Zeg vaarwel tegen de oververhitting van jouw woning!
We kunnen het niet meer onder stoelen of banken stoppen: de oververhitting van de hedendaagse woningen is een feit! Door de strenge isolatienormen neigen onze woningen steeds meer naar BEN en passief-woningen. Heel leuk in de winter wanneer er geen stralende zon aanwezig is … Hoewel? De laatste tijd lezen we steeds vaker dat we onze ramen in januari al openen omdat de zon onze woningen nu al te snel opwarmt. Krantenartikels en verhalen op sociale media bewijzen dit fenomeen. En laat ons duidelijk zijn; dit zijn maar enkele voorbeelden die voorkomen tijdens de winterperiode. Wat zal dit geven in de zomer?
Zonwering als oplossing voor oververhitting!
In de hedendaagse woningen zien we vandaag de dag dat er vaak gekozen wordt voor spiegelend glas in plaats van zonwering. Echter kan dit hinder veroorzaken en enkele nadelen met zich teweegbrengen.
Om de oververhitting van de woningen tegen te gaan, hebben we vanzelfsprekend een middel nodig dat de zon effectief buiten houdt: de zonwering.
Hoe werkt het?
Zonwering zorgt ervoor dat de zon geblokkeerd wordt op momenten dat jouw ruimtes opwarmen door de binnenvallende zonnestralen. In een Loxone Smart Home stel je per ruimte een comforttemperatuur in, maar ook een maximale temperatuur. Stel dat jouw normale comforttemperatuur 21°C is en jouw maximale comforttemperatuur ingesteld staat op 23°C, dan zal jouw zonwering automatisch beginnen te werken wanneer de ruimte bijna 23°C warm wordt. Lees: alles gebeurt automatisch, ook als je niet thuis bent en de zon plots hevig begint te stralen op jouw ramen.
Hoe gaat het dan in zijn werk? Ten eerste zorgen een astroklok, een weerstation en weerservice ervoor dat het Loxone Smart Home steeds op de hoogte is van de weersomstandigheden buiten. Ten tweede bestaat er een slim samenspel met het binnenklimaat dat dankzij temperatuursensoren de exacte temperatuur meet in elke ruimte. Zo weet de woning onmiddellijk wanneer de ruimte de maximale comforttemperatuur bijna bereikt en de zonwering in actie mag schieten.
Resultaat: voorbij zijn de tijden dat je elke ochtend voor het werk het weerbericht dient te checken. Dus niet langer ’s ochtends de zonwering al naar beneden doen omdat de zon in de namiddag fel zal beginnen te schijnen. Nu zal jouw woning de zonwering automatisch aansturen wanneer de woning begint op te warmen.
Maar ook een oplossing voor een optimaal energie-management
Even tussendoor: dit is ook heel handig tijdens de wintermaanden. Daar waar andere spelers op de markt de zonwering sluiten wanneer de zon even komt piepen en straalt op de ramen, houden wij ook rekening met de binnentemperatuur. Vanaf deze jouw maximale comforttemperatuur nadert, dan pas zal de zonwering sluiten. Dit is zeer handig, want zo kan je ook nog eens opwarmen met de gratis zonnestralen in plaats van jouw verwarming. Scheelt een pak in energiekosten!
We maken het even concreet …
Ikzelf geef infosessies in onze demowoning in Nijlen, een appartement dat in 2013 gebouwd werd. We hebben voldaan aan de toen verplichte isolatienormen die momenteel strenger en strenger worden.
Onze infosessies zijn in de lente van 2017 officieel van start gegaan hoewel onze demowoning nog niet volledig op punt stond. Er ontbrak nl. nog één heel belangrijk ding: onze zonwering.
In de maand juni 2017 zullen enkelen van onze eindklanten de oververhitting van de woning zélf aan de levende lijve ondervonden hebben. Destijds gingen onze infosessies telkens in de namiddag door. Laat dat nu net het tijdstip zijn dat de zon volledig straalt op onze ramen in de woonkamer. Ik heb infosessies gegeven in een demowoning van + 30°C. Om het even concreet te maken: op woensdag 21 juni 2017 had onze leefruimte een kamertemperatuur van 32,9°C … Geen pretje om daarin een rondleiding van een uurtje te geven, laat staan effectief te wonen …
In september 2017 werd gelukkig onze zonwering geplaatst waardoor onze demowoning nooit meer te warm zal worden. Wij stellen zelf een maximale temperatuur in van 23°C. Vanaf de ruimtes te warm worden, sluit de zonwering automatisch om zo de woning op temperatuur te houden. Uiteraard zal tijdens de heetste dagen van het jaar de woning (waar geen actieve koeling aanwezig is) in zijn geheel ook opwarmen waardoor die 23°C geen realistische temperatuur blijft, maar thuiskomen in een woning van 25°C wanneer het buiten 35°C is, geeft toch een hele opluchting!
Het is ondertussen al duidelijk geworden dat zonwering een must is voor het tegenhouden van de zon. Voor zonwering wordt een onderscheid gemaakt tussen externe en interne zonwering. Voor ons is de externe zonwering het belangrijkste omdat deze ervoor zal zorgen dat de zon de woning niet kan binnendringen en deze beter geschikt is voor een elektrische aandrijving.
Er bestaan verschillende vormen van externe zonweringen, denk zo aan rolluiken, lamellen, luifels, zonnezeilen en zoveel meer. Voor elk wat wils dus!
Laat ons praten over jouw Smart Home!
Overtuigd? Laat ons dan praten over jouw Smart Home! Wij beantwoorden jouw vragen over het leven in een Loxone Smart Home en helpen je graag de perfecte Loxone Partner te vinden.