Domotica in de zorg

Zorgdomotica biedt bewoners
meer comfort en veiligheid

Iedereen verdient een thuis waar hij/zij zich comfortabel en veilig voelt, ongeacht de leeftijd, mentale of fysieke toestand. Zorgdomotica maakt dit mogelijk.

Voor domotica in de zorg is Loxone een van de meest veelzijdige oplossingen. Onze smart homes geven bewoners hun zelfstandigheid terug en zorgen voor gemoedsrust bij familieleden en vrienden. Meer weten? Lees verder en ontdek hoe Loxone slimme zorgwoningen creëert.

 

Domotica voor zorgwoningen

Ouderen en mensen met een beperking krijgen te maken met allerlei uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan afnemende spierkracht, reuma, dementie, enz. Dat maakt het dagelijkse leven veel moeilijker. Gelukkig is er een oplossing: zorgdomotica. Domotica in de zorg verhoogt de bewoners hun mobiliteit en zelfstandigheid, zonder dat ze daarvoor een technologische kennis nodig hebben.

Mobiliteit
in de woning

De zorgdomotica van Loxone voorkomt valpartijen en verhoogt de mobiliteit van bewoners die slecht te been zijn.

Herwonnen
zelfstandigheid

De hoge mate van woonautomatisatie geeft bewoners hun zelfstandigheid terug en zorgt ervoor dat ze langer thuis kunnen wonen.

Geen technologische
kennis nodig

Smartphones en tablets zijn erg complex voor senioren en mensen met een mentale beperking. Daarom automatiseren we o.b.v. diverse sensoren.

Enkele zorgdomotica voorbeelden

Een Loxone smart home heeft alles in huis om het comfort en de veiligheid van ouderen te verhogen.

Houd een oogje in het zeil

Familieleden van de bewoners houden graag een oogje in het zeil. Maar ouderen hebben niet graag cameratoezicht in hun huis. Daarom kiest Loxone voor een passieve controle op basis van sensoren.

Stel bijvoorbeeld dat de bewoner – een bejaarde man – meestal voor 8u opstaat. Indien er om 9u nog geen beweging wordt gedetecteerd, klinkt er een melding dat hij binnen de vijf minuten op een willekeurige knop moet drukken, anders worden geselecteerde contactpersonen verwittigd.

Bescherming tegen brand en waterschade

Hulpbehoevende bewoners vergeten soms om elektrische toestellen uit te schakelen, zoals een strijkijzer of elektrische verwarming. Zorgdomotica schakelt die automatisch uit na verloop van tijd om brand te voorkomen. Gaat het toch mis, dan melden slimme rookmelders het brandgevaar.

Verder zijn er nog watersensoren om een overlopend bad, een lekkende leiding of een kapotte wasmachine te detecteren.

Akoestische en visuele boodschappen

Voor slechtziende bewoners zijn er akoestische boodschappen, bijvoorbeeld een text-to-speech boodschap om medicatie te nemen of wanneer de achterdeur nog openstaat.

Voor mensen met hoorproblemen zijn er visuele boodschappen, bijvoorbeeld knipperende verlichting wanneer de telefoon rinkelt.

Valpreventie

Een belangrijk onderdeel van domotica in de zorg is valpreventie. Door allerlei handelingen te automatiseren – waardoor er geen onnodige verplaatsingen naar drukknoppen zijn – voorkomen we valpartijen. Daarnaast zorgt gedimde nachtverlichting dat men niet struikelt in het donker wanneer men ’s nachts uit bed komt.

Via bewegingsmelders worden valpartijen snel gedetecteerd. Het domoticasysteem stuurt dan direct een melding naar contactpersonen, zoals familieleden of verzorgers.

Eenvoudige bediening

Geen enkele bediening is zo eenvoudig als een automatische bediening. Willen de bewoners toch zelf de touwtjes in handen nemen? Dan zijn er nog steeds drukknoppen tegen de muur. Dankzij onze drukknopstandaard worden alle kamers op dezelfde manier bediend.

Leefpatronen

Zorgdomotica kan ook leefpatronen in kaart brengen; zoals het aantal toiletbezoeken of slaapkameruren. Dit activiteitenpatroon is erg nuttig voor zorgverleners. Ze kunnen veranderingen oppikken en oplossingen bieden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorbeeld van domotica in de zorg

Loxone realiseerde samen met Carédo Comfortwonen en CuraeVitel zorgwoningen waar senioren op een veilige en comfortabele manier oud kunnen worden.

De Zaete” in Yerseke

Aan de rand van de Oosterschelde, Yerseke, bouwde Carédo Comfortwonen samen met CuraeVitel en Loxone 28 luxe appartementen voor actieve ouderen. Bewoners genieten van een hoog leefcomfort voor een zorgeloze oude dag, dankzij de vele zorgdomotica toepassingen.

“Stel dat “ouder worden” en “oud zijn” iets is waar niemand zich zorgen om maakt en stel dat je de regie houdt over je eigen leven. Je eigen leven tot aan de laatste dag. Dat je ondanks de beperkingen die je ondervindt bij het ouder worden in staat blijft de dingen te doen die het leven de moeite waard maken. Zouden we dan nog steeds over “ouder worden” en vergrijzing praten alsof het een probleem is?”
Paul Witteman

Bestuurder, CuraeVitel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zorgdomotica voorbeelden en toepassingen

Benieuwd hoe zorgdomotica wordt toegepast en wat de mogelijkheden zijn? Hieronder vindt u enkele voorbeelden:

Automatische
verlichting

De verlichting gaat aan wanneer iemand binnenkomt en uit als de kamer leeg is. Het resultaat: minder verplaatsingen (naar een schakelaar) en minder kans op valpartijen.

Individuele
ruimteregeling

Personen die stilzitten of aan een rolstoel gebonden zijn hebben het sneller koud. Dit probleem wordt opgelost dankzij de slimme klimaatregeling van Loxone. Die creëert de perfecte temperatuur in elke ruimte. 

Slimme
beveiliging

Rookmelders, watersensoren, video-intercom, bewegingsmelders, deurcontacten… de zorgdomotica van Loxone biedt een breed arsenaal aan beveiligingsoplossingen.

Slimme
toegangscontrole

Dankzij de camera van de Loxone Intercom ziet de bewoner wie er aanbelt. Het is zelfs mogelijk om een logboek bij te houden van alle personen die de woning betreden (familie, zorgpersoneel, enz.).

Paniek-
knop

Een populaire toepassing van domotica in de zorg is een paniekknop. Die stuurt een melding (bericht of telefoonoproep) naar vooraf geselecteerde contactpersonen.

Andere
functies

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van zorgdomotica functies die het leven van bewoners met een beperking vereenvoudigen. Er zijn nog honderden andere mogelijkheden. Bespreek ze met uw Loxone Partner.

Praktijkvoorbeeld voor mensen met een verstandelijke beperking

Lebenshilfe ondersteunt mensen met een mentale beperking. De organisatie verlicht de taken van het zorgpersoneel met een technische ondersteuning van de bewoners. Dat wordt via de oplossingen van Loxone op een eenvoudige manier gerealiseerd.

 

Dankzij de intelligente zorgdomotica van Loxone hebben we een betere ondersteuning voor bewoners en zorgverleners gecreëerd. De technologie vervult vele taken op de achtergrond. Met alle functies die Loxone aanbiedt, kunnen we de bewoners nog meer zekerheid geven. Dit is zeer belangrijk op momenten dat er geen toezichthouder in de woning aanwezig is. In geval van nood worden verzorgers automatisch op de hoogte gebracht.

Brigitte Swoboda

Bestuurslid, Lebenshilfe OÖ

– Meer weten? –

Maak kennis
met Loxone


Heeft u een zorgbehoefte en wilt u het comfort in uw woning verhogen? Kies voor Loxone. Onze slimme domotica-oplossing is perfect voor senioren en mensen met een fysieke of mentale beperking. Contacteer ons voor meer informatie. Gratis en vrijblijvend.