Energetische renovatie van bestaande woningen
Wil je een oude woning energiezuiniger maken? Dan is een ingrijpende energetische renovatie een goed idee. Wat deze renovatiewerken omvatten en hoe Loxone je hierin helpt, lees je in dit artikel.
Wat is een ingrijpende energetische renovatie?
Een ingrijpende energetische renovatie of IER is een verbouwing waarbij de energieprestaties van een gebouw flink worden verbeterd. De renovatiewerken zijn erop gericht om de energiekosten voor verwarming, koeling, warm water en verlichting sterk te laten dalen.
De voordelen spreken voor zichzelf:
- Hoger wooncomfort
- Sterk verlaagd energieverbruik
- Minder CO2-uitstoot
- Waardestijging van de woning
- Kostendaling dankzij premies
Hoe kan ik energetisch renoveren?
1. Isoleren
Een eerste belangrijke stap in een ingrijpende energetische renovatie is het verbeteren van de isolatie. Oudere woningen hebben vaak geen isolatieschil, of een die niet aan de huidige normen voldoet. Na-isoleren is dus de boodschap. Isoleer je buitenmuren, vloeren en daken. Buitenschrijnwerk zoals ramen en deuren kan je ook best vervangen door superisolerende profielen met HR-beglazing.
Tip: probeer tijdens de isolatiewerken rekening te houden met de luchtdichtheid. In een luchtdichte woning liggen de verwarmingskosten nog lager.
2. Verwarmingsketel vervangen
Vervang de oude cv-ketel op aardgas of stookolie door een warmtepomp. Een warmtepomp heeft een veel hoger rendement.
Het rendement wordt weergegeven in de SPF (SeizoensPrestatieFactor). Dit cijfer zegt hoeveel warmte het toestel produceert met 1 kWh energie. Een moderne cv-ketel heeft een SPF van ongeveer 0,9. Dat is kleiner dan 1, omdat er tijdens de verbranding van aardgas of stookolie energie verloren gaat. Een warmtepomp daarentegen, heeft afhankelijk van het type een SPF tussen 4,5 en 6. Dit wil zeggen dat het toestel 4,5 tot 6 keer zoveel warmte levert als de energie die je erin stopt. En dat maakt warmtepompen zo interessant voor energetische renovaties.
3. Lagetemperatuurverwarming installeren
Een warmtepomp behaalt haar hoogste rendement in combinatie met een lagetemperatuurverwarming (LTV). In tegenstelling tot een traditioneel systeem met radiatoren, die een aanvoertemperatuur van zo’n 70 à 80 °C hebben, is de temperatuur in een LTV beperkt tot 55 °C. Hierdoor daalt het verbruik. Geen zorgen, je boet niet in op comfort.
In de praktijk gaat het meestal om vloerverwarming. Maar je kan ook kiezen voor overgedimensioneerde radiatoren of ventilo-convectoren.Â
4. Ventilatiesysteem plaatsen
Isoleren en ventileren gaan hand in hand. Voor een gezond binnenklimaat raden we aan om tijdens de energetische renovatie een mechanisch ventilatiesysteem te installeren. Kies voor een systeem type C (natuurlijke aanvoer, mechanische afvoer), of nog beter: een type D (volledig mechanisch).
5. Zonnepanelen leggen
Om de ingrijpende energetische renovatie af te ronden, leggen we zonnepanelen. Met deze PV-installatie produceren we zelf 100% groene stroom. Die gebruiken we voor onze warmtepomp, verlichting en andere elektrische apparaten.
Optioneel: combineer je zonnepanelen met een thuisbatterij om je zelfverbruik te verhogen.
Profiteer van subsidies
Overweeg je een ingrijpende energetische renovatie? Dan is de kans groot dat je recht hebt op een of meerdere subsidies voor deze werken. Dat maakt deze investering nog interessanter. Informatie over de voorwaarden, bedragen en aanvraagprocedure vind je bij je stad of gemeente.
Verhoog het rendement van je energetische renovatie met Loxone
Met een energetische renovatie zal het energieverbruik flink dalen. Maar wist je al dat je nog meer bespaart met Loxone?
Een Loxone smart home integreert alle technieken in huis – van verwarming tot verlichting en ventilatie – om ze op een intelligente manier aan te sturen. Het resultaat? Een maximale energiebesparing, een maximaal wooncomfort.
Hier zijn enkele voorbeelden van toepassingen:
- Temperatuurregeling per ruimte met zelflerende thermostaat
- Gratis zonnewarmte gebruiken om verwarmingskosten te besparen
- Automatisch lampen doven in lege kamers
- Verbruikers inschakelen bij een stroomoverschot van de zonnepanelen
- Slim ventileren in de zomer om passief te koelen
Nu gratis aanvragen
Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!
Gratis projectaanvraag
Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.
Loxone Partner worden
Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.