Overdracht infectieziektes: automatisering in tijden van de Covid-19 pandemie
De Covid-19 pandemie houdt de wereld in spanning en heeft een grote impact op ons dagelijks leven. Onze producten worden toegepast in de zorgsector, denk zo bijvoorbeeld aan zorginstellingen, bejaardentehuizen en ondersteunende instellingen. Daarom houden we ons tegenwoordig meer en meer bezig met hoe automatisering en besturingstechnologie mensen in de huidige situatie kunnen helpen. In deze blog richten we ons op het onderwerp van de snelle overdracht van infectieziektes en hoe automatisering kan helpen om deze te voorkomen.
In deze context kwamen we een interessant Duitstalig artikel tegen dat dieper ingaat op het onderwerp van ziekteoverdracht – bijvoorbeeld door het aanraken van deurklinken, handgrepen en schakelaars. Amerikaanse wetenschappers hebben onder laboratoriumomstandigheden onderzocht hoe lang het nieuwe virus in de lucht en op verschillende oppervlakken overleeft en zijn tot de volgende conclusies gekomen:
- Lucht: 3 uur
- Koper: 4 uur
- Karton: 24 uur
- Staal: 48 uur
- Kunststof: 72 uur
Een infectieziekte kan snel overgedragen worden in kantoren, het openbaar vervoer en openbare plaatsen. In eerste instantie is regelmatig desinfecteren van de handen en oppervlakken belangrijk. Omdat schakelaars en drukknopmateriaal voornamelijk van kunststof zijn en het virus zich hier bijzonder goed hecht, kan automatisering helpen bij het voorkomen van de ziekteoverdracht.
Contactloze bediening door middel van automatisering
Op sanitair gebied heeft de contactloze aansturing door middel van automatisering al op vele gebieden zijn weg gevonden. Denk aan contactloze waterkranen, zeepdispensers, toiletspoelingen of schuifdeuren. Bij Loxone werken we al jaren intensief aan het thema contactloze sturing van woon- en werkruimten om deze toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht de leeftijd of de fysieke toestand.
Zo gebruiken we in al onze 18 Loxone kantoren geen drukknoppen, thermostaten of soortgelijke apparaten om de verlichting, temperatuur en meer te regelen. Onze Bewegingsmelders met ingebouwde helderheidssensoren zorgen voor een automatische sturing van de verlichting. De temperatuur wordt geregistreerd met de Ruimteklimaat Sensor en automatisch geregeld op basis van de aanwezigheid van onze medewerkers. Indien een manuele interventie nodig is, gebeurt dit ook via het eigen bedieningselement (op de werkplek via webbrowser of smartphone). Op deze manier kan automatisering een waardevolle bijdrage leveren aan het terugdringen van ziekteoverdracht.
Stuur ons jouw ideeën!
Heb jij een idee hoe automatisering kan helpen in tijden van de Covid-19 pandemie? Stuur ons jouw idee(ën) naar [email protected]. We zullen de komende dagen nog meer onderwerpen aansnijden en onze gedachten delen in onze blog.