De evolutie van huis- en gebouwautomatisering
De evolutie van de mens is fascinerend. We lezen er graag over en volgen documentaires over verre voorouders die weinig op ons leken. Laten we eens kijken naar een ander boeiend verhaal: de evolutie van huis- en gebouwautomatisering. Hoe zijn we van schakelaars naar apps en spraakbesturing gegaan? En wat is de toekomst van automatisering?
De evolutie van de mens is fascinerend. We lezen er graag over en volgen documentaires over verre voorouders die weinig op ons leken. Laten we eens kijken naar een ander boeiend verhaal: de evolutie van huis- en gebouwautomatisering. Hoe zijn we van schakelaars naar apps en spraakbesturing gegaan? En wat is de toekomst van automatisering?
Klassieke installatie aan de rand van uitsterven
Laten we eerst teruggaan in de tijd naar wat we de “klassieke elektrische installatie” noemen. Deze “klassieke” aanpak heeft ons tientallen jaren vergezeld – het eerste patent voor een schakelaar dateert van vóór 1900. Het beheer van gebouwen was mechanisch, zonder enige elektronica. Dit omvatte alle schakelaars en knoppen (meestal één centraal licht in een kamer), draaiknoppen, mechanische thermostaatknoppen voor verwarming, koorden voor jaloezieën…
Bediening was alleen mogelijk door in- of uitschakelen, of door analoge regelaars. Met andere woorden, er was geen automatisering (behalve mechanische tijdschakelaars). Overblijfselen van dit systeem zijn nog steeds te vinden in oudere appartementsgebouwen, flatgebouwen en vakantiehuizen. In nieuwbouw voldoet deze aanpak niet meer. Het voldoet niet aan de moderne eisen van mensen en de wetgeving (zoals energieprestaties van gebouwen, enzovoort).
Daarom kwamen elektronica en automatisering in beeld. De ontwikkeling ervan kunnen we in 3 niveaus indelen:
NIVEAU
Besturingssystemen
Elektronica, digitale communicatie en databanken deden hun intrede in gebouwen. Knoppen activeerden niet langer rechtstreeks schakelingen via een mechanische actie, maar stuurden impulsen die door elektronica werden geïnterpreteerd.
Ondanks programmeermogelijkheden werd de functionaliteit meestal bepaald tijdens de productie of de eerste installatie. Eén enkele knop kon al meerdere apparaten bedienen en had de mogelijkheid tot centrale controle – alle lichten uitschakelen, zonwering sluiten, enzovoort. Thermostaten konden verschillende dagen en modi instellen.
Ook afstandsbedieningen begonnen te verschijnen. Met toenemende technologie verschenen er ook groepen knoppen met labels, die voor verschillende functies en doeleinden werden gebruikt.
Deze vorm van bediening werd echter duur, complex, onderhoudsintensief en moeilijk te wijzigen, en vereiste veel bekabeling. Hoewel we spreken over automatisering, voldeed deze benadering niet meer.
NIVEAU
Slimme apparaten
Internet en applicaties hebben het beheer van gebouwen getransformeerd. In het afgelopen decennium hebben wifi, bluetooth, smartphones en tablets een enorme groei doorgemaakt. Hierdoor zijn ook “slimme apparaten” ons dagelijks leven binnengetreden. Slimme luidsprekers, thermostaten, verlichting, apps… Alles was als “slim” werd bestempeld, was in de mode.
De functionaliteit van elektronica werd uitgebreid met een afstandsbediening, meldingen en updates… Instellingen werden gemakkelijker, boden meer mogelijkheden en maakten het mogelijk om steeds meer zaken op afstand te bedienen. Binnen de beschikbare opties konden gebruikers scenario’s creëren – bijvoorbeeld om de jaloezieën altijd om 19u00 te sluiten. Binnenkort kwamen ook spraakassistenten op de markt.
Hoewel dit zeker een “wow”-effect met zich meebracht, roept de vraag zich op of bediening via schermen en praten tegen muren daadwerkelijk slim is. Hoewel veel individuele aspecten geautomatiseerd konden worden, ontbrak het aan communicatie tussen verschillende technologieën. Het gebouw functioneerde niet als één geheel.
Dit vereiste frequente menselijke tussenkomst om voorwaarden in te stellen. Dit kostte uiteindelijk meer tijd dan het bespaarde. De functionaliteit was afhankelijk van internet, wat vragen opriep over veiligheid, privacy en duurzaamheid. Zowel de initiële kosten als de operationele kosten namen toe.
NIVEAU
Slimme automatisering
We evolueren naar intelligente automatisering met naadloze integratie in gebouwen. Het heeft zich volledig ontwikkeld in huizen gedurende het afgelopen decennium en dringt nu door in commerciële gebouwen.
De technologieën in het gebouw zijn met elkaar verbonden en spelen als een goed gecoördineerd orkest. Ze evalueren centraal gegevens van alle sensoren en apparaten. De overstap naar een professioneel systeem garandeert betrouwbaarheid, zowel in huizen als in commerciële gebouwen, banken en ziekenhuizen, en biedt tegelijkertijd duurzaamheid voor tientallen jaren.
De gebruiker stelt het gewenste resultaat in, en automatisering regelt alles. Desondanks behoudt de mens volledige controle over het hele gebouw, altijd en overal, dankzij één app voor alle technologieën. Er zijn minder bedieningselementen en minimale handelingen zijn vereist. Technologieën verdwijnen naar de achtergrond en trekken niet zoveel aandacht naar zich toe.
Nieuwe standaard:
waarom wordt niveau 3+ geïntroduceerd?
Slimme automatisering heeft de stempel van luxe verloren. Het is praktisch beschikbaar voor elk gebouw vanwege de snelle investeringsrendabiliteit. In tegenstelling tot “slimme apparaten” stuurt het geen gegevens naar de cloud.
De technologie vereist niet langer voortdurende aandacht. Het bespaart eindelijk tijd en verhoogt veiligheid door het menselijke aspect uit te schakelen.
Eerder gebruikten we aparte telefoons om te bellen, MP3-spelers, databanken, rekenmachines, dictafoons, enzovoort. Alles heeft op de één of andere manier zijn doel vervuld. Maar uiteindelijk werden ze allemaal vervangen door universele smartphones.
Zelfs de periode van “slimme apparaten” en apps was een tussenstap die nog steeds menselijke tussenkomst vereiste. Voor dezelfde of zelfs lagere prijs kunnen we vandaag de dag echte automatisering hebben. Oplossingen die niet alleen comfort bieden, maar ook uitdagingen op het gebied van energie en duurzaamheid van gebouwen.
Nu gratis aanvragen
Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!