7+1 tip: Ako správne naplánovať elektroinštaláciu?

Michal Pažitný
04/06/2024 in Know How
Projekt elektroinštalácie rodinného domu je dnes oveľa náročnejší, než keď domy stavali naši rodičia či starí rodičia. Je potrebné dôkladne plánovať dopredu, viac premýšľať, aké požiadavky od domu máme a pravdepodobne budeme mať v budúcnosti. Na čo si dať pri návrhu pozor a čo nepodceniť?

„Sem a sem zásuvku, tu bude luster, dve žiarovky do chodby…“

V minulosti sa elektroinštalácia týkala len svetiel a zásuviek. Čo iné tiež riešiť.
V modernej dobe plánujeme domy s viacerými technológiami. Elektrické žalúzie, audiosystémy, klimatizácia… Rozličné možnosti zároveň potrebujú viac káblov a elektroinštalácia je komplikovanejšia. Tým však rastie aj cena elektroinštalácie.
Akonáhle sú káble ukryté pod omietkou, budúce zásahy sekaním do stien prakticky neprichádzajú do úvahy, pokiaľ sa nerozhodnete pre rozsiahlu rekonštrukciu.
Klasická elektroinštalácia zásuviek
Prinášame niekoľko tipov, na čo treba myslieť pri navrhovaní elektroinštalácie, aby váš vysnívaný moderný dom nedostal elektroinštaláciu vhodnú pre minulé storočie.

1) Audio ako pevná súčasť domácej pohody

Kvalitné ozvučenie domácnosti dávno nie je len pre audiofilov, hudba na pozadí v každej miestnosti sa stala bežnou súčasťou dnešných domov. Už nie je otázkou, či audio bude alebo nie, ale skôr, aké pohodlné bude, čo bude vedieť a ako zapadne do interiéru. Pokiaľ s audiosystémom počítate od začiatku, ľahko ho zapracujete do projektu elektroinštalácie a zvolíte napríklad populárny variant zapustených reproduktorov do stropu. Nemusíte potom vymýšľať, kam reproduktory postaviť, ťahať k nim káble a utierať z nich prach.
Reproduktory Quadral
Je váš rozpočet momentálne obmedzený a audio musí počkať? Neznamená to, že sa musíte zbaviť možnosti si tzv. multiroom dopriať v budúcnosti. Len dôkladne zvážte, v akých izbách dáva ozvučenie zmysel, ich veľkosť a podľa toho pripravte káble, ktoré, až príde čas, jednoducho vyvediete do príložného boxu s reproduktormi. V izbe do 15 m² postačí jeden stropný reproduktor, do 20 m² môžete pridať aj druhý. Miestnosť o 20–40 m² bude dva reproduktory potrebovať určite a nad 40 m² urobte prípravu na štyri kusy.
A nezabudnite v rozvádzači nechať miesto na zosilňovač! (Dnes naozaj nepotrebujete obrovské a energeticky náročné skrine – RACKy – na zosilňovače. Existujú aj oveľa kompaktnejšie riešenia bez kompromisov v kvalite zvuku, napr. Audioserver.)

2) Klimatizácia: Hneď alebo až potom?

Letné teploty v poslednom čase dosahujú rekordy a klimatizácia sa stáva bežnou súčasťou nových domov kvôli neznesiteľným horúčavám. Buď môžete od začiatku zabudovať do domu systém ventilácie a klimatizácie, alebo použiť klasické jednotky aktívneho chladenia namontované na stene.
Tie samozrejme môžete zaobstarať aj dodatočne, s touto možnosťou však radšej počítajte dopredu už pri projekte elektroinštalácie. V opačnom prípade budete musieť v stene vyrezať pomerne širokú drážku nielen pre kábel, ale aj pre plastovú rúru na odvod kondenzátu. Prípadne ju môžete skryť do lišty, ale vo vašom rafinovanom interiéri bude pôsobiť ako päsť na oko.

 

 

Tip: Ku klimatizácii si môžete zaobstarať malú krabičku AC Control Air. Diskrétne sa schová priamo do jednotky a dodá chladeniu inteligentné funkcie vrátane prepojenia s ďalšími technológiami v domácnosti.
Zariadenie AC Control Air

3) Kábel na záhradu je must-have

Príprava kábla a rozvodnej skrine v záhrade bude počas samotnej výstavby určite príjemnejšia ako neskoršie rozkopávanie vašej pestovanej záhrady a premiestňovanie trpaslíkov z ich obľúbeného miesta. Koniec koncov, nikdy neviete, kedy budete chcieť elektricky ovládanú pergolu, vonkajšie ozvučenie alebo nové zdroje osvetlenia.
Polievanie trávnika na záhrade ostrekovačom
Je lepšie a jednoduchšie natiahnuť kábel a potom ho nepoužiť, ako sa pripraviť o budúce možnosti a želania. Projekt elektroinštalácie okolo domu sa bude hodiť aj pre bazénovú technológiu alebo automatické zavlažovanie.

4) Ako na elektroinštaláciu pre tienenie

Pri stavbe býva rozpočet napnutý a majitelia domov tak niekedy odkladajú obstaranie elektrických žalúzií či roliet na neskôr. To je v poriadku, ale pretiahnutie káblov k oknám je jedna z hlavných vecí, na čo nezabudnúť pri elektroinštalácii. Budete ich potrebovať pre pohony tieniacej techniky aj integračné moduly.
Ukážka automatického tienenia
Tip: Keď elektrické tienenie, tak inteligentné. Zdĺhavé držanie tlačidla so šípkou je minulosťou, moderné tienenie sa riadi hlavne automaticky na základe polohy slnka, vnútornej teploty, poveternostných podmienok a v koordinácii s aktívnym chladením (klimatizáciou).

5) Nabíjačka pre elektromobil? Radšej sa pripravte

Pri wallboxe si možno myslíte, že ho určite nepotrebujete. Výhľad je však jasný – Green Deal bude čoraz viac tlačiť na prechod na prechod k elektromobilite. A či už bude zákaz predaja platiť od roku 2035 alebo o niečo neskôr, raz spaľovacím motorom v Európe určite odzvoní. Pokiaľ teraz máte nové auto, je možné, že si nabudúce kúpite elektrické. Trh vás k tomu donúti.
Nabíjané auto pomocou Loxone Wallboxu
Preto v súčasnosti nemá zmysel vynechávať nabíjačku v novostavbe. Jej obstaranie podporia dotácie. Prípadne sa aspoň pozerajte dopredu tým, že pre wallbox urobíte prípravu kábla a samotné zariadenie si zaobstaráte, až (a ak) bude potrebné. Pokiaľ počítate aj s fotovoltaikou, môžete napríklad múdro využívať prebytky solárnej energie pre lacné nabíjanie. S tým súvisí aj ďalší bod…
Viac nabíjačiek v jednom objekte

6) Navrhujte elektro tak, aby ste mali z FVE maximum

Prakticky každý, kto dnes stavia, sa minimálne zaoberá myšlienkou zaobstarať si fotovoltický systém. Slovensko zažíva v posledných rokoch boom v oblasti domácej fotovoltiky, ľudia si od nej sľubujú úspory a nižšiu závislosť od distribučnej siete v dôsledku rastúcich cien energií.
Pokiaľ ste sa pre fotovoltaiku nakoniec rozhodli, jej potenciál úspor a rýchlosť návratnosti investície určí systém pre riadenie energie – energetický management. Inteligentný systém umožní optimálne nakladať s prebytkami (pre nabíjanie wallboxov, ohrev úžitkovej vody a pod.), efektívne prepínať technológie v dome a bude vašou bránou na spotový trh cien, ak by ste chceli využiť dynamické tarify. Inými slovami – pre vaše úspory nie je rozhodujúci panel na streche, ale riadenie vyrobenej energie.
Střešní FVE
Návratnosť investície do FVE je významný faktor pri jej obstaraní
Tip: Pre dokonalú symbiózu vášho domu, FVE aj wallboxu využite jednotku Loxone Miniserver umiestnenú do rozvádzača. Jej energetický management v niektorých projektoch šetrí až desiatky percent prevádzkových nákladov. Zadarmo k nemu získate aj mobilnú aplikáciu s vizualizáciou tokov energií vo vašom dome a možnosť nastavovať priority napájania a pod.

7) V rozvádzači majte dostatok miesta

V moderných domoch je potrebné vyhradiť špeciálnu technickú miestnosť, ktorá uľahčí prístup k rôznym systémom, ako sú vykurovanie, elektrické rozvody a sieťové technológie. Takáto miestnosť vám umožní centralizovať a efektívne umiestniť všetky kľúčové technológie domu.
Miniserver v rozvádzači
Pri navrhovaní a vybavovaní domáceho rozvádzača myslite na budúcnosť, a to aj v prípade garáže alebo spomínanej záhrady. Bežne sa odporúča vytvoriť aspoň 20 % rezervu v kapacite rozvodov, aby bolo možné ľahko pridať nové technológie, ako napríklad strešnú fotovoltiku alebo nabíjaciu stanicu pre elektromobil, čo vám zabezpečí vysokú flexibilitu pri neskoršom rozširovaní.

Rada na záver: Okenné kontakty v kovaní

Malé, ale šikovné. Okenné kontakty vám môžu pomôcť množstvo vecí automatizovať. Dnešné moderné domy vybavené inteligentným riadiacim systémom (napríklad spomínaným Miniserverom) dokážu zablokovať kúrenie, ak je okno dlho otvorené a v zime by z neho unikalo teplo. Podobne to funguje aj v lete pri spustení klimatizácie. Tienenie tiež vie, kedy je otvorené, a preto sa žalúzie nemôžu spustiť. Okenné kontakty majú v neposlednom rade aj bezpečnostnú funkciu.
Aby ste v budúcnosti nemuseli dokupovať príložné kontakty, ktoré budú vidieť, nechajte pri výrobe okien zabudovať kontakty do kovania. Je to bezproblémové a v budúcnosti nemusíte čidlá riešiť.
Zabudovanie okenných kontaktov

Loxone: Projekt elektroinštalácie inteligentne hneď od začiatku

Spomínaná inteligentná elektroinštalácia Loxone eliminuje nástrahy klasických, konvenčných elektroinštalácií. Technológie prepája do jedného riadiaceho systému, ktorý je celkovo oveľa pohodlnejší a jednoduchší na ovládanie, než jednoúčelové, ostrovné systémy. Výsledkom je, že elektroinštaláciu zvládne jeden elektrikár – na stavbe sa nemusí striedať niekoľko odborníkov na elektroinštaláciu a zariadenia rôznych značiek, čo zvyšuje náklady.
Loxone - Všetko v jednom systéme
Možno vás prekvapí, že cena oboch riešení je porovnateľná. Klasická elektroinštalácia však za túto cenu zďaleka nevyužíva potenciál vášho domu, zato inteligentný vám dá oveľa viac funkcií a možností vrátane ľahkej rozšíriteľnosti v budúcnosti. Investícia sa vám navyše rýchlejšie vráti, pretože vám pomôže znížiť náklady na energie. Naplánujte si skutočne inteligentný, nie pseudo-inteligentný dom.

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách