Energiebesparende investeringen financieren met een Energy Performance Contract

Kevin Vertommen
juli 26, 2024 in Know How
Het energieverbruik van bedrijfsgebouwen verlagen vraagt een substantiële investering. Het Energy Performance Contract of EPC is een interessante manier om dergelijke projecten te financieren.

Wat is een Energy Performance Contract?

Een Energy Performance Contract (EPC) is een laagrisico methode voor het financieren van investeringen in de energie-efficiëntie van gebouwen voor bedrijven die niet over de fondsen, technische ervaring of mankracht beschikken voor dergelijke projecten.

Hoe werkt het?

Het contract wordt afgesloten tussen de klant en een externe organisatie, een Energy Service Company of ESCO. Energie-upgrades worden gefinancierd door kostenbesparingen. Een EPC garandeert een rendement dat gelijk is aan de investeringskosten voor de klant, waarbij het percentage toekomstige besparingen dat de klant ontvangt afhankelijk is van het type EPC.

Prestatiedoelen zijn gebaseerd op CO2-besparingen, energiebesparingen of het opwekken van een bepaald kWh-niveau aan hernieuwbare energie per jaar. De doelstellingen kunnen variëren afhankelijk van het soort contract dat werd afgesloten.

De verantwoordelijkheid voor het dekken van de kosten van de initiële investering ligt bij de externe organisatie. Daarom worden EPC’s gezien als een laag risico.

De voordelen

  • Lager financieel risico, omdat er meestal geen voorfinanciering nodig is van de klant.
  • Gegarandeerde energiebesparing. Als de besparingen niet worden bereikt, is de leverancier verantwoordelijk voor het verschil.
  • Minder CO2-uitstoot door het lagere energieverbruik. Zo ondersteunen EPC’s duurzaamheidsdoelstellingen.
  • Hoger comfort voor de gebruikers op het vlak van temperatuur, verlichting, ventilatie…
  • Zorgeloos gebouwenbeheer. EPC’s omvatten meestal onderhouds- en beheerservices gedurende de contractperiode, wat leidt tot een betere en consistente werking van de geïnstalleerde systemen.
p

Graag meer informatie?

De verschillende soorten Energy Performance Contracts

  • Shared savings: Bij dit contract worden de kostenbesparingen voor een vooraf bepaalde duur verdeeld volgens het afgesproken percentage. Er is geen ‘standaard’ verdeling, omdat dit afhangt van de kosten van het project, de duur van het contract en de risico’s die de ESCO neemt.
  • Guaranteed savings: Bij een contract met gegarandeerde besparingen garandeert de ESCO een bepaald niveau van energiebesparing en beschermt de klant op die manier van enig prestatierisico.
  • ‘Chauffage’: Een ESCO neemt de volledige verantwoordelijkheid voor de levering van een overeengekomen reeks energiediensten tegen een lagere prijs dan de huidige factuur en/of tegen een verbeterd serviceniveau. Hoe efficiënter en goedkoper de ESCO dit kan doen, hoe hoger de opbrengsten. Chauffagecontracten zijn meestal lang (20 tot 30 jaar).
Loxone watersensor bij onweer

Realtime gegevensverzameling en bijsturing

Om de doelen van het EPC te halen, is een constante bewaking van het energieverbruik essentieel.

Veel parameters beïnvloeden de energie-efficiëntie van gebouwen: de buitentemperatuur, de stand van de zon, de opbrengst van een PV-installatie, het aantal aanwezige personen… Het handmatig analyseren en bijsturen door technici is onbegonnen werk.

Daarom is een Energy Management System (EMS) of Building Management System (BMS) noodzakelijk. Dit systeem voorziet een dynamische bewaking van alle gebouwtechnieken en reageert in realtime op waargenomen omstandigheden. Het transformeert gebouwen in smart buildings.

Loxone heeft een complete oplossing voor smart buildings. Met behulp van onze hardware en software bereik je een maximale energie-efficiëntie. Ontdek snel de mogelijkheden.

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Partner worden

      • Sleep bestanden hierheen of
        Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
        • Hidden
        • Hidden
        • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

      Ik wil meer over LOXONE weten