Akıllı ölçüm: can sıkıcı bir zorunluluk mu yoksa büyük bir fırsat mı?
Akıllı ölçüm, tesis yöneticileri, bina sahipleri ve kiracılar arasında giderek daha popüler hale gelen bir terimdir. Başlangıçta Avrupa Birliği tarafından zorunlu kılınan bir başka yükümlülük gibi görünen bu uygulama, son yıllarda düzensiz bir enerji piyasasında önemli tasarruflara giden bir yol olduğunu kanıtladı. Bir şirkette, ofiste, depoda veya apartmanda akıllı ölçüm neden ve nasıl uygulanmalı? Doğru yapılırsa ne sağlayabilir?
Akıllı ölçüm ve akıllı sayaçlar, Avrupa ülkelerinin mevzuatının çeşitli şekillerde devraldığı AB direktiflerinde yer almaktadır. Çalışma, 2024 yılına kadar Avrupalı tüketicilerin %77’sinin akıllı ölçüm sistemine sahip olmasını bekliyor.
“Bırak başkaları yapsın. Şimdilik, gerçekten gerekli olana kadar diğer yüzde 23’te kalacağım.” Böyle düşünmeye değer mi?
Bu, bir muhasebe programına geçmek yerine defter tutma işlemlerinizi manuel olarak yapmak gibidir. Teorik olarak, lisans parasından tasarruf edersiniz, ancak hata riskiniz vardır ve muhasebe verilerinin işlenmesi ve analiz edilmesi zordur. Ölçüm için de aynı şey geçerlidir. Akıllı ölçümün uygulanması kolay ve potansiyel tasarruflar göz önüne alındığında nispeten ucuz olmasına rağmen gereksiz riskler alınmış olur.
Onun için neler verilmezdi…
Bu gerçek hayattan bir örnek: tanınmış bir restoran zinciri, restoranlarından birinin çatısına bir PV sistemi kurdu. Birkaç gün sonra güç kaynağı arızalandı. İnverter bundan sonra çalışmadı, bir hata mesajı oluştu ve hiçbir enerji izleme ve yönetim sistemi uyarı vermedi. Böylece restoran 14 ay boyunca PV sayesinde ekonomik olduğu varsayımı altında yaşadı, ancak kendi elektriğinin 1 watt’ını bile üretmedi.
Bir başka örnek de binanın altındaki sistemde meydana gelen bir kazadır. Metrelerce metreküp su sızıyor, ancak bildirimde bulunulmadığı için bina sahibi bunu ancak birkaç ay sonra fatura geldiğinde öğreniyor. Mali kayıplar sahipleri kıvrandırıyor.
Yıl sonunda, bir kamu iktisadi teşebbüsünün üst düzey yöneticisi gelecek 12 ayın bütçesine karar vermek zorundadır. Enerji maliyetleri için ne kadar ayrılacağının kararı… Fakat sadece tahmin edebiliyor, binalardaki gerçek tüketimi bilmiyor, ancak yıllık okumadan sonra öğrenecek. On milyonlarca dolar için karar veriyor. Ya çok az para ayırıyor ve bu parayı başka bir yere aktarmak zorunda kalacak. Ya da fazla tahmin ediyor ve yıl sonunda parayı aceleyle başka bir yerde kullanmak zorunda olduğunu görüyor.
Bu nedenle, ölçümler sadece düzenli okumalar için değil, binadaki enerji akışlarının genel olarak izlenmesi içindir.
Neden ölçelim?
Artık her binada bir çeşit sayaç var. Ancak bunların çoğu geçen yüzyıldan kalmadır, yani kişisel ziyarete ve değerlerin elle yazılmasına bağlıdır.
Özellikle tesis yöneticileri gerçek zamanlı verilerden yoksundur. Bu veriler olmadan, olağandışı yüksek tüketim ve enerji tüketenler tespit edilemez ve yönetici arızaları çok geç öğrenir. Binadaki ekipmanların, cihazların ve insanların davranışlarının daha derin analizi ve dolayısıyla optimizasyon söz konusu değildir.
Genel olarak broşürlerde (örneğin AB kaynaklarında) akıllı ölçümün tasarruf sağladığı, verimliliği artırdığı, yenilenebilir enerjiyi ve çevrenin korunmasını teşvik ettiği belirtilmektedir. Büyük binaların işletmecileri farklı bir dilden anlar. Pratikte şunları yapmaları gerekir:
- verileri bilir ve işletme maliyetlerini azaltmak için enerjiyi optimize etmek,
- enerjiyi kontrol etmek,
- bina daha sürdürülebilir hale getirmek,
- bakım ihtiyacını bilmek,
- yönetmeliklere uyun ve ölçümleri almak,
- enerji performansı hedeflerine ulaşmak,
- maliyetlerin kiracılar arasında uygun şekilde paylaştırmak,
- yatırımlar, operasyonel düzenlemeler vb. konularda “bilinçli kararlar” alabilmek.
Akıllı ölçüm nasıl yapılır?
Adından da anlaşılacağı gibi, akıllı ölçüm akıllı teknoloji gerektirir. Loxone’ u muhtemelen akıllı bina otomasyonu ile bağlantılı olarak duymuşsunuzdur. Otomasyon ilk etapta karmaşık olmak zorunda değildir. Loxone, akıllı ölçümü çözmek için ideal bir araç olarak hizmet veriyor ve dünya çapında birçok şirket ve zincir bu konuda Loxone’ a güveniyor.
Gerçek zamanlı veri
Geçerli değerleri istediğiniz zaman görebilirsiniz.
Belirtilen aralıktaki değerleri okuma
Günlük (ticari projeler), aylık, yıllık (konut) veya başka bir şekilde. Uzaktan okumalar, teknisyenlerin sahada olmasını ve tesiste fiziksel olarak bulunmasını gerektirmez.
Ücretsiz okumalar
Okumalar hem yerel hem de uzaktan yapılabilir – aylık bir ücret olmadan (normalde nokta ve okuma başına ödeme yaparsınız). Aynı zamanda, genel bir IP adresine ve dolayısıyla İSS’ye ek bir ücrete gerek yoktur.
Faturalama için SVJ'ye veri aktarımı
Sistemin diğer araçlarla bağlantısı vardır ve böylece faturalandırma için veri sağlar.
Bildirimler / Uyarılar / Etkinlikler
Su sızıntıları gibi durumların tesis yöneticisine anında bildirilmesi – tesis yöneticisi hemen müdahale edebilir ve büyük hasarı önleyebilir. Örneğin bir kiracının aylık depozitoları aşması durumunda da aşırı tüketim uyarısı verilebilir. Anormal dalgalanmalar tespit edilebilir, anında müdahale edilebilir ve enerji israfı önlenebilir.
Ücretsiz yazılım
Enerji akışı görselleştirme ve istatistikleri içeren bir uygulama dahil. Yatırımcı, tesis yöneticisi veya idarecisi ve kiracılar aynı uygulamayı kullanabilir. Herkes uygun izinlerle özel olarak hazırlanmıştır. Uygulama, tüm işlevlere uzaktan erişim içerir (ayrıca ekstra ücret alınmaz).
CO2 değerleri
Emisyon azaltımlarını kanıtlaması gereken büyük şirketler için hepsi bir arada bir çözüm.
Veri karşılaştırması
Birden fazla nesne arasında.
Kiracıların masraflarının hesaplanması
Bireysel kiracılar mevcut tüketimlerini görür. Yönetici, istatistiklere dayanarak faturaları bütçeleyebilir.
Çok Yönlülük
Enerjiyi, suyu ölçmeniz veya hatta hijyen için depo sıcaklıklarını raporlamanız gerekip gerekmediği fark etmez. Tüm verilere tek bir sistemde sahip olursunuz.
Ölçeklenebilirlik
Bir wallbox mı yoksa dünya çapında 50 bina mı? Her projenin ihtiyaçlarına göre uyarlayın.
Akıllı ölçümü doğru şekilde yapmanıza yardımcı olmak
Loxone, yeni M-Bus Extension ürünü ile akıllı ölçüme doğru bir adım attı. Esnekliği ve kullanılabilirliği sayesinde M-Bus arayüzü günümüzde örneğin soğuk ve sıcak su, gaz ve elektrik ölçümü için kullanılmaktadır. Güvenilirliği ile bilinir ve ticari binalarda tercih edilen ölçüm çözümüdür. Yeni özellik ile Loxone, M-Bus ölçümü için mükemmel bir şekilde hazırlanmıştır.
Enerji yönetiminin temeli
Loxone ile bina aynı zamanda Enerji Yönetimine de hazırdır. Ölçüm, bir binanın kapsamlı bir enerji yönetiminin temeli ve yalnızca ilk adımıdır – gerekli analizi sağlar.
Ancak bundan sonra temel yükü azaltma fırsatlarını belirleyebilirsiniz. Bu, her gün “binayı çalıştıran” enerjidir. Pek çok işletmeci bina çalışır durumdayken tasarruf arayışındadır. Ancak, büyük tasarruf potansiyeli esas olarak ofis veya tesis boşken ve “bekleme modundayken” yatmaktadır. İşte o zaman otomasyon devreye girer ve enerji tüketenlerin ortadan kaldırılmasını denetler.
Son adımda, binanızı optimize edecek ve enerji yönetiminde yeni bir seviyeye taşıyacaksınız. Örneğin, ana tüketimin bir kısmını PV’ nin üretim yaptığı ve enerjinin bedava olduğu veya spot piyasada elektrik fiyatının en düşük olduğu “daha ucuz zamanlara” kaydırabilirsiniz.
Loxone tüm bu adımları atmanıza yardımcı olacaktır. Bu, sahipleri operasyonları önemli ölçüde azaltmadan enerji çözümlerini verimli bir şekilde iyileştirmenin yollarını arayan mevcut binalarda bile geçerlidir.
Ücretsiz isteyin
Projeniz hakkında bize danışın veya sadece birkaç adımda Loxone Ortağı olun!
Ücretsiz proje danışmanlığı
Kendi projemde Loxone kullanmayı düşünüyorum ve daha fazla bilgi almak istiyorum.
Ortak olun
Loxone ile ortaklığın ne olduğunu ve nasıl yapılacağını sormak istiyorum.