Novinky: Loxone Config & App 15.1

Lucia Pavkova
05/08/2024 in Technológie

Letné horúčavy a prehriate interiéry, ktoré sa už nedajú vydržať? Nie s Loxone! Zamerali sme sa na inteligentné chladenie miestností. Výsledkom je výrazný posun v riadení klimatizácií. Tieto novinky a mnoho ďalších inovácií prináša nový Loxone Config a aplikácia Loxone vo verzii 15. 1 – ako vždy zdarma.

Update z 22. 8. 2024: Verzia 15.1.8.20

Aktualizácia na verziu 15.1.8.20 je teraz k dispozícii a opravuje drobné chyby v release verzii (viď changelog).

Ponorte sa do najnovšej verzie softvéru a získajte všetky novinky z prvej ruky.

Perfektná vnútorná klíma vďaka umelej skutočnej inteligencii

Pojem umelá inteligencia je všadeprítomný. Systém riadenia vnútornej klímy s Loxone disponuje inteligenciou už roky – skutočnou inteligenciou. Dáta zo senzorov, o počasí a ďalšie hodnoty spracováva Miniserver. Na základe zložitých výpočtov potom robí presne tie rozhodnutia, ktoré zaisťujú dokonalú vnútornú klímu. Miniserver sa neustále učí a podľa toho optimalizuje – bez toho, aby dáta o vašej budove niekam posielal.

Funkčný blok Klimatizácia:
Komfort a energetická účinnosť na maxime

Od minulého roka ponúkame produkt AC Control Air pre bezproblémovú, bleskovú integráciu klimatizácií do systému automatizácie budov. Verzia 15.1 vám prináša rad nových funkcií bloku Klimatizácia, ktorý výrazne zlepší komfort a energetickú účinnosť systému klimatizácie.

Ako na inteligentnú klimatizáciu do troch minút

To je AC Control Air

AC Control Air
  • Kompatibilný s poprednými výrobcami (Gree, Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy Industries, Daikin, Fujitsu, Sinclair, Toshiba)
  • Skrytá Plug & Play inštalácia do klimatizačnej jednotky hotová do troch minút
  • Jednoduché a intuitívne ovládanie klimatizácie v aplikácii – aj na diaľku
  • Vykurovanie a chladenie podľa potreby
  • Nákladovo efektívne vykurovanie a chladenie vďaka integrácii fotovoltiky a/alebo Optimalizátoru spotových cien

Exkluzívne pre Loxone Partnerov: Pomôžte svojim zákazníkom zachovať v lete chladnú hlavu a využite našu špeciálnu augustovú akciu na AC Control Air. Všetky informácie nájdete v Partner Portali.

Kombinácia Klimatizácie a Inteligentnej regulácie izbovej teploty – pre vyšší komfort a energetickú účinnosť

Od tejto chvíle môže byť klimatizácia prepojená s blokom Inteligentnej regulácie izbovej teploty. Vďaka tomu sa stane neoddeliteľnou súčasťou automatizovaného systému HVAC.

Funkčný blok Inteligentná regulácia izbovej teploty

Tichý komfort, účinná ochrana proti prehriatiu

Náš koncept riadenia pomocou režimov Eco a Komfort poznáte z riadenia vykurovania. Teraz sme ho aplikovali aj na systém klimatizácie.

Režim Eco a Režim Komfort pri riadení klimatizácie
Režim Eco
Ak je v režime Eco prekročená nastavená teplota, blok sa zapne. Cieľová teplota je Eco teplota-hysterézia. Akonáhle dosiahneme túto teplotu klimatizácia sa vypína. Režim Eco sa môže aktivovať napríklad v čase, keď v budove nikto nie je.

Režim Comfort

V režime Comfort udržuje požadovanú komfortnú teplotu. Pokiaľ je prekročená komfortná teplota, automaticky sa začne chladiť. Akonáhle je dosiahnutá požadovaná teplota, klimatizácia sa prepne do chodu v nízkej úrovni, aby stupne udržiavala a zároveň nerušila hlukom. Režim Komfort je určený napríklad na chvíle, keď sa niekto nachádza v budove.

Tichý režim:

Vďaka novej možnosti Tichého režimu beží klimatizácia naďalej na pozadí v tichom chode. To je ideálne napríklad počas spánku alebo prezentácie v konferenčnej miestnosti.

Východzie hodnoty v Configu

Východzie hodnoty:

V najnovšej verzii Loxone Configu je možné nastaviť východiskové hodnoty pre rýchlosť ventilátora, prietok vzduchu a cieľovú teplotu. Táto funkcia umožňuje napríklad definovať štandardy v hotelovej izbe. Personál sa tak nemusí starať o to, v akom nastavení hosť izbu nechal. V prípade potreby je možné tiež použiť hodnoty zaznamenané pri poslednom vypnutí klimatizácie.

Nový funkčný blok:
Centrálne ovládanie klimatizácií

Vonkajšia teplota systému klimatizácie môže vonkajšia jednotka buď kúriť, alebo chladiť, ale nie oboje súčasne. Všetky vnútorné jednotky preto musia byť prevádzkované v rovnakom režime. Blog Ovládanie vykurovania a chladenia klimatizácie zaznamenáva požiadavky pripojených izbových regulátorov na chladenie a vykurovanie a zaisťuje tak inteligentné a efektívne riadenie klimatizácie.

Inteligentná regulácia izbovej teploty graf

Uloženie energie v miestnosti:
Vykurovanie/chladenie z prebytkov

Aby bolo možné čo najefektívnejšie využívať lacnú energiu na chladenie alebo vykurovanie, je možné teraz miestnosť „podchladiť“ alebo „prekúriť“. Táto funkcia je vynikajúca napríklad v kombinácii s Energetickým managerom na optimalizáciu vlastnej spotreby fotovoltického systému alebo s Optimalizátorom spotových cien.

Nové: Inteligentná predpoveď počasia

Počasie je jedným z najdôležitejších faktorov pre inteligentné riadenie HVAC. Miniserver môže vo svojich výpočtoch zohľadňovať údaje o počasí pre nasledujúcich 48 hodín a podľa toho rozhodnúť o vykurovaní alebo chladení.

Graf

Nová vizualizácia:
Ovládanie klímy sa mení na Ovládanie vykurovania a chladenia

Pre väčšiu prehľadnosť sme Ovládanie klímy premenovali na Ovládanie vykurovania a chladenia. Aby sme užívateľom pomohli lepšie porozumieť správaniu Ovládanie vykurovania a chladenia a Ovládanie klimatizácií, upravili sme vizualizáciu v aplikácii.

Ovládanie klimatizácii s vizualizáciou v aplikácii Loxone

Nové:

  • Vizualizácia požiadaviek na vykurovanie alebo chladenie
  • Vizualizácia teplotných limitov pre automatické prepínanie medzi režimom vykurovania a chladenia

Nový parameter:
Nastavenie jednej komfortnej teploty

Odporúčame nastaviť vlastné komfortné teploty na vykurovanie a chladenie. V niektorých prípadoch – napríklad v hotelovej izbe – má však zmysel zadať iba jednu komfortnú teplotu, čo uľahčuje obsluhu koncovému užívateľovi.

Nabíjanie elektroauta pomocou Loxone Wallboxu

Fakturácia wallboxov:
OCPP (Open Charge Point Protocol)
– Beta

OCPP sa etablovalo ako štandard vo fakturácii dobíjacích staníc pre elektromobily. Prepája wallboxy a ich účtovacie systémy medzi sebou. Vďaka tomu je používanie a správa nabíjacích staníc jednoduchšia a flexibilnejšia.

Loxone Wallbox je teraz kompatibilný s OCPP (1.6 a 2.0.1) a v spojení s NFC Code Touch podporuje všetky bežné nabíjacie karty RFID, ako napríklad Shell Recharge, Allego alebo Smatrics. To isté platí pre ostatné wallboxy, ktoré je možné integrovať do Loxone.

Loxone teraz umožňuje aj ďalšie funkcie, ako je účasť v nabíjacích sieťach alebo účtovanie pri nabíjaní služobného vozidla doma.

OCPP

NFC, RFID a ďalšie

NFC Code Touch:
Inteligentné čítanie dobíjacích kariet

NFC Code Touch

NFC Code Touch je ideálnym prostredníkom medzi wallboxom a fakturačným systémom. Spoľahlivo a bezpečne číta rad bežných kariet RFID. A nielen to. Pomocou NFC Code Touch môžete napríklad riadiť aj prístup do nabíjacej miestnosti.

  • Jednoduchá digitálna autorizácia namiesto kľúčov
  • Elegantný dizajn
  • Maximálna bezpečnosť
  • Bezproblémová integrácia do Loxone Wallboxu

Vylepšená Schéma systému

Pomocou Schémy systému je možné v aplikácii Loxone vizualizovať celé systémy, pôdorysy a ďalšie. Vo verzii 15.1 sme do funkčného bloku pridali užitočné funkcie:

  • Individuálne textové pole
  • Prispôsobiteľné textové prefixy
  • Priame akcie bez prepínania do funkčných blokov
  • Prehľadný dizajn vďaka pevným veľkostiam, mriežkam a funkcii prichytenia

Nový funkčný blok:
Výpočet rosného bodu

Nový funkčný blok: Výpočet rosného bodu

Vyvinuli sme nový funkčný blok, aby ste čo najjednoduchšie vypočítali rosný bod napríklad pre minimálnu výstupnú teplotu chladenia. Hodnota rosného bodu pomáha zabrániť rastu plesní a poškodeniu vlhkosťou.

Nové: Binárny kóder &
a Validátor hodnôt

Nový funkčný blok: Binárny kóder

Funkčný blok: Binárny kóder

Kóduje digitálne stavy do analógovej hodnoty. To umožňuje komunikáciu so zariadeniami tretích strán, ktoré môžu komunikovať iba prostredníctvom binárnych hodnôt.

Nový funkčný blok: Validátor hodnôt

Funkčný blok: Validátor hodnôt

Overí analógovú hodnotu. To je praktické napríklad pri meraní teploty v potrubí bazéna: Nameraná teplota platí, keď je čerpadlo v chode – ale nie, keď v potrubí stojí voda.

Optimalizátor spotových cien:
Zohľadnenie vysokého a nízkeho tarifu

Blok Optimalizátor spotových cien má teraz dva nové vstupné parametre, ktoré je možné použiť v internom vzorci. Parametre sú na bloku a je možné na ne pripojiť ľubovoľnú logiku. V internom vzorci ďalej pribudla možnosť počítať s minútami od polnoci. Kombináciou týchto parametrov je tak teraz možné v bloku zohľadniť nízke a vysoké tarify.

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách