Wat is domotica?

Domotica koppelt alle technieken in een gebouw om bepaalde taken te automatiseren. Daarom wordt het ook weleens huisautomatisering genoemd.

De betekenis van domotica

We spreken van een domoticasysteem wanneer het om een geïntegreerde installatie gaat. Eén enkele slimme thermostaat is dus geen domotica. Pas wanneer diverse technieken centraal aangestuurd worden, geniet je van de voordelen van dit systeem. Bij een doorgedreven automatisatie spreken we van een smart home.

Een domoticasysteem bedient de verlichting, verwarming, zonwering, audio, ventilatie… op basis van diverse inputs. Deze inputs activeert u handmatig (via een drukknop, smartphone app of afstandsbediening) of automatisch (bv. op basis van de tijd, aanwezigheidsmelders, temperatuurschommelingen, enz.).

Deze oplossing laat u toe om functies te bundelen in ruimtes zoals de badkamer, keuken en slaapkamer. Bijvoorbeeld met één klik de verlichting dimmen, zonwering laten zakken en home cinema aanzetten.

Vanwaar komt de naam domotica?

Het woord domotica is een samentrekking van de Latijnse term ‘domus’ (huis) en ‘informatica’. Het duidt dus op een informaticasysteem voor woningen.

Hoe werkt domotica?

De werking van een domoticasysteem is gebaseerd op een domotica controller; de Loxone Miniserver. Dit toestel verbindt alle sensoren en actuatoren in een woning. Via software bepaalt u welke handelingen geactiveerd worden op basis van verschillende inputs, zoals een klik op een domotica schakelaar, de activatie van een toestel of het tijdstip van de dag.

Hieronder vindt u een vereenvoudigd voorbeeld:

Input

De aanwezigheidsmelder detecteert dat iemand de kamer binnenkomt.

Miniserver

“Ah, iemand betreedt de kamer. Ik zal de verlichting activeren”.

Output

De plafondlampen en staanlamp gaan automatisch aan.

Des te meer componenten je in het domoticasysteem integreert, des te meer mogelijkheden er zijn. Wat inspiratie nodig? Neem een kijkje naar meer dan 70 domotica voorbeelden

– Meer weten? –

Laten we het hebben over
uw Loxone project


Wij beantwoorden uw vragen over de mogelijkheden van de Loxone technologie – of het nu gaat om eengezinswoningen, restaurants, appartementen, kantoren of speciale toepassingen zoals brouwerijen. Contacteer ons vrijblijvend of neem een kijkje in ons magazine voor inspiratie.