Spotlight: slim appartement in West-Vlaanderen
In deze spotlight tonen we jullie graag een slim project gelegen in West-Vlaanderen, meer specifiek in het prachtige Lendelede. Hier is de overschakeling gemaakt van een standaard appartement naar een intelligent en volledig geautomatiseerd wooncomfort met Loxone. Het brein van de installatie, de Miniserver, zorgt voor de automatische aansturing van functionaliteiten zoals toegangscontrole, klimaatregeling, energie-optimalisatie, audio, lichtsturing en zoveel meer. Bovendien worden ook heel wat apparaten geïntegreerd die het leven van de bewoonster nog eenvoudiger en slimmer maken.
“DKR focust zich vooral op de automatisering van gebouwen en de integratie van diverse koelinstallaties. Elke keer kiezen we weer om gebruik te maken van Loxone voor de automatisering van onze projecten omdat het een open software is waardoor we ter plaatse dingen kunnen aanpassen op vraag van de klant. De Plug & Play opbouw van de Config maakt het programmeren voor installateurs zeer eenvoudig en gebruiksvriendelijk.”
Â
De transitie naar slim wonen
Toen Valerie dit appartement kocht wist ze meteen dat technologie naar de achtergrond moest verdwijnen, alles moest gewoon werken hoe en wanneer ze dat wil. Toen Loxone Partner Dries haar de totaaloplossing van Loxone aanbood, stond ze er eerst een beetje sceptisch tegenover. Een vrijblijvende rondleiding in de demowoning van Loxone bracht daar echter snel verandering in. Ze werd onmiddellijk overtuigd door de eenvoudige besturing en diversiteit aan functionaliteiten. Het slimme systeem van Loxone neemt namelijk de aansturing van het hele appartement over op vlak van technologie. De klare uitleg en goede begeleiding tijdens de planningsfase zorgde ervoor dat Valerie koos voor de eenvoud en het comfort van de totaaloplossing van Loxone. Huis- en gebouwautomatisering is namelijk bedoeld om jouw leven te vereenvoudigen op elke mogelijke manier. Dat is wat de bewoonster momenteel ervaart op verschillende vlakken. Het gevoel van thuiskomen blijft hetzelfde, het grote verschil is dat je er zelf minder voor moet doen. De slimme technologie van Loxone denkt immers in jouw plaats zodat jij je kan bezig houden met de dingen die er echt toe doen.
Voor veel mensen is de stap naar een geautomatiseerde woning nog steeds een struikelblok omdat ze niet volledig realiseren wat zo’n automatisatie exact inhoudt. Laat ons helpen om de transitie te vereenvoudigen van een standaard woning naar een intelligent en geautomatiseerd wooncomfort met Loxone. Het hoofddoel van de installatie is namelijk niet ontworpen om jouw leven volledig te veranderen, het is bedoeld om het te vereenvoudigen. De woning denkt en handelt uit zichzelf. Zelfs wanneer jij er niet bent, leeft het huis naar jouw wensen en voorkeuren. We bekijken nu enkele functionaliteiten die werden toegepast in het slimme appartement.
Lichtsturing
“Ik hoef nooit meer na te denken over het aan- of uitschakelen van mijn verlichting, mijn woning doet dat voor mij”, aldus Valerie. In elke ruimte bevindt zich een aanwezigheidsmelder die zorgt voor een automatische activatie bij beweging. Wanneer de bewoonster de kamer verlaat, weet de woning dat en schakelt deze automatisch de verlichting uit.
In het appartement vinden we de LED Spots, Plafondlampen en Pendellampen terug van Loxone. Al deze lichtpunten zijn zacht dimbaar en creëren mooie lichtstemmingen. Zo zet de verlichting zich automatisch in TV-modus bij het inschakelen van de televisie en dimt de verlichting naar een zeer laag dimpercentage tijdens de nacht.
Klimaatregeling
In dit appartement werd er een individuele ruimteregeling geïntegreerd. Dit wordt automatisch geregeld dankzij de temperatuur- en luchtvochtigheidssensoren die geïntegreerd zijn in de Touch drukknoppen van Loxone. Het Loxone Weerstation biedt bovendien accurate weergegevens van de exacte locatie op dat ogenblik. Elke ruimte kan apart verwarmd of gekoeld worden om overal de gewenste comforttemperatuur te bereiken. In de zomer wordt de zonwering automatisch gesloten wanneer het te warm wordt en de zon op de ramen staat, dit kan een temperatuurverschil van maar liefst 9°C opleveren. In de winter probeert de woning de ruimtes eerst op te warmen door de binnenvallende zonnestralen alvorens de verwarming in te schakelen.
Energie-efficiëntie
In een tijd waar de energieprijzen blijven stijgen zijn steeds meer mensen op zoek naar een manier om hun energiefactuur te doen dalen. De tijd van zoeken is voorbij! Bij Loxone staat het efficiënt gebruik van energie centraal in elk gebouw, met of zonder integratie van zonnepanelen. Van een optimaal gebruik van zelfopgewekte energie tot het automatisch uitschakelen van energievreters tot het beperken van de impact van het capaciteitstarief, geen enkele oplossing is zo allesomvattend als deze van Loxone. In dit project is een monitoring van elke verbruiker mogelijk via de Loxone App. Wanneer de zonnepanelen voldoende energie opwekken, wordt hier bv. automatisch de wasmachine opgestart zodat er geen elektriciteit verloren gaat. Loxone houdt uiteraard ook rekening met het piekverbruik.Â
Audio
Wanneer we de badkamer of het toilet betreden, worden we onmiddellijk verwelkomd door rustgevende muziek. Hiervoor wordt in dit appartement gebruik gemaakt van de ingebouwde luidsprekers van Loxone. Deze werden in vrijwel elke ruimte geïnstalleerd en spelen bv. ook het belsignaal af wanneer er iemand voor de deur staat.
Maak gebruik van de Audioserver om jouw geluidsinstallatie naar een volgend level te tillen. Het flexibele audiosysteem kan functioneren als muziekinstallatie, deurbel, inbraakalarm en alles wat jij wil!Â
Toegang & beveiliging
Hier werd gebruik gemaakt van de Loxone Intercom en de NFC Code Touch. Wanneer er aangebeld wordt, ontvangt Valerie onmiddellijk een melding op haar smartphone. Dankzij een elektrisch gestuurd slot, kan ze de deur vanop afstand openen. Heel handig wanneer familie voor de deur staat of wanneer ze een pakketje verwacht. De NFC Code Touch biedt hier de mogelijkheid om met een sleutelhanger of numerieke code de woning te betreden. Wanneer een code of sleutelhanger wordt gebruikt, weet de woning ook dat Valerie thuis is en wordt het alarm automatisch uitgeschakeld.
Bij het verlaten van de woning dient Valerie 3x te klikken op de Touch aan de deur om de woning in “huis verlaten”-modus te zetten. Verschillende stand-by apparaten worden dan van het net gehaald en wanneer er ergens nog muziek zou spelen, wordt deze ook automatisch uitgeschakeld. Uiteraard wordt de woning nu ook beveiligd tegen inbraak.
Naar de toekomst toe zou de bewoonster ook graag haar garage automatiseren. Dankzij de ontwikkeling van de Hörmann Air wordt de integratie van jouw poort, deur, kozijn of aandrijving nog eenvoudiger.
Enkele foto’s van het appartement
Nu gratis aanvragen
Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!