Tradičný hotel získal inteligentné ovládanie bez stavebných úprav alebo zmien v kabeláži

Michal Pažitný
04/07/2024 in Referencie

Hotel Albrecht, situovaný v malebnej časti Bratislavy, je viac než len miesto na prenocovanie. Tento historický hotel, ktorý svojimi koreňmi siaha do obdobia prvej Československej republiky, nedávno prešiel významnou modernizáciou. Hlavným cieľom tejto modernizácie, nazývanej tiež retrofitting, bolo začlenenie inteligentných technológií do existujúcej infraštruktúry hotela, pričom sa zachoval jeho pôvodný šarm a atmosféra. 

 

Čo je retrofitting?

Retrofitting je proces aktualizácie a modernizácie starších budov pomocou nových technológií a systémov. Tento proces je čoraz populárnejší, pretože umožňuje zvýšiť efektivitu, bezpečnosť a pohodlie bez nutnosti rozsiahlych stavebných úprav. V prípade Hotelu Albrecht bola táto modernizácia dosiahnutá vďaka spolupráci so spoločnosťou Floydcom s.r.o., ktorá vsadila na technológiu Loxone. 

Technológie od Loxone umožnili Hotelu Albrecht transformovať sa na moderné a inteligentné ubytovacie zariadenie. Srdcom hotela je Loxone Miniserver, ktorý zabezpečuje riadenie všetkých integrovaných technológií a systémov, čím poskytuje hosťom maximálny komfort a zážitok. V rámci retrofittingu boli implementované viaceré kľúčové riešenia. 

 

Počas stretnutí na stavbe sme sa rozhodli nahradiť starý svetelný systém riešením od Loxone, čo zjednodušilo integráciu osvetlenia bez potreby novej kabeláže. Klientovi sme umožnili riadiť kúrenie v izbách cez bezdrôtové hlavice a pridali sme tri Intercomy s NFC prístupom pre správu príchodov a odchodov zamestnancov. Všetko, vrátane osvetlenia a teploty, teraz ovládame cez Loxone aplikáciu, čo uľahčilo prácu personálu bez potreby špeciálnych školení.

Jozef Pavelka


Loxone Partner, Floydcom s.r.o.

Vstupný vestibul Hotela Albrecht

Riadenie osvetlenia 

Jedným z hlavných prvkov modernizácie bolo inteligentné riadenie osvetlenia. Systém Loxone umožňuje automatizované ovládanie svetiel na základe rôznych scenárov a potrieb hostí. Svetlá sa môžu prispôsobiť dennej dobe, prítomnosti osôb alebo špecifickým požiadavkám, čím sa dosahuje optimálna úroveň osvetlenia a úspora energie. Osvetlenie je tiež súčasťou Tlačidlového štandardu a aplikácie, ktoré umožňujú jednoduché ovládanie bez potreby zložitého zaškolenia personálu. 

Jednoduché ovládanie osvetlenia cez aplikáciu Loxone

Inteligentné riadenie kúrenia 

Ďalšou dôležitou inováciou bolo riadenie kúrenia v jednotlivých izbách. Existujúce hlavice boli nahradené bezdrôtovými hlavicami, ktoré umožňujú meranie a reguláciu teploty v každej izbe individuálne. Recepcia má teraz možnosť nastavovať teplotu podľa želania klientov prostredníctvom aplikácie, čo zjednodušuje obsluhu a zvyšuje efektivitu energetického hospodárenia. 

Prístupový systém 

Bezpečnosť a pohodlie hostí sú prioritou, preto bol v hoteli zavedený prístupový systém pomocou Intercomu a NFC Code Touch. Tento systém umožňuje hosťom otvárať dvere jednoducho priložením NFC karty alebo zadaním kódu. Každý hosť má tak zabezpečený individuálny prístup, čo zvyšuje bezpečnosť a zjednodušuje proces príchodu a odchodu. 

Implementácia riešení od Loxone priniesla Hotelu Albrecht množstvo výhod. Moderné technológie zabezpečili vyšší komfort pre hostí, optimalizovali prevádzku hotela a prispeli k jeho udržateľnosti. Navyše, vďaka inteligentným systémom sa výrazne zlepšila energetická efektivita a bezpečnosť objektu. 

Jednoduché ovládanie kúrenia v jednotlivých miestnostiach cez aplikáciu Loxone
NFC klávesnica zjednodušuje proces príchodu a odchodu hostí či zamestnancov

Výhody retrofittingu s Loxone 

Okrem hotelov prináša množstvo výhod naprieč rôznymi oblasťami. V skladoch automatizácia osvetlenia a vykurovania na základe prítomnosti a časových plánov minimalizuje spotrebu energie, pričom monitorovanie pohybu a bezpečnostné kamery zvyšujú bezpečnosť a efektivitu. V školách automatické riadenie osvetlenia a teploty zlepšuje vzdelávacie prostredie a integrované bezpečnostné systémy chránia žiakov a personál pri šetrení nákladov. V kanceláriách personalizované osvetlenie a teplota zvyšujú komfort a produktivitu, zatiaľ čo sledovanie obsadenosti optimalizuje využitie priestorov. Reštaurácie šetria energiu automatizovaným osvetlením a klimatizáciou prispôsobenými otváracím hodinám a počtu zákazníkov, čím zlepšujú zákaznícky zážitok. Monitorovanie skladových zásob a teploty v chladničkách zabezpečuje hygienické normy. Verejné budovy zvyšujú komfort a bezpečnosť verejnosti automatickými systémami na kontrolu vstupu, osvetlenia a klimatizácie, čím zároveň znižujú spotrebu energie v nevyužívaných priestoroch.

Hotel Albrecht

Práve Hotel Albrecht je jedným z príkladov, ako môže retrofitting pomocou moderných technológií, ako sú riešenia od Loxone, transformovať starší hotel na inteligentné a moderné ubytovacie zariadenie. Tento proces umožnil zachovať historický charakter budovy, pričom priniesol nové úrovne pohodlia, bezpečnosti a efektivity. Hotel Albrecht sa tak stal nielen symbolom luxusu a histórie, ale aj príkladom pre iné ubytovacie zariadenia, ktoré hľadajú cesty, ako zlepšiť svoje služby prostredníctvom inovatívnych technológií. 

Viac fotiek z Hotela Albrecht nájdete v galérii:

Reštauráciu hotela spríjemňuje automatizované osvetlenie
Inteligentný prístupový systém zabezpečuje Loxone Intercom
Automatizované osvetlenie pri vstupe do reštaurácie
Hotel Albrecht počas noci
Systém Loxone inteligentne nastaví ideálnu teplotu hotelových izieb
Zdroj FOTO: Floydcom s.r.o.

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách