Termostat pre podlahové vykurovanie či radiátory v domácnosti: Ako ho nastaviť správne?

Michal Pažitný
13/12/2023 in Know How

Správne nastavenie termostatu pre podlahové vykurovanie alebo radiátory je mimoriadne dôležité, pretože zabezpečuje príjemnú teplotu v domácnosti a zároveň znižuje náklady. Ako ho však nastaviť správne? Pripravili sme pre vás niekoľko užitočných tipov, vďaka ktorým bude vo vašom dome vždy ideálna teplota či už ráno alebo večer.

Čo sa oplatí vedieť? 

Predtým, ako sa pozrieme na nastavenia termostatu, je potrebné zdôrazniť niekoľko dôležitých bodov: 

  • Teploty uvedené v tomto článku sú odporúčané a niektorí z vás môžu uprednostňovať teplejšie alebo chladnejšie vnútorné prostredie. Majte však na pamäti, že nastavením termostatu o jeden stupeň nižšie ušetríte v priemere 120 m³ plynu ročne.

 

  • Využívanie zvyškového tepla je energeticky efektívne. Namiesto toho, aby ste pred odchodom do práce alebo do postele znížili termostat, je lepšie znížiť jeho nastavenie o niečo skôr. Pomôže to udržať teplotu počas dlhšieho časového obdobia. Majte na pamäti, že minimálna teplota v dome by mala byť 12 °C, pretože nižšia teplota môže spôsobiť kondenzáciu, ktorá môže viesť k vzniku plesní. Táto minimálna teplota je vhodná len v prípade, že ste dlhodobo mimo domu.

Nastavenia termostatu
pre radiátory 

Nočná teplota: 16°C 

V noci sa odporúča nastaviť teplotu na 16 °C. Ak bývate v dobre izolovanom, novopostavenom dome, nebude sa rýchlo ochladzovať a je nepravdepodobné, že by sa v noci zapínal kotol ústredného kúrenia. Navyše, teplotný rozdiel oproti ránu je relatívne malý, čo umožňuje rýchle a energeticky efektívne vykurovanie. 

Ranná teplota: 21°C 

Aby vám bolo pri raňajkách príjemne teplo, odporúčame 30 minút pred tým, ako vstanete z postele, nastaviť komfortnú teplotu na približne 21 °C. Približne 15 minút pred odchodom môžete nastaviť vykurovanie na teplotu (16 °C). Takto sa vyhnete zbytočným nákladom a ráno si stále budete môcť vychutnať príjemnú teplotu. 

Denná teplota: 16°C 

Je pravdepodobné, že váš domov je počas dňa prázdny, takže nemá zmysel udržiavať teplotu 21 °C, preto ju znížte na 16 °C, aby ste ušetrili energiu. 

Pracujete z domu? Ak áno, teplota 19-20 °C je ideálna na zvýšenie produktivity. Navyše, toto mierne zníženie vedie k výraznej úspore nákladov na vykurovanie. 

Teplota na večer: 21°C 

Nastavte termostat tak, aby sa kotol ústredného kúrenia začala vyhrievať na 21 °C 30 minút pred vašim návratom domov. Toto teplo sa udržiava dlhší čas, čo vám umožní nastaviť termostat na nočný režim (16 °C) už 30 minút pred spaním. 

Teplota počas dlhšej dovolenky: 12°C 

Ak ste na dlhší čas mimo domu, napríklad na dovolenke, odporúčame nastaviť termostat na 12 °C. Zabránite tak kondenzácii v dome, ktorá sa môže vyskytnúť pri teplotách pod 10 °C, a eliminujete zbytočnú spotrebu energie. 

Nastavenie termostatu pre podlahové vykurovanie 

Nočná teplota: 18°C 

Pri regulácii podlahového vykurovania je dôležité, aby teplota nestúpala alebo neklesala príliš rýchlo. Podlahové vykurovanie je pomalý systém, ktorý potrebuje viac času na vykurovanie alebo chladenie miestnosti. Ako teda správne nastaviť podlahové vykurovanie? Odporúča sa obmedziť kolísanie teploty na maximálne 2 °C. V takomto prípade zvyčajne stačí 18 °C v noci. Tým sa zabezpečí príjemná teplota a zároveň nízke náklady na vykurovanie. 

Ranná teplota: 20°C 

Keďže podlahové vykurovanie je teplejšie ako radiátory, stačí teplota 20 °C. Termostat nastavte 2 hodiny pred tým, ako vstanete z postele, aby kotol alebo tepelné čerpadlo začali vykurovať včas. Dobrá izolácia podlahy dobre udržiava teplo a vykurovanie môžete vypnúť 30 minút pred odchodom. 

Denná teplota: 18°C 

Pri podlahovom vykurovaní je dôležité udržiavať konštantnú teplotu. Preto odporúčame nastaviť termostat na 20 °C počas dňa, aj keď pracujete doma. Takto si môžete užívať príjemnú teplotu a zároveň šetriť energiu. Približne 30 minút pred odchodom z domu alebo odchodom do postele znížte teplotu na 18 °C. Ušetríte tak náklady na vykurovanie bez toho, aby ste obetovali pohodlie. 

Večerná teplota: 20°C 

Ak počas dňa pracujete mimo domu, odporúča sa nastaviť termostat pre podlahové vykurovanie na príjemnú teplotu 20 °C približne 1,5 hodiny pred návratom domov. Približne hodinu pred spaním potom môžete prepnúť na nočnú teplotu. Týmto spôsobom si môžete vytvoriť efektívny a pohodlný plán vykurovania vášho domova. 

Teplota počas dlhšej dovolenky: 12°C 

Počas dlhšej neprítomnosti stačí nastaviť termostat pre podlahové vykurovanie na 12 °C. Majte však na pamäti, že po návrate domov môže chvíľu trvať, kým sa dom opäť zohreje. 

Inteligentný termostat s Loxone

Loxone ponúka riešenie pre ľudí, ktorí nemajú chuť neustále s termostatom manipulovať. Vďaka Loxone Miniserveru získate inteligentnú reguláciu teploty, ktorá zabezpečí, že všetky technológie – vrátane kotla, tepelného čerpadla, radiátorov a podlahového vykurovania – budú vo vašej domácnosti harmonicky spolupracovať.

Nechajte sa inšpirovať pokročilými funkciami klimatizácie: 

Regulácia podlahového vykurovania cez aplikáciu Loxone
N
Radiátor sa dynamicky prispôsobuje vnútornej klíme a vonkajšej teplote, aby rýchlo dosiahol požadovanú komfortnú teplotu.
N

V inteligentnom dome Loxone je možné regulovať teplotu v každej miestnosti individuálne. Neustále sa meria v každej miestnosti, takže vykurovanie alebo chladenie môže prebiehať rýchlejšie ako v domácnostiach s jedným alebo dvoma termostatmi.

N

Systém obsahuje vlastnosti inteligentnej regulácie teploty, ktorá sa sama naučí, ako optimálne ovládať kúrenie. Výsledkom je automatická úspora energie bez straty komfortu.

N

Nie je to len kotol alebo tepelné čerpadlo, ktoré je zodpovedné za vykurovanie vášho domova. Rovnako sa o to postará inteligentné tienenie, ktoré miestnosť dokáže vyhriať pomocou slnečných lúčov. 

N
Po návrate z dovolenky môžete vykurovanie diaľkovo zapnúť a vrátiť sa do útulného a teplého domova. 

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách