Güneşten korunma konusunda 5 cevap
Güneşten korunma ve gölgeleme çok kapsamlı bir konudur ve birçok olanak sunar. Ev inşaatçıları, tadilatçılar… Genellikle projelerinin başında birçok soru işaretiyle karşı karşıya kalırlar. Blog yazımızla size gölgelendirme olanakları, avantajları, Loxone Akıllı Ev’e entegrasyon ve çok daha fazlası hakkında genel bir bakış sunmak istiyoruz. Gölgeleme ile ilgili aşağıdaki 5 soruya yanıt veriyoruz:
1. Neden bir güneşliğe ihtiyacınız var?
Güneşten korunma giderek daha önemli hale gelmektedir. Uluslararası çalışmalar, bina soğutması için enerji talebinin birkaç yıldır artmakta olduğunu göstermektedir (Teknoloji Kılavuzu Güneşten Korunma, Viyana Belediyesi, 2013). Bina soğutması, en hızlı büyüyen elektrik tüketim segmentlerinden biridir (Uluslararası Enerji Ajansı). Bunun bir nedeni küresel ısınmadır. Bir diğeri ise cam ve hafif iç yapıların yoğun olarak kullanıldığı modern bina tarzıdır. Bu yapı tarzının binanın termal kalitesi üzerinde bir etkisi vardır ve bu etki doğru güneş koruması ile giderilebilir. Eviniz için doğru güneş koruması nedir?
Herkesin bir ev için kendi bireysel gereksinimleri vardır. Hepsinde ortak olan nokta, gün ışığının en iyi şekilde kullanılmasıdır. Gün ışığının her insan için yaşam iksiri olduğu bilinmektedir. Cam yüzeylerin oranı kışın güneş enerjisini kullanabilecek kadar büyük, yazın ise evin bir seraya dönüşmemesini sağlayacak kadar küçük olmalıdır.
Bu nedenle, bizi güneş ışınlarından korumak için doğru güneş korumasına ihtiyacımız vardır. Ama sadece bu değil. İşte işlevlere genel bir bakış:
- Gölgeleme: Dışarıdan içeriye gelen güneş radyasyonunu azaltır
- Isı koruması: Evin aşırı ısınmasını önler
- Gün ışığı kontrolü: Gün ışığını hedeflenen şekilde iç mekana yönlendirir
- Karartma: Işığın tamamen dışlanmasını sağlar
- Görüş ve gürültü koruması: Dışarıdan içeriye görüşü ve gürültüyü kısıtlar
- Parlama önleyici: Güneş ışığından kaynaklanan parlamayı önler
- Yalıtım koruması: Binadan ısı sızıntısını azaltır
- Hava koşullarına karşı koruma: Pencereleri değişen hava koşullarından korur
- UV radyasyonuna karşı koruma: Mobilyaları solmaya karşı korur
- Kullanım Türü ve sizin için en önemli avantajı,
- yerleştirme ve kurulum için yapısal koşullar,
- Hareket etme şekli
2. Hangi güneş koruma sistemleri mevcuttur?
Günümüzde, neredeyse yönetilemez sayıda farklı güneşten korunma çeşidi bulunmaktadır: otomatik perdeler, tekstil perdeler, pergolalar, panjurlar, harici kepenkler, jaluziler, tenteler, … Tüm bu türleri incelemek oldukça fazla zamanınızı alacaktır. Bu nedenle, en yaygın sistemler olan panjurlar, jaluziler ve dış jaluziler üzerinde yoğunlaştık.
Temel olarak, tüm tipler iki kriter temelinde ayırt edilebilir: dahili veya harici.
Harici vs. Dahili
Güneşten korunmaya karar vermeden önce, ilk soru – dışarıda mı yoksa içeride mi? En uygun güneş koruması nerede? Her biri kendi avantaj ve dezavantajlarını sunmaktadır.
- Isı radyasyonunu evin içine ulaşmadan önce yansıtır veya emer
- Cam yüzeyleri güneş radyasyonundan etkili bir şekilde korur
- Ek hırsızlık koruması sağlar (panjurlar ile)
- bakımı o kadar kolay değildir
- daha yüksek fiyatlandırılır
- Çok az güneş kontrolü sağlar – ısı radyasyonu zaten odanın içindedir
- Güneş radyasyonunu yansıtır – bu kısmen cam yüzeyler tarafından tekrar geri yansıtılır
- İç tasarımın bir bölümünü temsil eder
- genellikle daha uygun maliyetli güneş korumasıdır
- Daha kolay uyarlanabilir
Her şeyden önce, çevreyle ilgili gereksinim ve beklentilerin belirlenmesi önemlidir. Pencereler için, yalıtım etkileri sayesinde harici sistemler genellikle uygundur, teras için bir güneş yelkeni veya bir tente uygun olabilir, kış bahçesinde ise bir tekstil perde çözüm olabilir. Balkonda genellikle bir tente doğru seçim olurken, bahçede bir pergola veya tente gölge sağlar.
.
Jaluzi – Stor – Dış Jaluzi, fark nedir?
Avusturya Federal Güneş Koruma Teknolojisi Birliği’ne göre 2012 yılında yaklaşık 915.000 güneş koruma ünitesi üretilmiştir. Gölgeliklerin motorizasyonu artmaya devam ediyor. En yaygın olarak üretilen ve en çok rağbet gören türleri panjurlar, jaluziler ve jaluzilerdir.
Tekrar ve tekrar, bu güneş koruma sistemleri arasındaki farkın ne olduğuna dair Google aramaları var. Özellikle dış jaluziler ve jaluziler arasındaki fark. Sizi bu arama zahmetinden kurtarmak için, en sık kullanılan üç harici olarak monte edilen sistemi daha ayrıntılı olarak açıkladık.
Kablo veya ray kılavuzları vasıtasıyla açılıp kapatılan hareketli latalar, jaluzinin tipik özelliğidir. Çıtalar herhangi bir açıya ayarlanabilir.
“Jalousie ” teriminin Fransızcadan geldiğini ve “kıskançlık” anlamına geldiğini biliyor muydunuz? Eskiden bu, dışarıyı görmeyi sağlayan ve aynı zamanda içeriyi görmeyi engelleyen pencere parmaklıkları anlamına geliyordu.
Dış jaluziler, raylar veya kablolar üzerinde yönlendirilen hareketli ve kademesiz ayarlanabilen çıtalardan oluşur. Bu, evin içinde hedeflenen ışık kontrolünü sağlar. Dış jaluziler cephe önüne veya cepheye kurulur, ancak genellikle sadece dış mekanlara kurulur.
Şekil olarak, panjurlara çok benzerler. Bu nedenle, dış jaluzi terimi genellikle eş anlamlı olarak kullanılır. Fark çıtada yatıyor. Dış jaluzilerin çıtaları daha büyüktür ve kenarlardan flanşlıdır. Avantajı: çıtalar daha stabildir ve bu nedenle yağmura, rüzgara ve doluya karşı daha dayanıklıdır.
Bu, birbirine mafsallı bir şekilde bağlı çubuklardan oluşur. Panjur, yan korkuluklarda yönlendirilir ve genellikle motorlu veya elle bir kayışlı çekme kullanılarak yukarı ve aşağı sarılır.
3. İlgili gölgeleme türlerinin avantajları nelerdir?
Prensip olarak, tüm bu güneşten koruma sistemleri, dışarıdan gelen güneş ışınımını içeriye doğru azaltmak veya mobilyayı UV ışınlarından korumak gibi aynı avantajlara sahiptir. Bazı konularda jaluziler, dış jaluziler veya panjurlar ön plana çıkıyor.
Jaluzilerin ve dış jaluzilerin avantajları
Jaluziler ve dış jaluziler sadece çıta genişliği açısından farklılık gösterir.
Döner çıtalar ile jaluziler ve dış jaluziler, güneş enerjisinin optimum kullanımı için mükemmeldir. Çıtalar bir yandan ısıyı dışarıda tutmaya yardımcı olurken aynı zamanda odada yeterli ışık olmasını sağlar. Öte yandan, parlamayı önleyerek odayı ısıtmak için güneş enerjisi kullanılabilir.
Hareketli çıtalar, gün ışığının mükemmel ve hedefe yönelik kontrolünü sağlar. Güneşin konumuna bağlı olarak, çıtalar optimum aydınlatma koşulları için ayarlanabilir.
Hareketli latalar sayesinde latalar döndürüldüğünde dahi dışarıyı görmek mümkündür.
Çıtalar tamamen kapatılarak yazın iç kısım ısınmadan korunur ve kışın ısı kaybı azaltılır.
Jaluziler ve dış jaluziler rüzgara karşı çok hassastır. Belirli bir rüzgar hızının üzerinde, güneş korumasının yükseltilmesi tavsiye edilir. Hasarı önlemek için, bu tür gölgelemeler genellikle bir rüzgar sensörü ile kurulur.
Panjurun avantajları
Panjurlar çok farklı işlevleri yerine getirir. Dış jaluziler veya jaluziler ile karşılaştırıldığında, panjurlar aşağıdaki alanlarda öne çıkıyor:
Panjur sayesinde, panjurlar hava koşullarına karşı mükemmel koruma sağlar ve hava tarafındaki pencereler için önerilir.
Diğer güneş koruma sistemleriyle karşılaştırıldığında, panjur en güvenli hırsızlık korumasını sunar.
Panjurlar, iç mekanları büyük ölçüde karartabilir.
Sıkı kapanan panjurlar, pencereden ısı kaybını azaltır ve kışın karlı ve soğuk havalarda camların buğulanmasını önler.
Panjurlar, hassas ayarlanabilir ve döner aydınlatmaya izin vermez. Sakinler sadece gölgeliği açabilir veya kapatabilir.
Tüm güneş koruma sistemlerinin bir avantajı, bir anahtarlama aktüatörü kullanılarak elektrikle çalıştırılabilmesidir. Şu anda kendi evinizde herhangi bir elektrikli güneş koruması planlamıyorsanız, daha sonra yenilemek için boş boruları kullanmanızı öneririz.
4. Güneş korumasını nasıl akıllıca kullanabilirsiniz?
Güneş korumasını doğru konuma getirmek ve tüm gün boyunca bunu görmek oldukça fazla iş olabilir: sabahları yukarı, öğlen yarı kapalı, öğleden sonra tekrar açık, akşamları aşağı… Normal bir evde günlük rutin gibi görünüyor. Peki ama akıllı bir evde? Burada hiçbir şey yapmanıza gerek yok – eviniz halledecek.
Loxone Smart Home’da akıllı gölgeleme
Loxone Smart Home’da, Loxone Miniserver, merkezi kontrolcü olarak evinizin coğrafi koordinasyonunu, güneşin mevcut konumunu, dış sıcaklığı, iç sıcaklığı bilir… Gölgeleme her zaman ne yapacağını bilir. Sabahları hafif bir çalar saatle uyanacaksınız ve sabahları güneş enerjisi odaları ısıtmak için kullanılacak. Bir fırtına gelirse, gölgeleme otomatik olarak güvenlik konumuna geçer. Öğleden sonra, otomatik mod batıya bakan gölgelemeyi azaltır ve akşamları özel ekran etkinleştirilir. Panjur kontrolünüz, harici jaluzi veya jaluziniz olması fark etmez. Gölgelemenin motorlu olması şartıyla.
Avantajlar
Güneş korumasının kendisi çok sayıda avantaj sunar. Loxone sistemine entegrasyon ile çok daha fazlasından yararlanırsınız:
- Tamamen otomatik: Loxone Smart Home, konut sakini için herhangi bir çaba harcamadan gölgelendirmeyi tamamen otomatik olarak düzenler.
- Kullanımı kolay: Bir asistan olarak istediğiniz zaman bir düğme, akıllı telefon, tablet veya PC kullanarak müdahale edebilirsiniz.
- Enerji tasarrufu: Kışın, odaları ısıtmak için güneş enerjisi kullanılır – ısıtma maliyetlerinden tasarruf edersiniz.
- Nazikçe uyanın: Gölgeleme sizi sabahları gün ışığıyla uyandırır.
- Hırsızları uzak tutun: Varlık simülasyonu ile güneş koruması siz yokken evdeymişsiniz gibi otomatik olarak hareket eder.
- Bir alarma yanıt verme: Loxone Smart Home’da gölgeleme, entegre alarm işlevinin bir parçasıdır. Hırsızlık veya yangın durumunda gölgeleme yükseltilir. Sakinler veya hırsızlar kaçabilir.
- Güvenli ve çocukların açamayacağı: Gölgelendirme düğmelerini kilitleyin ve yalnızca ücretsiz Loxone uygulaması aracılığıyla manuel kullanıma izin verin.
- Esnek hareket edin: Hangi panjurların bir grup oluşturacağına ve birlikte hareket etmesi gerektiğine karar verin.
- Rüzgarda güvenle sürün: Rüzgar sensörü ile Loxone Smart Home’unuz, gölgelemeniz için çok yüksek rüzgar hızlarını algılar ve bunları otomatik olarak yükseltir.
Ve hepimizin bildiği gibi, en iyisi en son gelir. Tüm bu fonksiyonları evde uygulayabilmek için sadece akıllı gölgelemeden sorumlu olan ekstra bileşenlere ihtiyacınız yok. Loxone Smart Home’da bileşenler birkaç görevi üstlenir:
- Loxone Miniserver: Loxone Smart Home’daki her şeyin kalbi
- Gölgeleme Aktüatörü: panjurlar, panjurlar veya tenteler için
- Sıcaklık Sensörü: gölgeleme, bireysel oda kontrolü, yangın alarmı,… (İpucu: Touch and Touch Pure’ımıza bir sıcaklık sensörü de monte edilmiştir)
- Kapı ve Pencere Kontağı: gölgeleme etkinleştirildiğinde kilitleme koruması, banyo havalandırıldığında gölgeliğin açılması, hırsızlığa karşı koruma, ısıtma maliyetlerinden tasarru
- Hava İstasyonu: jaluzileri ve dış jaluzileri fırtına hasarından korumak için
Güneş koruma ürünleri için önde gelen tahrik üreticisi Geiger Antriebstechnik ile birlikte SOLIDline Air radyo tüp motorunu geliştirdik! Bu, panjurların ve tentelerin akıllı kontrolü için mükemmel şekilde uygundur. Loxone Air teknolojisi zaten entegre edilmiş durumda. Loxone Miniserver ile güneş korumanıza belli bir zeka katabilirsiniz. Güneşten korunma sağlayıcınıza SOLIDline Air tüp motor hakkında bilgi verin!
Şimdi ücretsiz talep edin
Ücretsiz proje talebinizi şimdi gönderin veya sadece birkaç adımda Loxone Partneri olun!
Kostenlose Projektanfrage
Yaklaşan projemi Loxone ile uygulamayı planlıyorum ve daha fazla bilgi istiyorum.
Loxone Partner werden
Partner olmak ve önceden ücretsiz bir danışma randevusu ayarlamak istiyorum.
Ücretsiz Proje Sorgulama
Offf! Formunuzu bulamadık.
Partner olun
Offf! Formunuzu bulamadık.