Kontrol ve otomasyonun evrimi: Gerçekten akıllı olan binaları keşfedin
İnsan evrimi büyüleyicidir. Bize çok az benzeyen eski atalarımızla ilgili belgeselleri okumayı ve izlemeyi seviyoruz. Gelin bir başka ilgi çekici hikayeye bakalım: ev ve bina otomasyonunun evrimi. Düğmelere basmaktan mobil uygulamalara ve sesli kontrole nasıl geçtik? Ve otomasyonun geleceği nedir?
İnsan evrimi büyüleyicidir. Bize çok az benzeyen eski atalarımızla ilgili belgeselleri okumayı ve izlemeyi seviyoruz. Gelin bir başka ilgi çekici hikayeye bakalım: ev ve bina otomasyonunun evrimi. Düğmelere basmaktan mobil uygulamalara ve sesli kontrole nasıl geçtik? Ve otomasyonun geleceği nedir?
Klasik enstalasyon yok olmanın eşiğinde
İlk olarak klasik kablolama olarak adlandırılan geçmişe bir göz atalım. Bu “klasik” onlarca yıldır bizimle birlikte – bir anahtar için ilk patent 1900’den önceydi. Bina kontrolleri mekanikti; herhangi bir elektronik cihaz bulamazdık. Tüm anahtarlar ve geçiş anahtarları (genellikle odanın ortasında bir ışık), tekerlekler, mekanik ısıtma başlıkları, kör kordonlar…
Kapalı/açık prensibi veya analog kontrolörler dışında kontrol edilemiyordu. Dolayısıyla otomasyon yoktu (mekanik zaman anahtarları hariç). Kalıntıları hala eski apartmanlarda, prefabriklerde veya kır evlerinde bulunabilir. Yeni binalarda klasiklerle idare edemeyiz. İnsanların veya mevzuatın (binaların enerji tüketimi vb.) günümüz gereksinimlerini karşılamıyor.
İşte elektronik ve otomasyon burada devreye girdi. Gelişim 3 aşamaya ayrılabilir:
SEVİYE
Kontrol sistemleri
Elektronik, dijital iletişim ve veri yolları böylece binalara girmiş oldu. Düğme artık mekanik olarak devreyi değiştirmiyor, elektronik tarafından değerlendirilen bir darbe gönderiyordu.
Programlama imkanına rağmen, işlevsellik çoğunlukla fabrikadan veya ilk kurulumdan itibaren veriliyordu. Bir düğme zaten daha fazla şeyi kontrol edebiliyordu ve merkezi kontrol imkanı vardı – tüm ışıkları kapatın, panjurları indirin … Termostatlar farklı günleri ve modları idare edebiliyordu.
Uzaktan kumandalar da kullanılmaya başlandı. Artan teknoloji ile birlikte, hangisinin ne işe yaradığı vb. açıklamaları olan çok sayıda düğme de bulunmaktadır.
Bu kontrol yöntemi pahalı, karmaşık, bakımı ve değiştirilmesi zor hale geldi ve çok fazla kablolama gerektirdi. Her ne kadar otomasyondan bahsediyor olsak da, bu biçim yeterli değildi.
SEVİYE
Akıllı cihazlar
İnternet ve mobil uygulamalar bina kontrolüne girdi. Son on yılda wi-fi, bluetooth, akıllı telefonlar ve tabletler gibi teknolojilerde patlama yaşandı. Böylece “akıllı cihazlar” da evlere girdi. Akıllı hoparlörler, akıllı termostatlar, ampuller, uygulamalar… “Akıllı” olan her şey modaydı.
Elektronik cihazların işlevselliği uzaktan kumanda, bildirimler, güncellemeleri içerecek şekilde genişledi… Kurulum daha basitti, daha fazla seçenek sunuyordu ve giderek daha fazla şey bu şekilde kontrol edilebiliyordu. Kullanıcı, sınırlar dahilinde senaryolar oluşturabilir – örneğin, panjurları her zaman akşam 7’de kapatmak gibi. Sesli asistanlar da yakında geliyor.
Kesinlikle hayranlık uyandıran bir etkisi vardı ama ekranları kontrol etmek ve duvarlarla konuşmak gerçekten akıllıca mı? Pek çok şey tek tek otomatikleştirilebilirdi ama teknolojiler arasındaki iletişim tıkanmıştı. Bina bir bütün olarak davranmıyordu.
Her şey, koşulları belirleyen insanın sık sık müdahalesini gerektiriyordu. Bu da kazandırdığından daha fazla zamana mal oluyordu. İşlevsellik internete bağlıydı ve bu da güvenlik, gizlilik ve sürdürülebilirlik sorunlarını gündeme getirdi. Hem satın alma hem de işletme maliyeti arttı.
SEVİYE
Akıllı otomasyon
Binalara sorunsuz entegrasyon ile akıllı otomasyona doğru ilerliyoruz. Son on yılda evlerde tamamen geliştirilen bu sistem, artık ticari binalara da giriyor.
Binadaki teknolojiler birbirine bağlıdır ve uyumlu bir orkestra gibi çalmaktadır. Tüm sensör ve cihazlardan gelen verileri merkezi olarak değerlendirirler. Profesyonel bir sisteme geçiş, evlerde olduğu kadar ticari binalarda, bankalarda, hastanelerde de güvenilirlik sağlarken, dayanıklılığı ve onlarca yılı garanti eder.
Kullanıcı istediği sonucu belirler, otomasyon ise her şeyi düzenler. Yine de tüm teknolojiler için tek bir uygulama sayesinde kişiye her zaman, her yerde tüm bina üzerinde tam kontrol sağlar. Daha az kontrol vardır ve minimum eylem gereklidir. Teknoloji arka plana çekilir ve çok fazla dikkat çekmez.
Yeni standart: 3+ seviyesi neden geliyor?
Akıllı otomasyon lüks olma özelliğini kaybetmiştir. Hızlı yatırım getirisi sayesinde neredeyse her bina için uygun fiyatlıdır. “Akıllı cihazlara” göre yadsınamaz avantajı, clouda veri göndermemesidir.
Teknoloji artık sürekli dikkat gerektirmiyor. Son olarak, insan faktörünü ortadan kaldırarak zamandan tasarruf sağlar ve güvenliği ve tasarrufu artırır.
Önceden telefonları aramalar için ayrı, mp3 çalarları, veri bankalarını, hesap makinelerini, diktafonları ve benzerlerini ayrı ayrı kullanırdık. Her şey bir şekilde amacına ulaşıyordu. Ancak sonunda, her şeyin yerini evrensel akıllı telefonlar aldı.
“Akıllı cihazlar” ve uygulamalar dönemi de hala insan müdahalesi gerektiren bir ara aşamaydı. Bugün aynı fiyata ya da daha düşük fiyata gerçek otomasyona sahip olabiliriz. Sadece konfor için değil, aynı zamanda binalardaki enerji ve sürdürülebilirlik zorlukları için de bir çözüm.
Ücretsiz isteyin
Projeniz hakkında bize danışın veya sadece birkaç adımda Loxone Ortağı olun!
Ücretsiz proje danışmanlığı
Kendi projemde Loxone kullanmayı düşünüyorum ve daha fazla bilgi almak istiyorum.
Ortak olun
Loxone ile ortaklığın ne olduğunu ve nasıl yapılacağını sormak istiyorum.