdeelkast in de tuin is zeker een stuk aangenamer tijdens de bouw dan later jouw verzorgde tuin open te breken en tuinbeelden van hun favoriete plek te verplaatsen. Je weet immers nooit wanneer je een elektrisch bedienbare pergola, buitenluidsprekers of nieuwe lichtbronnen wilt installeren.
Het is beter en eenvoudiger om de kabel alvast te leggen en deze niet meteen te gebruiken, dan jezelf toekomstige mogelijkheden en wensen te ontzeggen. Een goed geplande elektrische installatie rondom de woning kan ook van pas komen voor zwembadtechnologie of automatische bewatering.
4. Hoe pak je de elektrische installatie voor zonwering aan?
Tijdens de bouw is het budget vaak krap, en daarom stellen huiseigenaren de aanschaf van elektrische jaloezieën of rolluiken soms uit. Dat is begrijpelijk, maar het aanleggen van kabels naar de ramen is één van de belangrijkste zaken om niet te vergeten bij de elektrische installatie. Deze kabels zijn nodig voor de aandrijvingen van de zonwering en voor eventuele integratiemodules.
Tip: kies voor slimme zonwering als je elektrische sturing overweegt. Het langdurig ingedrukt houden van een knop met pijltjes is verleden tijd. Moderne zonwering wordt voornamelijk automatisch aangestuurd op basis van de stand van de zon, binnentemperatuur, weersomstandigheden en in coördinatie met actieve koeling (airconditioning).
5. Oplader voor een elektrische auto? Wees liever voorbereid
Bij een wallbox denk je misschien dat je die zeker niet nodig hebt? Maar de vooruitzichten zijn duidelijk – de Green Deal zal steeds meer druk uitoefenen op de overstap naar elektromobiliteit. En of het verkoopverbod nu vanaf 2035 of iets later van kracht wordt, op een dag is het zeker voorbij voor verbrandingsmotoren in Europa. Als je nu een nieuwe auto hebt, is het mogelijk dat de volgende die je koopt elektrisch zal zijn. De markt zal je ertoe dwingen.
Daarom is het tegenwoordig niet logisch om een oplader te negeren bij een nieuwbouwwoning. Of kijk in ieder geval vooruit door alvast een kabelvoorbereiding te treffen voor een wallbox en schaf het apparaat pas aan wanneer (en als) het nodig is. Als je ook rekening houdt met fotovoltaïsche zonnepanelen, kun je bijvoorbeeld slim gebruikmaken van overtollige zonne-energie voor goedkoop opladen. Dit sluit ook aan bij het volgende punt…
6. Ontwerp je elektrische installatie zo dat je het maximale uit je zonnepanelen haalt
Vrijwel iedereen die vandaag de dag bouwt, overweegt op zijn minst de aanschaf van zonnepanelen. Sommige landen hebben de afgelopen jaren een boost beleefd op het gebied van huishoudelijke fotovoltaïsche installaties, en mensen verwachten daarmee besparingen en een lagere afhankelijkheid van het distributienet vanwege de stijgende energieprijzen.
Als je uiteindelijk voor zonnepanelen hebt gekozen, wordt het besparingspotentieel en de terugverdientijd van je investering bepaald door een systeem voor energiemanagement. Een intelligent systeem maakt het mogelijk om optimaal om te gaan met overschotten (voor het opladen van wallboxen, het verwarmen van water, enzovoort), technologieën in huis efficiënt in te schakelen en dient als toegang tot de spotmarkt voor energieprijzen, mocht je dynamische tarieven willen benutten. Met andere woorden – voor je besparingen is niet het paneel op het dak bepalend, maar hoe je de opgewekte energie gebruikt.
Tip: Voor een perfecte symbiose van je woning, zonnepanelen en wallbox, maak gebruik van de Loxone Miniserver in de meterkast. Het energiemanagement ervan bespaart in sommige projecten tot wel tientallen procenten aan operationele kosten. Je krijgt er gratis een mobiele app bij waarmee je de energiestromen in je woning kunt visualiseren en de prioriteiten van de stroomvoorziening kunt instellen.
7. Zorg voor voldoende ruimte in de meterkast
In moderne woningen is het essentieel om een aparte technische ruimte te reserveren die de toegang tot verschillende systemen zoals verwarming, de elektrische verdeelkast en netwerktechnologie vergemakkelijkt. Zo’n ruimte stelt je in staat om alle belangrijke technologieën van de woning op een gecentraliseerde en efficiënte manier te plaatsen.
Denk aan de toekomst bij het ontwerp en de uitrusting van de elektrische verdeelkast, ook in de garage of de genoemde tuin. Het wordt doorgaans aanbevolen om minstens 20% reserve in de capaciteit van de bekabeling te voorzien, zodat het eenvoudig is om nieuwe technologieën toe te voegen, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak of een oplaadstation voor een elektrische auto. Dit geeft je veel flexibiliteit voor toekomstige uitbreidingen.
Tip: raamcontacten in de armaturen
Klein, maar handig. Raamcontacten kunnen je helpen om veel dingen te automatiseren. Moderne woningen, uitgerust met een intelligent besturingssysteem (zoals de eerder genoemde Miniserver), kunnen bijvoorbeeld de verwarming uitschakelen als een raam langere tijd openstaat en in de winter de warmte naar buiten zou ontsnappen. Hetzelfde geldt in de zomer voor de airconditioning. Daarnaast weet de zonwering wanneer een raam openstaat en kan de jaloezie niet naar beneden worden gesloten. Raamcontacten hebben bovendien ook een veiligheidsfunctie.
Om te voorkomen dat je in de toekomst zichtbare contacten moet aanschaffen, laat de contacten tijdens de productie van de ramen in de armaturen integreren. Dit is probleemloos en je hoeft je in de toekomst geen zorgen meer te maken over sensoren.
Loxone: slim vanaf het begin met het ontwerp van de elektrische installatie
De genoemde intelligente elektrische installatie elimineert de valkuilen van traditionele, conventionele installaties. Het integreert technologieën in één besturingssysteem dat veel gebruiksvriendelijker en eenvoudiger te bedienen is dan enkelvoudige, geïsoleerde systemen. Hierdoor kan één enkele elektricien de installatie uitvoeren – je hoeft op de bouwplaats niet verschillende specialisten voor elektrische systemen en diverse apparaten in te schakelen, wat de kosten verhoogt.
Misschien verrast het je dat de kosten van beide oplossingen vergelijkbaar zijn. Een conventionele elektrische installatie benut echter bij lange na niet het potentieel van je woning voor die prijs, terwijl een intelligente installatie je veel meer functies en mogelijkheden biedt, waaronder eenvoudige uitbreidbaarheid in de toekomst. Bovendien verdien je de investering sneller terug, omdat het helpt om de energiekosten te verlagen. Plan een echt slimme woning, en geen pseudo-slimme woning.
Nu gratis aanvragen
Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!
Gratis projectaanvraag
Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.
Loxone Partner worden
Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.