Cityscoop Roeselare tilt cinema-ervaring naar een nieuw niveau met slimme automatisering
Bij Cityscoop Roeselare draait een filmbezoek niet alleen om de nieuwste films, maar ook om ultiem comfort en efficiëntie. Dankzij geavanceerde technologieën past het systeem zich slim aan de noden van de bezoekers aan. Zo worden bijvoorbeeld het klimaat en de verlichting automatisch geoptimaliseerd om een ideale kijkervaring te bieden, terwijl tegelijkertijd het energieverbruik geminimaliseerd wordt.
We waren op zoek naar een systeem dat ons gebouw zou kunnen automatiseren waarbij de huidige situatie bruikbaar zou blijven. We zochten een systeem waarmee we onze handelingen konden reduceren en een systeem dat bovendien eenvoudig te begrijpen was voor onze medewerkers.
De automatisering binnen de cinema strekt zich uit van het verwelkomen van de bezoeker tot het creëren van de perfecte sfeer in de zaal. Dit maakt van elk filmbezoek een moeiteloze en comfortabele ervaring, zonder dat de bezoeker zich zorgen hoeft te maken over ongemakken zoals te felle verlichting of een te warme zaal. Het resultaat? Een volledig geautomatiseerde cinema die niet alleen een aangename beleving biedt, maar ook duurzaam omgaat met energieverbruik. Dit mooie project werd gerealiseerd dankzij Loxone Partner Q-Home.
Bioscoopautomatisatie stap voor stap uitgelegd
Stap 1: bioscoopgangers komen toe
Wanneer klanten toekomen dan kopen ze een ticketje aan de betaalautomaten. Wanneer veel bezoekers verwacht worden, dan worden er automatisch meerdere betaalautomaten ingeschakeld. Bij minder bezoekers worden enkele betaalautomaten terug uitgeschakeld. Bij betaling ontvangen de bezoekers hun ticket.
Stap 2: ticket scannen
Het scannen van de tickets is geïntegreerd in de Loxone oplossing. Van zodra een ticket gescand wordt voor toegang te krijgen tot de zalen, dan wordt dit doorgestuurd naar het systeem. Dit is ook gevisualiseerd in de Loxone App bij “plaatsen gescand”. Van zodra hier 1 staat en dus één persoon zijn ticketje gescand heeft, wordt de betreffende zaal automatisch voorbereid. pre-verwarmen of -koelen wordt uitgeschakeld en de verwarming of koeling worden geactiveerd. Verder past de verlichting zich aan met een aangepaste lichtstemming, hierbij worden de spots, alle lampen, de letterverlichting en de pendels achteraan de zaal aangepast. Wanneer geen ticketjes gescand worden voor een zaal, dan wordt deze na verloop van tijd automatisch uitgezet.
Vroeger diende een medewerker handmatig in elke zaal elke lamp in- en uit te schakelen, vandaag de dag wordt dit allemaal uit handen genomen.
Stap 3: film kijken
Tijdens het kijken van de film zorgt de zaal uit zichzelf voor alles. De juiste temperatuur wordt behouden en de lichten dimmen bij de start van de film.
Stap 4: einde film
De projectiekast geeft een signaal aan het Loxone systeem dat het klaar is met de film af te spelen, dat de aftiteling begonnen is en dat de outro gestart mag worden. Opnieuw reageert de zaal volautomatisch door de lampjes zachtjes aan te zetten, de muziek op te zetten, verlichting in te schakelen in de toiletten enz.
Stap 5: bioscoop gesloten
Wanneer de bioscoop volledig toe is, dan worden alle zalen afgesloten. De cabines worden uitgezet, de verlichting en verwarming of koeling schakelen uit.
Alles in één oogopslag
Info over het filmgebeuren
Voor de bioscoopeigenaar is alles heel erg vereenvoudigd. Nu is alle info centraal beschikbaar. Zo wordt de filmstatus per zaal bijgehouden alsook de leeftijdrating, de film, de director, het genre, de zaalstatus, het aantal beschikbare plaatsen en het aantal verkochte plaatsen. Zij gebruiken dit voor het dashboard voor de medewerkers, zodat zij ook alles eenvoudig kunnen bekijken. Achteraf worden deze statistieken gebruikt om te bekijken welke zaal en welke films het meest succesvol zijn, allemaal dankzij Loxone.
Energiemetingen
Alles wat aangestuurd wordt, wordt gemeten en wordt afhankelijk van die metingen aangestuurd. Per zaal ziet de eigenaar het verbruik. Heel handig is ook dat er per zaal kan gekeken worden hoeveel elke projectkast verbruikt, dit is bijna 3 kW. Dit wist de eigenaar vroeger niet, er was geen inzicht. Dit helpt hen om na te denken over de vervanging van bepaalde toestellen of om business cases te maken. Inzichten in energieverbruik worden dus mogelijk gemaakt door nauwkeurige meting van elke zaal, van verlichting tot projectoren. Dit zorgt voor een optimalisatie van het energiebeheer, waarbij overschotten efficiënt worden gebruikt om bijvoorbeeld HVAC-systemen in te schakelen. Dit is uiteraard ook allemaal mogelijk dankzij integratie van zonnepanelen.
Verlichting op maat
De zaalverlichting wordt automatisch aangepast op basis van filmvereisten en bezoekersaanwezigheid. Daarnaast zorgt de centrale sturing ervoor dat zowel binnen- als buitenverlichting zich aanpast aan de openingsuren. De verlichting past zich in Cityscoop aan volgens vier fases: “cinema open”, “film bezig”, “film gedaan” en “film outro”. Voor wie graag controle houdt, is het mogelijk de verlichting handmatig aan te sturen, dit kan parallel via de oude knoppen.
Klimaatbeheer voor comfort en efficiëntie
Het verwarmingssysteem werkt volgens de bezettingsgraad van de zalen, waarbij comfort altijd de prioriteit heeft. Een koppeling tussen Siemens Synco en Loxone zorgt voor een geïntegreerde sturing van het klimaat. Bovendien wordt ventilatie afgestemd op de activiteit van de projectoren om oververhitting te voorkomen.
Lifecycle-gebaseerde optimalisatie
Misschien wel het meest indrukwekkend is hoe Cityscoop de lifecycle van een filmbezoeker benut om voorspellingen te doen. Dit helpt bij het verhogen van het comfort en verlagen van het energieverbruik. Elk aspect van de cinema, van de verlichting tot het klimaat, wordt zo automatisch afgestemd op de behoeften van de bezoekers.
Het meest uitdagende in dit project was dat het om een bestaand gebouw gaat, een bestaande situatie. Alles moet parallel werken, ook de oude bedieningsknoppen. Het doel was en blijft om alles te automatiseren zodat heel de bioscoop zo autonoom mogelijk opereert met minimale inpassingen van het personeel.
Toekomstplannen
Momenteel wordt er nog niet heel veel ingezet op audio. Binnenkort zou daar verandering in komen door bv. wachtmuziek in de gangen. Verder zal de achterdeur geautomatiseerd worden met behulp van een NFC Code Touch en NFC Sleutelhangers. Zo wordt alles nog meer geoptimaliseerd voor het personeel.
Binnenkijken bij Cityscoop
Nu gratis aanvragen
Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!
Gratis projectaanvraag
Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.
Loxone Partner worden
Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.