Upgraden van kantoorgebouwen: een duurzame stap voorwaarts
In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, streven bedrijven en organisaties ernaar om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Een cruciale stap in deze richting is het upgraden van bestaande gebouwen naar een hogere energie-efficiëntie. Maar wist je dat in Nederland kantoorgebouwen vanaf 1 januari 2023 minstens energie-index 1,3 (voorheen energielabel C) moeten hebben?
Verduurzamen van kantoorgebouwen
Het upgraden van kantoorgebouwen naar een minimale energie-index van 1,3, voorheen energielabel C, is een belangrijke stap op weg naar een duurzamere toekomst. In Nederland wordt deze upgrade zelfs verplicht gesteld door de overheid. Deze maatregel is bedoeld om bestaande kantoorpanden energiezuiniger te maken en zo de CO2-uitstoot te verminderen. Maar wat houdt het precies in?
Een kantoorgebouw moet voldoen aan bepaalde energieprestatiecriteria. Dit omvat onder andere bijvoorbeeld het verbeteren van de isolatie, het optimaliseren van de verwarmings- en koelsystemen, het gebruik van energie-efficiënte verlichting en zoveel meer. Door deze upgrades kunnen gebouwen hun energieverbruik verminderen en zo bijdragen aan een groenere samenleving. Concreet betekent dit dat er een jaarlijks maximaal verbruik mag zijn van 225 kWh fossiele brandstoffen per m². Deze verplichting geldt voor alle kantoorgebouwen die groter zijn dan 100 vierkante meter en waar meer dan 50% van het gebruiksoppervlak wordt ingenomen door kantoorfunctie. Indien het gebouw niet voldoet aan de criteria, mag het sinds 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt worden.
Het upgraden van kantoorgebouwen naar een minimale energie-index van 1,3 biedt niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor de eigenaren en huurders. Een energiezuinig kantoor kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen op de energierekening. Bovendien draagt het bij aan een comfortabelere werkomgeving. Dit kan leiden tot een hogere productiviteit en welzijn van werknemers.
Praktijkvoorbeeld: hoofdkantoor Goede Doelen Loterijen in Amsterdam
Loxone heeft hier een grote meerwaarde geleverd op gebied van verlichting en klimaatregeling.
Verlichting:
De verlichting wordt automatisch geschakeld en houdt rekening met het omgevingslicht. Hiermee wordt bedoeld dat de verlichting rekening houdt met de helderheid. Wanneer er voldoende daglicht is, dient het licht uiteraard niet in te schakelen. Automatisatie van de verlichting met specifieke gedimde lichtstemmingen verhoogt bovendien het welzijn op het werk.
Klimaatregeling:
Dit is het efficiënte samenspel tussen de verwarming, koeling, zonwering en ventilatie. De geautomatiseerde zonwering van het kantoorgebouw houdt rekening met de positie van de ruimte ten opzichte van de zon en de natuurlijke lichtinval. Dit zorgt in de zomer voor passieve koeling en in de winter voor een energie-efficiënte verwarming. Bovendien zorgt dit voor meer comfort voor de werknemers. Voor de verwarming is er een geautomatiseerd systeem dat rekening houdt met de kantooruren en de gemiddelde temperatuur van de afgelopen drie dagen. Het personeel heeft de mogelijkheid om handmatig in te grijpen via een applicatie, maar de binnentemperatuur kan nooit hoger zijn dan de buitentemperatuur. Om oververhitting te voorkomen en verwarmingskosten onder controle te houden, zorgt een 6-weg-afsluiter ervoor dat koeling en verwarming niet tegelijkertijd actief zijn. Het kantoorgebouw is uitgerust met CO2-sensoren die het CO2-gehalte meten. Als de CO2-concentratie boven een bepaalde grenswaarde stijgt, wordt het ventilatiesysteem geactiveerd. Het gebouw maakt gebruik van zowel mechanische ventilatie als natuurlijke ventilatie, afhankelijk van de weersomstandigheden. Voor natuurlijke ventilatie moeten aan een aantal voorwaarden worden voldaan, waaronder een buitentemperatuur tussen 15°C en 22°C, een windsnelheid lager dan 4 m/s, een lagere relatieve vochtigheidsgraad buiten dan binnen, en geen regen.
Kies voor automatisatie!
Woon-en gebouwautomatisering kan naast de verplichte bouwvoorschriften een oplossing zijn om jouw kantoor te laten voldoen aan de BENG-eisen. Vele ontwikkelaars, eigenaars, uitbaters gingen jou voor en maken hun gebouwen dankzij de Loxone oplossing op indrukwekkende wijze veel energie-efficiënter. Van een intelligente klimaatregeling tot slimme LED verlichting: je profiteert van een unieke win-win situatie. Een kleine investering leidt immers in korte tijd tot indrukwekkende besparingen.
Een optimale inzet van zelfgeproduceerde energie, passieve koeling, uitschakelen van stand-by apparaten en zoveel meer, allemaal automatisch! De totaaloplossing van Loxone zorgt voor een energiebesparingspotentieel van 40%. Dit allemaal dankzij de Loxone Miniserver die alles met elkaar laat communiceren zodat het gebouw intelligenter wordt.
Nu gratis aanvragen
Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!
Gratis projectaanvraag
Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.
Loxone Partner worden
Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.