Klimatizácia v komerčných budovách je často rozladený orchester

Lucia Pavkova
24/09/2024 in Know How

Kancelária, hotelová izba alebo predajňa bez chladenia… V horúcich obdobiach len ťažko predstaviteľná vec ako pre zamestnancov, tak návštevníkov. Klimatizácia zároveň platí za veľkého žrúta energie a na pleciach správcov komerčných budov a facility manažérov často leží povinnosť dbať na efektivitu chladenia. Do toho vstupuje tlak na udržateľnosť, rôzne potreby a vyťaženie miestností, vlastná výroba energie, spotové ceny… a najmä ľudský faktor. Aké sú výzvy chladenia budov a dá sa im efektívne čeliť?

Komerčné budovy môžu mať pokojne najnovšie klimatizačné jednotky, ale napriek tomu sa očakávané úspory nedostavujú. Prečo? Problém nie je v tom, že by nevedeli chladiť – môže za to ich ovládanie.

Stačí sa pozrieť na budovy „ovešané“ vonkajšími jednotkami klimatizácie, ktoré sú samostatné, nie multisplitové. Budova má na poschodí niekoľko zariadení, ku každému nejaký ovládač (či už nástenný alebo „do ruky“), avšak toto samostatné ovládanie vedie k neefektívnej prevádzke. Často sú ovládače umiestnené vedľa seba na jednom mieste, takže nemôžu reflektovať teplotu v miestnosti, ktorú riadia. O tom, že by brali do úvahy využitie danej miestnosti je možné iba tak snívať. Keď treba niečo zmeniť, je potrebné rovnaký úkon vykonať niekoľkokrát na každej krabičke. Systém skrátka nemožno centrálne ovládať a optimalizovať a náklady rapídne rastú.

Spoliehať sa na ľudský faktor je zradné

Decentralizované ovládanie vedie nielen k tomu, že správca nemôže prevádzku a teploty klimatizácií ľahko kontrolovať. Zároveň užívateľom nemôže obmedziť nastaviteľné maximá a minimá. Potom dochádza k situáciám, keď niekto nechá bežať jednotku na 16 stupňov, do toho potom otvorí okno… Keby to videl facility manager, chytal by sa za hlavu.

Klimatizačná jednotka (ilustračný obrázok)

Ale on to nevidí. Vyriešiť to môže nadväznosť chladenia na otvorenie okna – keď sa tak stane, klimatizácia sa vypne „natvrdo“ cez stýkač. To však zariadenie vôbec nerobí dobre a kráti jeho životnosť.

Rovnakú neefektivitu spôsobuje nulová nadväznosť na prítomnosť osôb v izbe. Väčšinou sa každý stará o to, aby si urobil v kancelárii chládok, ale na vypnutie pri odchode sa zabudne ľahko.

Ďalšou bežnou bolesťou ovládania chladenia v komerčných budovách je, že sa bije s ďalšími systémami – vykurovaním, vzduchovou clonou… Len ťažko sa ustráži, aby technológie nebežali súbežne, hoci je to neúsporné a nezmyselné.

Žena stojaca pri okne užívajúca si výhľad a príjemnú teplotu v miestnosti.

Zbytočne nadhodnotený rezervovaný príkon

Predstavte si slnečný deň v hotelovom rezorte. Hostia sa príjemne naobedujú a spravidla sa idú na hodinku zašiť do chládku na izbu, napríklad si zdriemnuť. Počas dopoludnia sa izba slnkom celkom vykúrila, preto zapnú klimatizáciu. Nárazový odber elektriny objektu je v tej chvíli veľmi vysoký. Aby nedošlo k preťaženiu a hotel dokázal tieto špičky vykryť, musí veľmi nadhodnocovať rezervovaný príkon spoplatnený paušálom.

Samostatnou kapitolou sú potom rôzne ovládacie krabičky. Často neprehľadné a pustiť k nim bežného užívateľa, lámal by si s tým hlavu, prípadne rozladil chod klimatizácie.

Typickým príkladom je väčšia otvorená predajňa s viacerými jednotkami klimatizácie. Niekde v jej rohu nájdete skladačku niekoľkých displejov, každý je potrebné nastaviť úplne rovnako, ale personál to musí zdĺhavo robiť zvlášť. A prečo vlastne platiť za viacero ovládacích panelov, keď ovládam teplotu v jednej miestnosti? A prečo je krabička umiestnená v menšej miestnosti vedľa, kde meria teplotu, hoci potrebuje poznať reálnu teplotu na predajni? Samé otázky.

Zástup neprehľadných ovládacích krabičiek dnes nie je potrebný, rovnako ako štelovanie každého zvlášť.

Kľúč k efektivite a komfortu: Inteligentná klimatizácia

Tieto a mnohé ďalšie problémy vyplývajúce z prevádzky dokážu vyriešiť inteligentné systémy riadenia. Netreba si pod pojmom „inteligentná budova“ predstavovať stavby z budúcnosti. Môže to byť novostavba, ale aj 30-ročné kancelárie alebo mestský úrad v starej zástavbe. Inteligentná budova skrátka len moderne riadi existujúce technológie – vrátane systémov aktívneho chladenia, čím eliminuje prevádzkové problémy. Zabezpečí lepšie hospodárenie s energiou a uľaví rozpočtu.

Facility manager či správca budovy musí  ustrážiť množstvo procesov vrátane energeticky náročného chladenia

Toto sú funkcie a výhody, ktoré dokáže priniesť len nevýznamný zásah do existujúceho systému klimatizácie. Ocenia ich predovšetkým prevádzkovatelia, správcovia a facility manažéri:

  • Centrálna vizualizácia a ovládanie všetkých jednotiek v jednej mobilnej či desktopovej aplikácii (real-time monitoring).
  • Obmedzenie maximálnej a minimálnej nastaviteľnej teploty užívateľom. Namiesto 16 až 28 stupňov budú môcť zvoliť napríklad iba na škále 21 až 24.
  • Štandardné vypnutie chladenia, keď je okno otvorené dlhšie ako napríklad päť minút – vďaka prepojeniu s okenným senzorom. Vyvetrať áno, plytvať nie.
  • Dlhšia neprítomnosť v miestnosti chladenie vypne.
  • Jeden nástenný panel (tablet) pre ovládanie viacerých klimatizačných jednotiek, napriek tomu nie sú multisplitové. Zástup krabičiek nie je potrebný.
  • Chod klimatizácie reaguje na zapnutie kúrenia alebo vzduchovú clonu.
  • Funkcia záťažového managera reguluje výkony a nárazy, a teda nie je potrebné obrovské trafo a nadhodnotený paušál rezervovaného príkonu. Namiesto toho sa automaticky dočasne odpoja v danú chvíľu nepotrebné odbery ako napríklad nabíjanie z wallboxu alebo ohrev vody v tankoch.
  • Varovanie do aplikácie, pokiaľ nie je možné dosiahnuť požadovanú teplotu, čo značia napríklad otvorené dvere na chodbu. Správca presne vie, kam ísť dvere zavrieť (a koho upozorniť).
  • Napojenie na elektrické predokenné žalúzie ušetria ešte viac nákladov – pokiaľ je to možné, systém uprednostní pasívne chladenie pred aktívnym a spustí tieniacu techniku. Klimatizácia sa sama spustí až vo chvíli, kedy žalúzie či rolety nestačia.
  • Predikcia zabráni spusteniu chladenia vo chvíli, kedy sa očakáva príjemné počasie.
  • Vďaka prepojeniu s FVE či SPOTom systém dokáže predchladzovať miestnosti vo výhodných časoch.
  • Samozrejmosťou je okamžité vypnutie všetkých jednotiek pri detekcii požiaru, čo už je legislatívnou požiadavkou.
  • V aplikácii je možné nastaviť servisné intervaly a nechať si posielať notifikácie o blížiacej sa potrebe údržby.
  • Hlásenie chybových stavov.
  • Nadväznosť spúšťania klimatizácie na kalendár vrátane sviatkov a dovoleniek.
  • Možnosť prepojenia ovládania a dát z viacerých lokalít do jednotnej aplikácie.

Ako je to v praxi?

V praxi sa tieto myšlienky často stretávajú s obmedzeniami na strane ovládania dodávaného výrobcami, napriek tomu nie sú nereálne. Moderné klimatizačné jednotky obvykle disponujú otvorenými rozhraniami, čo umožňuje ich riadenie prostredníctvom nadradeného systému.

AC Control Air

Existujú dve možnosti, ako túto integráciu realizovať. Prvá je vývoj vlastného riešenia, ktoré je však drahé, zložité na údržbu a ťažko rozšíriteľné. Druhou možnosťou je použitie univerzálneho systému, ako je napríklad Loxone. Tento systém ponúka hotové softvérové ​​riešenie s pravidelnými aktualizáciami, čo zaisťuje minimálne náklady na sprevádzkovanie a údržbu.

Loxone navyše umožňuje prepojenie všetkých technológií v budove do jednej aplikácie a viacúčelové využitie senzorov (pre automatizáciu osvetlenia, alarmu alebo práve chladenia na základe prítomnosti). Integruje ako multisplitové systémy vrátane riadenia zón pomocou Modbusu, tak aj samostatné klimatizačné jednotky prostredníctvom AC Control Air.

Spokojní užívatelia,
jednoduchšie získanie
certifikácií udržateľnosti

Nebudú užívateľom vadiť spomínané obmedzenia? Možno zo začiatku, z trucu, ale po pár dňoch pochopia, že nechať chladenie na automatizáciu sa oplatí. Na pracovisku či v izbe budú mať príjemnú teplotu bez nárazov. A pokiaľ si budú chcieť teplotu predsa len zmeniť, bude to oveľa jednoduchšie ako ladiť programy na zložitých krabičkách a ovládačoch.

Zaobchádzanie s energiami v budove je v neposlednom rade aj kľúčovým hodnotiacim kritériom pre získanie certifikácií o udržateľnosti, ako sú LEED A BREEAM. Vašu efektivitu môžete komisii ľahko doložiť a získať plusové body.

Klimatizáciu integrovanú do systému môže oprávnená osoba ovládať a monitorovať pomocou aplikácie Loxone.
Facility manager má (nielen) systém vykurovania pod kontrolou vo svojom pracovnom laptope.

Inteligentná klimatizácia skrátka predstavuje kľúčový prvok pre efektívnu správu komerčných budov. Systém Loxone ponúka moderný prístup k riadeniu teploty, ktorý zaisťuje optimálne podmienky pre užívateľov a prispieva k energetickej udržateľnosti budov. Pri správnom nasadení prináša nielen úspory, ale aj vyšší komfort a plnenie prísnych environmentálnych požiadaviek.

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách