Luchtkwaliteit in huis meten en verbeteren

Kevin Vertommen
september 24, 2024 in Know How
We spenderen gemiddeld 80% van onze tijd binnenshuis. De kwaliteit van de binnenlucht is dus een aandachtspunt. Ontdek hoe je luchtvervuiling voorkomt en de luchtkwaliteit verbetert.

Luchtkwaliteit in huis

Luchtvervuiling in huis kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Het gaat onder meer om hoofdpijn, allergieën, geïrriteerde ogen, astma en chronische bronchitis. Vooral kinderen, zwangere vrouwen, zieken en ouderen zijn het meest kwetsbaar. Het is dus belangrijk om de slechte luchtkwaliteit snel aan te pakken.

Luchtkwaliteit in kantoren

Ook op kantoren is een goede luchtkwaliteit cruciaal. Uit onderzoeken is gebleken dat een vervuilde binnenlucht een grote invloed heeft op de productiviteit. Op korte termijn zorgt het voor klachten als vermoeidheid en hoofdpijn. Op lange termijn zou het zelfs kunnen zorgen voor luchtweginfecties en de ontwikkeling van astma, waardoor medewerkers ziek uitvallen.

Oorzaken van luchtvervuiling

Hoe ontstaat dit probleem? Wel, er zijn verschillende oorzaken van een slechte luchtkwaliteit, zoals:

  • De lucht die we uitademen (o.a. koolstofdioxide)
  • Tabaksrook
  • Vochtproblemen
  • Vluchtige organische stoffen (VOS) in verven, schoonmaakproducten…
  • Verwarmingstoestellen en haardvuren

Het gaat niet alleen om oorzaken binnenshuis. Ook luchtvervuiling van buiten zal haar weg naar binnen vinden via ramen, deuren en ventilatieopeningen.

Luchtkwaliteit meten: zo doe je dat

De belangrijkste criteria voor het meten van de indoor luchtkwaliteit zijn:

  • Koolstofdioxide (CO2): Hoge CO2-concentraties, vaak geassocieerd met onvoldoende luchtverversing, leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn en verminderde concentratie. Vaak gaat dit samen met de aanwezigheid van andere chemische verbindingen, zoals aldehyden, vluchtige organische stoffen (VOC’s), stikstofoxiden en ozon.
  • Luchtvochtigheid en temperatuur: Deze factoren zijn niet alleen van invloed op het comfort, maar kunnen ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Schimmelgroei als gevolg van een hoge luchtvochtigheid leidt tot allergieën of ernstigere ziekten.

 

De luchtkwaliteit meten doe je eenvoudig via de Loxone Ruimteklimaat Sensor. Die meet nauwkeurig de temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-concentratie. De Ruimteklimaat Sensor is zowel in een bekabelde (Tree) als een draadloze (Air) versie verkrijgbaar.
De Touch Pure CO2 Tree is een goed alternatief. Deze drukknop heeft een frameloos design met een hoogwaardig oppervlak van echt glas. Met de geïntegreerde CO2, temperatuur- en vochtigheidssensor bewaak je op een stijlvolle manier de luchtkwaliteit.
Wij raden aan om in elke ruimte een sensor te plaatsen. Zo krijg je de meest accurate weergave van de luchtkwaliteit doorheen de woning. In grotere ruimtes, zoals een open kantoorruimte, kan je zelfs meerdere sensoren voorzien.

9 Tips om de luchtkwaliteit te verbeteren

1. Zorg voor voldoende ventilatie

Een goede ventilatie is de basis van een gezond binnenklimaat. Een mechanisch ventilatiesysteem is de beste manier om vervuilde binnenlucht te vervangen door verse buitenlucht.

Let er wel op dat je ventilatieopeningen niet blokkeert. Daarnaast raden we aan om het ventilatiesysteem regelmatig proper te maken. Een periodiek onderhoud garandeert een goede luchtkwaliteit.

Heb je geen mechanische ventilatie? Geen probleem. Als je regelmatig de ramen open zet, komt er frisse lucht binnen en vermindert de hoeveelheid vervuilende deeltjes in huis. Ook in de winter hoef je niet alles dicht te houden.

2. Verminder het stof

Ronddwarrelend stof is slecht voor je gezondheid. Zorg dat je regelmatig stofzuigt om vervuilende deeltjes te verwijderen – vooral wanneer je huisdieren hebt. Vergeet ook niet om stoffen zetels te stofzuigen. Meubels maak je schoon met een microvezeldoek.

3. Gebruik minder kaarsen en geurstokjes

Kaarsen, geurstokjes en andere luchtverfrissers zorgen voor een gezellige sfeer. Helaas brengen ze irriterende stoffen in de lucht. Als je de luchtkwaliteit wil verbeteren, beperk je best het gebruik van deze items.

4. Rook buiten

Het is algemeen bekend dat roken allerlei gezondheidsklachten veroorzaakt, ook bij passieve meerokers. Dus als je rookt, ga dan naar buiten. Trek de deur dicht om te voorkomen dat de rook toch binnenkomt.

5. Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Sommige reinigingsproducten vervuilen de binnenlucht. Schakel over op milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, zoals schoonmaakazijn en zuiveringszout.

In veel gevallen kan je simpelweg een microvezeldoek zonder schoonmaakmiddelen gebruiken. Die nemen vuil en ziekteverwekkers veel beter op dan gewone schoonmaakdoeken.

6. Houd de luchtvochtigheid tussen 40 en 60%

De luchtkwaliteit is mede afhankelijk van de luchtvochtigheid. Te droge lucht is niet fijn, terwijl een vochtig huis ademhalingsproblemen en zelfs astma veroorzaakt.

Houd daarom een luchtvochtigheid van 40 tot 60% aan bij een kamertempratuur tussen 18 en 24 °C.

Bij een te hoge luchtvochtigheid:

  • Pak structurele problemen, zoals vocht in muren, zo snel mogelijk aan.
  • Plaats een luchtontvochtiger.
  • Open regelmatig ramen en deuren.

Bij een te lage luchtvochtigheid:

  • Plaats een luchtbevochtiger.
  • Laat vochtige kleren drogen op een wasrek.

7. Koop luchtzuiverende planten

Planten nemen schadelijke stoffen zoals CO2 uit de lucht en zetten dit om in zuurstof. Daarnaast verbeteren ze de luchtvochtigheid. Luchtzuiverende planten zoals een krulvaren, calathea, rubberplant of monstera zijn dus een must-have.

8. Plaats een luchtreiniger

Luchtreinigers zuiveren de lucht met filters, ionisatie of een combinatie van beide. Ze zorgen voor schone lucht in huis en verminderen hierdoor klachten van allergieën of astma. Het toestel filtert onder andere stof, pollen, allergenen van huisstofmijt, gassen en nare geurtjes uit de lucht.

9. Maak je woning slim met Loxone

Na het lezen van bovenstaande tips denk je waarschijnlijk dat het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit veel tijd in beslag neemt. Maar dat hoeft niet het geval te zijn.

Een Loxone smart home zorgt automatisch voor gezonde binnenlucht. Dat gebeurt op verschillende manieren:

  • Een continue monitoring van CO2-concentraties, temperatuur en luchtvochtigheid.
  • Een intelligente sturing van het ventilatiesysteem.
  • Het aansturen van luchtreiniger, luchtbevochtigers en meer.
  • Meldingen versturen bij een ongezond binnenmilieu.
  • Automatisch elektrische dakramen openen om te ventileren.

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag
Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden
Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Partner worden

      • Sleep bestanden hierheen of
        Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
        • Hidden
        • Hidden
        • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

      Ik wil meer over LOXONE weten