Loxone al 10 jaar klaar voor nieuwe regeling in Nederland

Bertien Van Peer
maart 12, 2020 in
Nederland volgt vanaf 10 maart 2020 nieuwe eisen die Loxone al sinds 2009 stelt aan elke woning die gebouwd wordt met het systeem. Een nieuwe regeling voor de ruimteverwarming, ruimtekoeling en ventilatie die ondertussen al tien jaar standaard geïntegreerd is in het Loxone systeem. De EPBD III vereist zelfregulerende apparatuur voor het reguleren van de temperatuur in aparte verblijfsruimtes. Laat dat nu net een stokpaardje zijn van ons systeem …

Individuele en intelligente ruimteregeling met Loxone

Loxone zorgt voortdurend voor het optimale ruimteklimaat dankzij een intelligente sturing van de verwarming, koeling en ventilatie. Want wanneer de woning het klokje rond zorgt voor het ideale binnenklimaat, dan vormt dit de basis van een ongeëvenaard wooncomfort. Loxone bewoners zijn gelukkige mensen vrij van gedachten of handelingen rondom temperatuur, frisse lucht en luchtvochtigheid.

Even tussendoor: bij Loxone gaat het niet alleen om gedachten en handelingen rondom het binnenklimaat. Loxone is de totaaloplossing voor elke woning, commercieel project of speciale toepassing waarbij het totale plaatje dient te kloppen. Loxone zorgt voor een verregaande automatisering van de verlichting, zonwering, beveiliging, audio, binnenklimaat, toegang, tuin … 

Opvallend onopvallend

Moeten er dan in elke ruimte extra sensoren worden bijgeplaatst? Neen! In een Loxone project vind je geen tientallen “bakjes” aan de muur voor de meting van temperatuur en luchtvochtigheid. Dus wees gerust, jouw interieur blijft hetzelfde.

Dit komt doordat we onze temperatuur- en luchtvochtigheidssensor standaard integreren in onze drukknoppen. Onze Loxone Touch en Touch Pure zijn twee unieke bedieningselementen die gebruikt kunnen worden voor de bediening van de verlichting, zonwering en muziek (of indien gewenst voor andere functionaliteiten). Maar naast bedieningselementen (die overigens zelden gebruikt worden aangezien het systeem alles uit zichzelf doet) zijn het dus ook sensoren die ingezet worden voor de aansturing van het binnenklimaat.

Opgelet: Onze Touch for Nano beschikt niet over deze sensoren.

De verwarmingskringen zullen aan de hand van de informatie van de temperatuur- en luchtvochtigheidssensoren automatisch aangestuurd worden via de Loxone Stelventielen. Opnieuw opvallend onopvallend aangezien deze component in een bedrade versie meestal weggestopt zit in een technische ruimte. Heb je een bestaande woning? Geen probleem. Het stelventiel bestaat ook als draadloze variant en heeft een zeer strakke uitstraling.

Unicum: Loxone installatie goedkoper dan conventionele installatie

Een woning bouwen met het Loxone systeem is goedkoper dan conventioneel bouwen. Dit komt door meerdere factoren:

Intelligente verwarming en koeling
In een Loxone project zullen de verwarming en koeling automatisch aangestuurd worden naargelang de wensen en behoeften van de bewoners. Wanneer een iets warmere leefruimte wordt gevraagd, zal de slaapkamer nog steeds op 18°C blijven. Er worden met andere woorden geen ruimtes verwarmd of gekoeld waar die vraag niet nodig is. Ook bij afwezigheid weet het systeem dat de temperatuur mag zakken. Dit alles zorgt voor een daling van de energiekosten wat dan weer een positieve invloed heeft op jouw portefeuille.

Passieve verwarming en koeling
De verwarming en koeling werken voortdurend slim samen met de ventilatie en de zonwering. De zonwering is een passieve vorm van verwarmen in de winter en van koelen in de zomer. Zo laat de woning tijdens koude dagen de zonwering omhoog om eerst de ruimtes op te warmen met de gratis zonnewarmte die binnenvalt alvorens de actieve verwarming aan te sturen. Het omgekeerde gebeurt in de zomer wanneer in plaats van een onmiddellijke inschakeling van een koelingssysteem, de zonwering er eerst voor zal zorgen dat de woning niet oververhit geraakt. Deze passieve vorm van koeling zorgt voor een verschil van 9°C

Tijdens hete zomermaanden zorgt niet alleen de zonwering voor een passieve koeling van de woning. Ook de ventilatie kan op die manier ingezet worden. Denk hierbij aan het automatisch binnenzuigen van koele nachtlucht zodat je kan opstaan in een frisse woning. Pas wanneer deze vormen van passieve koeling niet voldoende zijn (tijdens de heel erg hete dagen), zal een airco mee worden aangestuurd.

Passieve koeling en passieve verwarming betekenen weer minder energiekosten. Voor deze toepassingen is trouwens de registratie van weergegevens buiten noodzakelijk: Schijnt de zon? Is het buiten kouder dan binnen? … Hiervoor biedt Loxone een eigen weerstation.

Woning in spaarstand
Wanneer je langere tijd afwezig bent, zullen temperaturen automatisch op een minimum gezet worden. Tijdens jouw vakantie wordt de temperatuur bv. op 10°C gezet om zo energiekosten te besparen. Bijkomend voordeel: enkele uren voor je terug thuis komt, kan de woning terug de gebruikelijke temperaturen aannemen waardoor je verwelkomd wordt door een aangenaam verwarmde thuis.

Weerstation
Het Loxone Weerstation dat hierboven vermeld wordt, betekent in eerste instantie uiteraard een investering, maar zal deze kost meer dan dik terugverdienen. Het zorgt immers mee voor een bescherming van jouw goederen. Zo zal het bij vorst of plotse storm zorgen voor een automatische sturing van de zonwering naar de beveiligingsstand. Op die manier blijven jouw mooie zonneluifel en rolluiken beschermd tegen weerschade.

Grenzeloze flexibiliteit
Bovendien hoef je niet bang te zijn dat het systeem alleen maar kan worden aangestuurd met één bepaalde verwarmingsbron. Het maakt niet uit om wat het gaat: vloerverwarming, infraroodpanelen, convectoren, radiatoren … of stoken op gas, stookolie, elektriciteit, via warmtepomp … Loxone zorgt steeds voor optimale comforttemperaturen!

Geen extra aankoop van temperatuur- en luchtvochtigheidssensoren
Misschien wel de grootste besparing van allemaal: zoals hierboven aangehaald, zal je in een Loxone Smart Home geen extra sensoren aan de muren vinden. Deze zitten immers mooi geïntegreerd in onze drukknoppen. Dit betekent geen extra aankoop van zulke sensoren of kamerthermostaten zoals in een conventionele woning, wat wederom goed is voor de portemonnee. En wist je trouwens dat die temperatuursensoren ook kunnen ingezet worden voor alarmering bij brand? Dubbele winst dus!

Totaaloplossing

Zoals hierboven gezegd: een woning bouwen met het Loxone systeem is goedkoper dan conventioneel bouwen. Bovenstaande factoren zijn maar een kleine greep uit de voordelen die je haalt uit ons systeem, want bovenal is Loxone een totaaloplossing.

Bewoners die een standaard Loxone oplossing in huis hebben, zullen nog veel meer kosten besparen. Een Loxone Smart Home gebruikt elke component immers op verschillende manieren. Zo zal een raam- en deurcontact dat in eerste instantie dient om te weten of er ramen en deuren geopend zijn, ook zorgen voor de beveiliging tegen inbraak. Net zoals de Loxone Bewegingsmelder, die één van de basiscomponenten is, zorgt deze sensor voor een veilige thuis. Bij ongewenst bezoek word je onmiddellijk verwittigd via de gratis app, begint jouw verlichting te flikkeren en weerklinkt er een luid akoestisch alarm. Loxone eigenaars moeten op die manier dus niet investeren in een apart alarmsysteem, de woning zorgt hier zelf voor!
In dat kader is het ook interessant te weten dat het Loxone systeem kan worden ingezet in het kader van zorgwonen. Ouderen kunnen dankzij passieve beveiliging en andere functionaliteiten langer thuis blijven. Ook hier worden opnieuw bestaande componenten ingezet op een andere manier.
Aangezien onze drukknopen ook sensoren bevatten, zal je in de meeste Smart Homes nog een drukknop terugvinden in elke leefruimte, hoewel deze zelden zal gebruikt worden. Dit in tegenstelling tot de vele verschillende knopjes in een domotica-woning om allerhande zaken te bedienen die bij Loxone automatisch gaan. Dit betekent een grote besparing op het aankopen, plaatsen, bekabelen, slijpen, kappen voor de montage van schakelaars.

Wanneer je kiest voor een automatisering van bepaalde functionaliteiten zal je met het Loxone systeem een meerkost hebben van NUL euro. Elke component communiceert met de andere waardoor de oplossing in zijn geheel intelligenter wordt en multifunctioneel kan worden ingezet. Hierdoor zijn geen aparte sturingen (knopjes, apps …) van verschillende fabrikanten nodig en bespaar je kosten op talloze functionaliteiten. De totaaloplossing biedt bovenal ook tijdswinst. De sturing van het binnenklimaat, de verlichting, de audio, het alarm, de toegang … gebeurt automatisch waardoor Loxone het enige teruggeeft dat onvervangbaar is: tijd voor het leven!

– Special Tip –

Laten we het hebben over
jouw Loxone project


Wij beantwoorden jouw vragen over de mogelijkheden van de Loxone technologie – of het nu gaat om eengezinswoningen, restaurants, appartementen, kantoren of speciale toepassingen zoals brouwerijen. Laat jouw gegevens achter en wij nemen met plezier contact met jou op. Neem een kijkje in ons magazine voor inspiratie.

Ik wil meer over LOXONE weten